Argentina si-a gasit multirol: Cumpara Kfir cu radar AESA

Read Time:1 Minute, 1 Second

kfirArgentina si-a gasit, in sfarsit, avioane multirol pentru Fortele Aeriene. Iar castigatorul este… Kfir-ul israelian!

Dar nu oricum, ci intr-o varianta modernizata, dotata inclusiv cu radar AESA.

Conform celor de la Flightglobal, parafarea contractului pentru 14 avioane Kfir complet reparate si modernizate ar urma sa aiba loc chiar marti, insa deocamdata nu se cunoaste valoarea intelegerii.

Sursa citata spune ca „noile” Kfir vor avea pe ele radarele Elta Systems EL/M-2032, ceea ce ,a duce cu gandul la o eroare pentru ca asta e radarul pe care il avem si noi pe LanceRe. Mai repede ar fi vorba despre EL/M-2052, care e AESA cu acte in regula.

La capitolul motorizare lucrurile nu stau chiar atat de bine, israelienii propunand batranul si gurmandul General Electric J79, pe care l-au fabricat sub licenta americana. Totusi, ei zic ca va veni dupa RK, la zero ore de zbor, urmand a necesita inlocuire dupa 1.600 de ore de zbor.

Decizia argentinienilor este una discutabila, mai ales ca Israelul a retras din dotare Kfirul acum 20 de ani 🙂

Cu toate astea, un derivat din Mirage 5, dotat cu radar AESA si avionica de ultima generatie, parca nu suna totusi atat de rau.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

16 thoughts on “Argentina si-a gasit multirol: Cumpara Kfir cu radar AESA

  1. O fi el modernizat….dar totusi! Parca e tutancamon pe steroizi! 🙂 Cred ca argentinienii astia puteau mai bine de atat! Parerea mea…

    1. Intre Kfir block 60 propus pt argentinieni si F-16 block 52+ al polonezilor(avioane noi) care crezi ca e mai feroce, Kfir-ul avand AESA? Nu conteaza asa mult platforma, conteaza ce pui pe ea.

      1. Ba cam conteaza. Priveste LanceR-ul nostru si ai sa intelegi de ce! Structura invechita, atat tehnic cat si moral, rezista greu la suprasarcina, aerodinamica il omoara iar amprenta radar e un mare dezavantaj. Motoarele sunt gurmande, sunt vechi si se intretin greu(cu costuri mari), chiar daca sunt modernizate. Mai bine se reorientau catre altceva, chiar si SH si le modernizau cu Israelul. Parerea mea! 🙂

  2. Mai bun de ațît nu ‘era’ englezii au avut grijă să nu se doteze cu pasări mai jmechere,să nu le pună probleme în viitor,gaucios aveau 2 variante:1) sa le ia de la evrei,ce au și făcut 2)săși dezvolte propia pasăre,bîrfa satului-cică evrei au 20 de Kfir,14 pe care le-au dat și 6 pe care bulgarii ar fi pus ochi.

  3. Cum ar fi aratat un Mig 21 cu radar AESA avionica mai pizdara..ceva instalatie de forta mai noua si mai in vana?

    1. Ireal? Costurile achizitiei si integrarii avionicii mai moderne, plus o ipotetica remotorizare, ar fi fost nefezabile. Nici macar indienii, care au bani si mai multe pasari, n-au facut treaba asta.

      1. Chiar daca ar iesi mai ieftin ca buget, o integrare de avionica noua si o remotorizare, platforma de mig-21 are prea multe ore la activ, nu o mai duce structural vorbind. In plus noi avem si varianta MF, produsa mult mai inainte de BIS-urile indienilor. Gandeste-te ca migul nu este atat de manevrabil, daca-i mai pui si interdictii pe considerente structurale, chiar ca nu ai aviatie. Din pct-ul meu de vedere, Kfir-ul block 60 este peste F-16 polonez, nu se pune problema de F-urile noastre. Am incredere in tot ce fac israelienii astia…

        1. Nu cred ca e peste F-urile poloneze si asta dintr-un motiv simplu. Daca era atat de bun, il foloseau israelienii. Dar ei au retras Kfirul in ’96 si n-au nicio intentie sa revina la el.

          As presupune ca motorul e o buba destul de mare, care ar anula avantajul dat avionica moderna. Si e posibil sa aiba si el limitari structurale, sa nu poata zbura cu prea multe arme „agatate” de el si asa mai departe.

          1. Motorul nu poate anula avantajul dat de avionica mai moderna. Motorul poate crea 2 chestii: -dezavantaj financiar si dezavantaj in lupta manevriera la distanta mica, dar capacitatea de detectie la distanta mare, senzori de avertizare si altele nu pot fi compensate de motor. Israelienii au renuntat la Kfir in favoarea F-16, pentru ca F-16 este o platforma mult mai ofertanta decat Kfir-ul. Problema este atunci cand tii F-16 la nivel de block52+ si nu bagi bani in modernizarea lor, atunci avantajul F-16 se anuleaza, ba chiar devine inferior unui Kfir block 60. Inteleg, daca duci F-16 la block 60 sau F-16V atunci intr-adevar cred ca este net superior Kfir-ului.

