Avioanele MiG-21 LanceR si IAR-99, dar si elicopterele IAR-330 Puma, intra in proces de reparare si/sau modernizare.
Recent, premierul Victor Ponta a anuntat suplimentarea bugetului Ministerului Apararii cu aproximativ 700 de milioane de lei (cam 160 de milioane de euro) la rectificarea bugetara din luna iulie.
Acesti bani, nu toti, binenteles, vor fi folositi in special pentru aparatele Fortelor Aeriene Romane.
Surse autorizate au dezvaluit ca Aerostar Bacau, Avioane Craiova si IAR Brasov au fost deja anuntate de reprezentantii Ministerului Apararii ca trebuie sa se astepte la o suplimentare a comenzilor in a doua jumatate a anului.
In mod normal, la Bacau se executa reparatia capitala si prelungirea resursei de zbor pentru doua pana la patru avioane MiG-21 pe an. Se estimeaza ca in 2014 ar putea fi trimise la Aerostar intre 8 si 10 avioane care sa fie supuse acestor lucrari. Nu trebuie sa uitam la LanceR-ele romanesti au zburat mult, chiar foarte mult, in primele patru luni ale anului.
La Craiova se executa aceleasi lucrari de reparatie capitala si prelungire resursa de zbor pentru avioanele IAR-99 Standard si Soim. In mod normal, doua asemenea aparate ajung anual in Banie, dar pentru 2014 se prognozeaza cinci sau sase avioane reparate.
In fine, la Brasov se fac aceleasi operatiuni pentru elicopterele Puma. In plus, IAR-ul executa si modernizarea elicopterelor. Fortele Aeriene Romane mai au inca in dotare aproximativ 13 Pume in varianta L, cea din 1977. O parte dintre ele, precum si cateva M-uri, ar putea primi pachetul de upgrade SOCAT. De asemenea, Fortele Navale ar mai putea primi doua Puma NAVAL.
Per total, vestile sunt bune. Nu extraordinare, dar bune. Vor intra bani in companiile romanesti, care companii vor avea in sfarsit ceva mai mult de munca. Iar Armata va beneficia de echipamente pe care le va folosi cativa ani buni de-acum inainte.
Iar daca ciondaneala din Ucraina va continua, sunt sanse ca in 2015 MApN sa aiba un buget considerabil mai mare iar aceasta parte considerabil mai mare sa fie folosita pentru achizitie de echipamente. Ideal ar fi sa fie si noi.Romanian Air Force Mig-21 LanceR and IAR-99 jets and IAR-330 Puma helicopters will be overhauled and modernized in accelerated rate.
Victor Ponta, Romanian prime minister, announced recently that Defence Ministry will receive extra founds at budgetary adjustment from July.
160 million euros will be alocated to Defence Ministry, who will use these money to overhaul and modernize Romanian Air Force’s fighter jets and helicopters.
Exista vreo o sansa se se duca la RK ceva mai multe MIG-uri decat cele 24 – 36 aparate cat se preconizeaza ca mai sunt functionale in RoAf? Defapt, exista vreo o sansa ca cele ramase fara resursa si trase pe dreapta actualmente(ma refer la varianta Lancer), sa mai poata fi aduse la starea apta de zbor/lupta, sau ne putem lua gandul si ramanem cu astea de le mai avem? Asta pana vin alea din Potrugalia/SUA…. 🙂
Nu prea. Multe au fost canibalizate si ar fi nevoie de mult prea multi bani. In plus, „conservarea” la noi inseamna tinerea in aer liber. Anii de vant, ploi, ninsori, inghet etc. si-au pus amprenta asupra avioanelor stocate.
Le-au ajuns cutitul la os,daca nu era scandalul din ucraina nu faceau mai nimic pt. aviatie.
Informatiile sa inteleg ca sunt „pe surse”.
Foarte interesante, acum ce sa faca marina cu inca 2 IAR-330N?
Vor mai multe SOCAT-uri pt a respecta standardul de 1 escadrila elicoptere atac per divizie infanterie?Teoretic acum ar avea elicoptere pt 2 escadrile, nu pt 3.
