Fabrica de Avioane Craiova a semnat un contract-cadru cu Ministerul Apararii Nationale pentru repararea si intretinerea aeronavelor de antrenament IAR 99 Soim, afirma liderul de sindicat al uzinei, Victor Peta, potrivit caruia valoarea contractului nu a fost facuta publica.
Potrivit liderului de sindicat al uzinei, Victor Peta, contractul a fost semnat la Bucuresti, iar primele doua aeronave trebuie sa soseasca in fabrica pentru reparatii in acesta saptamana.
„S-a semnat un contract-cadru care statueaza unde vor fi reparate aparatele IAR 99 din dotarea Armatei. Primul avion va sosi in acesta saptamana. Speram sa vina si fondurile necesare pentru ca, din cate stiu, in bugetul pe 2012 nu au fost alocati bani pentru repararea de avioane IAR 99”, a declarat, luni, Victor Peta.
Potrivit acestuia, deocamdata nu a fost facuta publica valoarea contractului, insa angajatii fabricii au mai reparat si in trecut avioane ale MApN, iar costurile s-au ridicat la aproximativ un milion si jumatate de euro pentru o aeronava.
Ministerul Apararii Nationale este principalul client al Fabricii de Avioane Craiova si are in proprietate aproximativ 20 de aeronave care au fost fabricate de-a lungul timpului la Craiova.
Situatia financiara a Fabricii de Avioane Craiova este critica, de aproximativ un an existand probleme cu plata salariilor angajatilor.
In 27 martie, directorul general al SC Avioane SA Craiova, Marin Stancu, a fost eliberat din functie de catre ministrul Economiei, in urma unui protest spontan al angajatilor, care au cerut plata salariilor restante. Noul director general al SC Avioane SA este Ioan Sava, care are mandat pana in martie 2014.
Fabrica de Avioane din Craiova mai are in prezent 296 de angajati, numarul lor diminuandu-se constant dupa 1990, cand uzina avea peste 4.700 de salariati. Fabrica a fost scoasa la privatizare de mai multe ori, insa actionarul majoritar a ramas in continuare statul roman.
Mediafax
Cam cat ar mai putea rezista avioanele astea?
Stiu sigur ca prind 2020,dar daca ne ambitionam apuca anul 2030?
Controlam lantul logistic,sunt produse intre 1988-1992 prima transa si 2006-2008 a doua transa.
Sigur apuca si 2030 daca se mentine ritmul actual de folosire. Ajung avioanele astea sa zboare mai mult la demonstratii aeriene decat in pregatirea pilotilor.