Baza aeriana de la Borcea, langa Fetesti, „casa” Flotilei 86 Aeriene, se va inchide la sfarsitul acestei luni. Avioanele, pilotii si intreg personalul se vor muta la Constanta, pe aerodromul Mihail Kogalniceanu.
Plecarea „borcenilor” catre litoralul Marii Negre va avea loc in data de 23 aprilie, data de la care ne putem lua „la revedere” de la baza de langa Fetesti.
Motivul acestei plecari este unul simplu – baza aeriana intra intr-un amplu proces de modernizare si reabilitare iar lucrarile vor incepe chiar cu pista de decolare-aterzare, facand astfel inutila folosirea ei de catre MiG-urile cu ciulini pe ele.
„Exilul” la Kogalniceanu este estimat sa dureze aproximativ patru ani. Asta in cazul in care bugetul Ministerului va cuprinde an de an sumele necesare lucrarilor de la Borcea.
In ritmul asta, n-ar fi exclus ca pilotii nostri sa revina acasa la mansa unor avioane (mai) noi.
Si pentru ca trebuie sa putina istorie, iata evolutia Flotilei 86 Aeriene de la infiintare si pana in prezent:
„La 10.03.1952, prin ordinul Marelui Stat Major se înfiinţa Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României şi îşi începe activitatea la 19.03.1952, pe aerodromul Deveselu. Structura organizatorică includea: comanda regimentului, statul major, patrula comandă şi trei escadrile de aviaţie de vânătoare. Iniţial, regimentul a avut în dotare avioane IAK-11 şi IAK-18, iar începând cu luna mai 1952, au început să intre în serviciu avioanele MiG-15, în scurt timp regimentul devenind operaţional.
La 15.07.1953, Regimentul 206 Av. V.Ta. este dislocat pe aerodromul Ianca, unde îşi desfăşoară activitatea până la 01.05.1955. Începând cu această dată iese din compunerea Diviziei 66 Av. Ta. şi trece în subordinea Diviziei 23 Av. Ta. şi se redislocă pe aerodromul Otopeni. După dislocarea pe acest aerodrom, piloţii regimentului au început să zboare pe un nou avion de vânătoare (MIG-17 PF Fresco), primul avion de vânătoare din România care a fost dotat cu radar de interceptare.
La 09.08.1958 Regimentul 206 Av.V.Ta. împreună cu Baza 499 Tehnică Aerodrom se dislocă pe aerodromul Borcea, unde funcţionează şi în prezent, şi primeşte în dotare o escadrilă de avioane MiG-19. Din anul 1959 regimentul trece în subordinea Diviziei 15 Av.V.Ta. şi primeşte un nou indicativ – Regimentul 86 Aviaţie Vânătoare.
În anul 1967, în viaţa Regimentului 86 Av.V. are loc o schimbare importantă, intrând în exploatare un avion de vânătoare de ultimă generaţie, cu performanţe deosebite: MiG-21F-13. Astfel, Regimentul 86 Av.V. este dotat integral cu avioane supersonice: două escadrile cu MiG-21F-13 şi o escadrilă cu MiG-19. In 1974, acestea din urmă vor ieşi din exploatare şi vor fi înlocuite de noile avioane MiG-21RFMM.
Incepând cu anul 1997, o escadrilă a început un antrenament intensiv pentru a fi în măsură să desfăşoare misiuni în comun cu forţe NATO.
În acest scop, s-a început un program special de antrenare care avea să conducă la obţinerea unui înalt nivel de interoperabilitate şi escadrila de aviaţie vânătoare de bombardament a fost complet înzestrată cu avioane MiG-21 LanceR.
Din data de 15 decembrie 2000, se înfiinţează Baza 86 Aeriană, având în dotare şi elicoptere de tip IAR-330L. Acest lucru extinde gama misiunilor pe care Baza 86 Aeriană este mandatată să le execute.
Începând cu 1 iulie 2010, Baza 86 Aeriană s-a redenumit Flotila 86 Aeriană.
Istorie luata de pe site-ul Aviatiei Militare, roaf.ro.
Average Rating