Informatiile sunt, intr-adevar, „pe surse”, obtinute dupa mai multe discutii.
Despre Puma NAVAL eu stiu ca fregatele englezesti pot duce cate doua elicoptere iar Marasestiul mai poata cara si el unul. Ar fi un maxim de 5. Daca pui si elicopterele care din diverse motive n-ar fi disponibile pentru zbor, Grupul de Elicoptere ar avea un necesar de 7-8 bucati. Acum, daca nu ma insel, sunt 4.
Vom afla mai multe, la nivel oficial, dupa ce MApN va primi banii in iulie si va lansa comenzile. Vom vedea atunci cat de bune au fost sursele.
Stiam ca in prezent exista 3 IAR-330N, la inceputul lui 2013 a aparut stirea despre un al patrulea IAR-330N comandat, nu stiu daca a fost livrat.
Este posibil ca acesta sa fie necesarul Grupului de Elicoptere al Fortelor Navale.
Din cate stiu eu, Romania nu are elicoptere de atac dedicate. Ciorbea si Constantinescu ne-au privat de elicopterele dracula ce urmau a fi construite in Romania si urmau a intra in dotarea RoAf. Daca nu ma insel, cateva IAR 330 au fost modificate pentru atac la sol. Intrebarea mea este, cate anume sunt in acest format si mai ales…cat de bune sunt ele in realitate? Conform conventiei de la Geneva, Romania are dreptul la 120 de elicoptere de atac si are fix ZERO 🙁 Asa este….are nevoie!
macar de aveam vreo 24-36-48 tip Tiger, Cobra, Mangusta si ce mai e de acel tip si o tineam cu Puma pentru transport….este nevoie mare de elicoptere de atac
„Atac la sol” inseamna SOCAT, care SOCAT se traduce prin sistem optronic de cercetare și anti-tanc. Strict la capitolul armament poate fi echipat cu rachetele anti-tanc, cu rachete aer-aer, cu PRND si mai are si tunul de bord. Nu stiu daca e suficient sau nu, dar zic pilotii ca s-ar descurca destul de bine.
Din cate stiu, sunt vreo 20-22 de elicoptere Puma SOCAT in dotarea RoAF, cu perspective de a mai moderniza cateva anul asta.
lasativa de prostii.exact ce a spus M.C tr. citeva COBRA ,TIGER MANGUSTA,ptr.ca puma sunt grele ,nu sunt de atac la sol.am facut armata la SIBIU la01981 si am vazut cu ochii mei,nu sunt bune de atac la sol,pot fi folosite in multe alte scopuri.ar fi culmea sa puna la bataie si cele 4-6 316 care au mai ramas.si la final cirpim in loc sa cumparam ceva nou
Apașul la mîna a doua din sua este viitorul.
fratilor migurile astea nici nu se m,ai merita bagati bani in ele sint prea vechi sint stoarse de resursa ,poi ele cu motoarele lor originale zboara cu restrictii repet daca sar dori ceva sar pute incepe fabricarea la craiova o varianta de mig din versiunile chinei cu un motor mai puternic cu tehnologie , israeliana care este cea mai moderna si pentru asta nu near trabui nimic in ceace priveste costuri suplimentare .Dar din cit vad eu nu prea se doreste mai nimic am putea grefa in paralel pina in 2020 pe o exploatare in paralel cu f16 ,dar aicea ca nu se doreste sa se inceapa ceva cele patru excadrile ar putea zbura cu modernizari si peste orizontul anilor 2020.Repet din nou nu se doreste ca sa se inceapa ceva astea sunt fonduri alocate apararii 700 , ginditiva banii astea in raport cu nevoile armatei sint exact cum spunea generalul acela de aviatie cirnu de 2 lei in plus , solutii exista daca tarii mult mai sarace ca si noi seau permis sa aibe o aviatie decenta .La romania nu exista vointa sa se faca ceva
Si ca sa va provoc la o altadiscutie ati auzit de firma comoti care se ocupa cu testare motoarelor care echipeaza avioanele civile si militare asta ca sa vedeti ca avem in tara toate resursele necesare dezvoltarii unui avion transonic sau supersonic va multunesc astept raspunsurile dumneavoastra