In primul dintre ele, americanii sunt mari favoriti pentru a dota Marina Militara cu avioane capabile sa foloseasca atat portavioanele cu sistem de decolare ski-jump, cat si cele cu sistem prin catapulta, pe care indienii planuiesc sa le construiasca in anii urmatori.
Daca aici vorbim de un acord in valoare de 8-9 miliarde de dolari, lucrurile se schimba atunci cand trecem la Fortele Aeriene.
Boeing vrea sa profite de faptul ca India a renuntat la intentia de a cumpara un multirol monomotor pentru a se implica in licitatia pentru peste 100 de avioane anuntata de ceva de timp de guvernul de la New Delhi.
Aici valoarea poate ajunge la peste 20 de miliarde de dolari, o suma impresionanta pentru orice producator de armament.
Partea proasta pentru indieni este ca oamenii par decisi sa isi faca o ciorba cu de toate in ceea ce priveste aviatia militara. Daca in cazul Marinei este de inteles solicitarea de a cumpara alt tip de avion dupa ce MiG-29K a esuat lamentabil, fiind departe de specificatiile de pe hartie, in cazul Fortelor Aeriene lucrurile stau altfel.
IAF opereaza in momentul de fata MiG-27, MiG-29, indigenul Tejas, pentru care ar fi fost transmisa o comanda de peste 120 de bucati, Su-30, Mirage 2000 si Jaguar. Niciunul dintre avioanele astea nu ar intra in cursa pentru viitorul contract, acolo unde concureaza F-16, Gripen si, iata, Super Hornet.
Asta inseamna ca, in viitorul nu foarte indepartat – daca nu cumva indienii mai fac o bulgareasca si anuleaza iarasi programul de achizitie – vor avea de zburat si, mai ales, de intretinut, un al saptelea tip de avion de lupta.
+Rafale
Da, voiam sa il pun si pe ala, nu stiu cum de l-am omis