Intrand in criza de timp, Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu isi doreste oameni apropiati instalati in pozitii executive (cu semnatura) la Tarom cat mai repede, dar “puciul” de la Tarom inca nu s-a concluzionat.
Sursa nervozitatii sporite se datoreaza faptului ca se apropie data limita pentru o serie de tranzactii importante, inclusiv reasigurarea aeronavelor.
“Batalia” pentru Tarom a intrat intr-o noua faza, cea in care deja rezultatele dupa sase luni nu mai pot fi negate decat prin “facaturi”, gen gaselnite ale corpului de control aflat deja de 6 zile in companie fara vreo concluzie clara.
Dupa presiuni si sicane de luni de zile, CEO-ul Tarom, Christian Heinzmann, nu a acceptat nici sa se prefaca bolnav nici sa treaca in pozitia de consilier al Consiliului de Administratie, dar a fost fortat sa accepte reducerea mandatului de la 4 ani la un an fara a ceda insa din atributii.
Rezultatele companiei sunt clare si fara ca masurile CEO-ului sa afecteze personalul ori calitatea serviciilor ( exista numeroase resurse de ineficienta):
– reducerea pierderii cu 59 de milioane de lei dintre care 39 de milioane din cresteri de venituri fata de aceeasi perioada a anului trecut
– imbunatatirea yieldului
– trafic mai mare pe rutele “rentabile”, respective imbunatatiri ale gradului de incarcare si cresterea frecventelor
– reducerea traficului pe cele pierdante desi se pastreaza momentan experimentul Iasi in detrimentul altor oportunitati
– rezerva de lichiditate a companiei a fost refacuta la nivelul anului anterior, ceea ce practic inseamna ca in sase luni s-a mai “cistigat” un an.
Sezonalitatea invocata de detractori este usor respinsa prin mentionarea a doar cateva elemente:
-imbunatatirea rezultatelor financiare este mai buna cu 42% fata de aceeasi perioada a anului anterior ceea ce include sezonalitatea;
-in iunie 2013 gradul de incarcare al aeronavelor (indicatorul preferat al d. Pascariu, desi din opinia referitoare la yield management reiese clar ca nu incarcarea este relevanta daca dai bilete gratis) este cu 8% mai mare decat in iunie 2012.
Fara a intra in detalii legate de evolutia pretului la combustibil si a vitezei reduse cu care se transfera in pretul final data fiind lungimea contractelor, este evident ca aritmetic performanta pozitiva (mai bine cu 42%) nu poate fi pusa doar pe evolutia unui factor care reprezinta aproximativ 30% din costuri.
Finalizarea introducerii modulului avansat de gestiune a veniturilor (instrument nelipsit din orice companie aeriana moderna) si debutul programului de reducere a consumului ( menit sa genereze reduceri de costuri de 40 de milioane de lei anual) sunt doar citeva din elementele care vor pastra pe plus si restul lunilor acestui an.
Mai mult decat atat, venituri suplimentare in conturile companiei ar putea aduce, in cazul in care propunerile CEO-ului sunt deblocate de Consiliul de Administratie (alfate in planul de management si aprobate deja), inchirierea aeronavelor Airbus A310 ( care ar aduce 850 mii de dolari lunar) ori folosirea de exemplu pe ruta directa catre Beijing si introducerea programelor GSA si Option-town.
Sicanarea prin trimiterea corpului de control al Ministrului Fenechiu ca reactie la nereusita stratagemei de schimbare lina a “semnaturilor” , nu este doar menita sa gaseasca “argumente” suplimentare de presiune pentru schimbarea CEO-ului dar si pentru re-limitarea competitiei la urmatoarele licitatii de achizitii publice.
Lucian Isar, fost membru in CA al Tarom
Average Rating