Avioane Craiova S.A. ar putea fi, din nou, in centrul unui proces de privatizare, pentru a cincea oara in ultimii 20 de ani. Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat recent ca va demara procedurile de privatizare.
„Vreau sa facem toate demersurile posibile ca sa privatizam fabrica de avioane pentru ca asa ne mintim. Daca tot mergem dintr-un contract, intr-un contract si intr-un contract pe care de fiecare data nu poate sa-l aduca decat Olguta, pentru ca altcineva nu se implica, nu este bine pentru fabrica de avioane. Nu este suficient si trebuie sa gasim o modalitate sa privatizam rapid fabrica de avioane”, a declarat Lia Olguta Vasilescu.
Bun, povestea privatizarii Avioane Craiova nu este simpla, insa nici foarte complicata. Ca mai toate companiile de stat, dupa 1990 si fabrica din Banie a avut de suferit.
Oltenii nu au reusit sa impuna IAR-ul 99 la export, avand multe motive de a „multumi” statului roman pentru acest lucru, stat care nu numai ca nu a ajutat fabrica, dar i-a mai pus si niste bete in roate. Cum comenzile interne pentru 99 au tot scazut, automat Avioane Craiova s-a gasit intr-o situatie delicata – avea multi angajati (vreo 5.000) pe care nu-i putea da afara pur si simplu, nu avea de lucru pentru ei si datoriile se strangeau.
Astfel a aparut ideea privatizarii. De patru ori s-a incercat gasirea unui investitor strategic care sa repuna fabrica pe picioare, insa de fiecare data procedurile au esuat. La ultima tentativa, doua companii mari din Europa, cehii de la Aero Vodochody si italienii de la Alenia, au fost aproape de a cumpara Avioane Craiova, dar au renuntat in ultimul moment.
La vremea respectiva s-a spus ca datoriile istorice la bugetul de stat ale fabricii din Craiova au blocat privatizarea. Oltenii au cam 10 milioane de euro de dat statului, jumatate din aceasta suma fiind dobanzi. Cum guvernantii nostri mandri si frumosi nu au vrut sa stearga aceste datorii, investitorii au renuntat. Pe surse se spune ca italienii nu erau atat de deranjati de datorii, cat de niste probleme juridice legate de anumite patente si brevete.
Olguta tot asteapta italienii
Asa cum spuneam la inceput, Olguta a vizitat saptamana trecuta fabrica si le-a promis celor de acolo ca va urgenta privatizarea. Ea le-a spus ca italienii de la Alenia ar putea fi convinsi sa revina in Craiova si sa se aseze iarasi la masa discutiilor.
Numai ca aceeasi Olguta ii astepta pe italieni si… acum jumatate de an. Dupa ce castigase primaria Craiovei, ea anunta triumfatoare ca a vorbit cu Alenia si ca se asteapta ca macaronarii sa alerge spre Banie.
„În urmă cu o săptămână am adresat o nouă invitaţie grupului Alenia să vina la Craiova, să discutăm despre privatizarea fabricii. Cred că o să vină repede pentru că erau interesaţi” – Lia Olguţa Vasilescu in iulie 2012.
Daca jumatate de an inseamna „repede”, atunci primarul pare ca se tine de cuvant, desi nici acum nu este sigura venirea Alenia in Craiova.
Ofertele
Din presa vremii, vin si ofertele de privatizare:
Aero Vodochody depusese o ofertă de 16,32 milioane de euro, formată din preţul pachetului de acţiuni – 4,11 milioane de euro, investiţii pentru dezvoltare – 8,88 milioane de euro pe o perioadă de cinci ani, capital de lucru – 3,3 milioane de euro şi investiţii de mediu de 30.000 de euro în primul an. Cehii voiau să disponibilizeze 180 dintre cei 680 de salariaţi.
Alenia Aeronautica nu a făcut niciodată publică oferta. Pe surse, aceasta era de un milion de euro pentru acţiuni, investiţii tehnologice – 18 milioane de euro, capital de lucru – trei milioane de euro şi investiţii de mediu – 120.000 de euro. Compania refuza să-şi asume datoriile, în valoare de circa opt milioane de euro la acea dată. Italienii intenţionau să trimită acasă, în următorii trei ani, între 170 şi 430 de salariaţi.
Avioane Craiova va mai face avioane?
Ei bine, un lucru cu care toti guvernantii au fost de acord a fost acela ca fabrica din Craiova nu va mai construi avioane. Ea ar fi fost fie o fabrica de piese sau subansamble pentru cumparatorul strategic, fie un centru de reparatii, in cazul in care ramanea a statului.
„Vrem să rămânem în continuare în piaţa din acest domeniu, fie că este vorba de mentenanţă, fie de producerea de piese uşoare pentru industria aeronautică” – preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Mircea Ursache, in 2009.
Acum, Olguta vrea privatizare. Problema este ca nu depinde de ea, pachetul majoritar de actiuni fiind detinut de stat. Stat care are anumite interese la Avioane Craiova, interese care nu sunt neaparat cele mai bune sau oneste, asa cum timpul ne-a aratat-o.
Cred ca cea mai buna solutie pentru craiova ar fi nu Alenia ci SAAB si astfel s-ar impusca doi iepuri dintr-un foc.
Primul iepure – contractul de achizitie a avioanelor multirol NOI pentru FAR si nu F-16-le SH.
Al doilea iepure – suedezii au venit cu o oferta de ofset jos palaria – investesc banii de pe Grippen-urile achzitionate de statul roman in industria aeronautica autohtona, Craiova fiind prima vizata, iar investitiile facute de ei ar duce la o relansare economica nu numai a Olteniei, dar si la un alt mare avantaj: statul roman ar putea plati avioanele NUMAI DIN IMPOZITELE CATRE STAT GENERATE DE INVESTITIA SUEDEZA!
Alo, domnu’ Ponta? Ce mai asteptati? Semnati, dom’le contractu ala cu blonzii, nu mai asteptati, ca vremea trece, MiG-rile se duc „la loc cu odihna, in loc cu verdeata” si pieredet si banii investiti in pregatirea pilotilor! Am auzit ca bulgarii si croatii asteapta si ei sa va treziti la realitate ca sa ne devina parteneri in afacere!