Blue Air cere din nou ajutorul statului pentru a se salva. Împrumutul promis de Guvern a rămas promisiune

Compania Blue Air a solicitat din nou ajutorul Guvernului României pentru a primi acel împrumut cu dobândă preferențială promis de câteva luni.

Operatorul român spune că a efectuat toate modificările solicitate de autorități pentru a fi eligibil pentru acest împrumut, dar autoritățile întârzie să deblocheze banii.

Oana Petrescu, CEO-ul companiei, susține în scrisoarea deschisă transmisă presei că inclusiv procedura concordatului preventiv, în care se află Blue Air, este amenințată de întârzierea finalizării împrumutului.

„Pentru a putea obţine împrumutul pe 6 ani care ne ajută să acoperim pierderile generate de pandemie şi să putem asigura continuitatea activităţii Blue Air, solicităm reprezentanţilor Ministerului de Finanţe să finalizeze în regim de urgenţă proiectul Hotărârii de Guvern („HG”) care stabileşte termenii şi condiţiile garanţiei de stat, conform prevederilor Art. 6 (1) din OUG 139. Din punctul de vedere al Blue Air, noi am îndeplinit toate condiţiile prevăzute de cadrul normativ respectiv: am furnizat toate informaţiile şi evaluările solicitate, am constituit garanţiile la Eximbank în favoarea statului român şi am modificat componentă Consiliului de Administraţie pentru a integra reprezentanţii autorităţilor. Acordarea împrumutului pentru acoperirea pierderilor generate de pandemie reprezintă o condiţie indispensabilă pentru aprobarea planului de redresare de către creditorii concordatari şi pentru reluarea operaţiunilor Blue Air pe baze solide. Cu cât primirea acestui credit este amânată, pieţele pe care noi nu le mai putem deservi vor fi preluate de către operatori străini – care nu vor contribui la bugetul de stat al României şi nu vor lua decizii având în minte interesul românesc. Fiecare zi de întârziere subrezeşte încrederea partenerilor noştri în Blue Air şi în statul român şi întăreşte poziţia competitorilor noştri direcţi, care profita de oportunitatea nesperată de a zbura pe o piaţa rămasă neservită de către Blue Air”, se arată în scrisoarea Blue Air.

Și sindicatul piloților de la Blue Air a transmis o scrisoare similară prin care cere ca statul să își respecte promisiunile.

Bun, acum hai să vedem ce naiba se întâmplă.

Ministerul Transporturilor și Guvernul României primit de prin primăvară, atunci când lumea întreagă era în lockdown, că vor ajuta companiile Blue Air și Tarom. Cum? Prin împrumuturi cu dobândă preferențială.

Lunile au trecut, unele zboruri au fost reluate, dar industria aero suferă. Statul a continuat să promită ajutor, de data asta punând condiții ca gajul pe acțiuni sau cooptarea unor oameni în Consiliul de Administrație. Practic, guvernul liberal vrea un soi de semi-naționalizare!

Chiar și respectând aceste solictări absurde din punctul meu de vedere și complet neliberale banii nu au venit.

Repet, vorbim despre un împrumut cu dobândă preferințială. Ăsta e singurul avantaj. Atât Blue Air, cât și Tarom, ar trebui să dea banii înapoi. Nu e vreo finanțare neranbursabilă. Și chiar și așa banii ăștia, deloc mulți apropo, nu au venit și nu se știe când sau dacă vor veni.

Fără împrumutul ăsta Blue Air are șanse mici să găsească finanțare pe piața externă, iar dacă va găsi va fi scumpă. Fără finanțare, compania o să moară.

Mai jos aveți un podcast din luna aprilie în care discutam despre oportunitatea salvării Blue Air:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Gripen second-hand pentru Croația?
Next post Avioanele Boeing 737 Max ar putea reveni la zbor până la finalul anului