          2. Israelul are in dotare inclusiv F-16 A/B, asa ca da-mi voie sa cred ca daca Kfirul, chiar asta modernizat, era vreo minune tehnologica il foloseau in primul rand ei. Dar deocamdata el mai zboara doar in Ecuador, Columbia si Sri Lanka 🙂

  4. @LanceR – inca o data iti spun, chiar daca Israelul are F-16 A/B in dotare, asta este pentru ca F-16 este o platforma mult mai performanta pentru modernizare decat Kfir, problema este sa le si modernizezi. Sunt sigur ca in caz de pac-pac acele F-16 A si B sunt imediat aduse la standard V daca este nevoie, insa pana atunci ele sunt chele. Ca sa accentuez putin comparatia, e ca si cum ai F-22 dar nu ai radar si tragi cu tunul intr-un adversar cu radar si avionica de ultima generatie. Pentru israelieni este normal ca nu se justifica sa modernizeze Kfir-ul atata timp cat au F-16, ca daca pui avionica de pe Kfir block 60 pe un F-16, Kfirul nu prea mai are mari sanse. Insa varianta de Kfir pe care au oferit-o la export are avionica peste ce au israelienii in dotare, iar avionica face cam totul la un avion, atata timp cat nu intra in discutie conceptul stealth.

    1. Cam incurci borcanele. F-16V e o varianta dezvoltata de LM, nu de israelieni, asa ca ar fi foooaaaarte greu ca evreii sa isi modernizeze avioanele. Iar ca sa le faca ei singuri ar trebui sa aiba acces la codul sursa, pe care nu-l au din cate stiu eu.

      Pe cand Kfirul e facut de ei si il pot modifica cum vor ei, fara niciun fel de restrictie. Si cu toate astea au renuntat la Kfir pentru F.

      1. Nu incurc nici un borcan, am zis „V” sau block 60 mai inainte, pentru ca nu exista un echivalent al acestora creat de israelieni, ca sa am cu ce sa fac o comparatie, iar V si block 60 reprezinta urmatoarea generatie a F-16 cu radare AESA. Legat de codul sursa, ma indoiesc de faptul ca tocmai israelienii nu-l au iar pt faptul ca au renuntat la Kfir este cum ti-am spus mai sus, F-16 este platforma mai modernizabila intre cele doua, atata timp cat o modernizezi.. Pana atunci, un Kfir cu AESA si avionica adusa la zi este peste F-16 block 52.

        1. Ba le cam incurci ca „in caz de pac-pac acele F-16 A si B sunt imediat aduse la standard V”. Imediatul ala e relativ si, de regula, dureaza ani de zile si costa o groaza.

          Altfel, din cate am citit, de fiecare data cand au modernizat F-16, israelienii au beneficiat de upgrade de soft americane, prin urmare n-au acces la codul sursa.

          1. Imediatul ala relativ este relativ pe timp de pace. In caz de nevoie urgenta, ma indoiesca tare ca israelienii nu se pot mobiliza foarte repede, au facut-o ucrainienii care sunt foarte departe de evrei. In caz de pac-pac, crede-ma ca nu se pune problema de costuri, mai ales la israelieni. Motivul pentru care Israelul a modernizat de fiecare data F-16 cu americanii este unul simplu-cea de vasalitate, altfel sunt sigur ca ar fi marait americanii daca astia si-ar fi pus toata avionica de productie israeliana. Unkiu Sam te apara, iti da, dar trebuie sa-i faci si vanzare, pe bani grei. Si ca sa-ti aduc un argument in favoarea spuselor mele, Israelul a renuntat la proiectul IAI Lavi la presiunile SUA si in favoarea achizitionarii de F-16. Motivul? IAI Lavi ar fi fost un competitor prea serios pentru F-16, asa ca a fost sacrificat.

            Si inca o data, sunt sigur ca in caz de pac-pac, daca este nevoie, acele F-16 sunt ori aduse la standard V cu americanii, ori daca asta nu se intampla(prin absurd, desi au existat ceva disensiuni in ultima perioada) atunci au israelienii produsele lor prea competitive, gen radare si senzori indigeni.

          2. Produsele lor indigene nu se prea pot integra pe F-16 codul sursa, care e necesar pentru actualizarile de soft, care-s necesare mai departe pentru ca celelalte sisteme sa „vada” noile jucarii.

            Acum vreo 2 ani de zile turcii se rugau de americani sa le dea codul sursa pentru F-16 A/B, ca sa le poata moderniza cu echipamentele lor. Fara succes din cate imi amintesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Portavionul „Admiral Kuznetsov” – Mândria Marinei Ruse
Next post Primul zbor pentru Mitsubishi Regional Jet | VIDEO