In urma cu doua zile, o stire din lumea aviatiei facea furori (mai ales) in zona tabloidelor britanice. Stirea suna astfel: Un avion Boeing 777-200 al Brittish Airways a atins aproape viteza sunetului.
Aeronava a efectuat cursa 114 a Brittish Airways de la New York la Londra intr-un timp record, cinci ore si 16 minute pentru un zbor care, in mod normal, dureaza peste sase ore.
Potrivit datelor prezentate de site-urile de profil, Flight Aware este un exemplu, la un moment dat, Boeingul avea viteza uimitoare de 746 de mile pe ora, respectiv 1200 de kilometri pe ora. Viteza sunetului este de 761 de mile pe ora, sau 1225 de kilometri pe ora.
Uimitor, nu-i asa, mai ales ca Boeing 777 are viteza maxima de „numai” 950 kilometri pe ora! Deci, cum se explica?
In primul rand, trebuie spus ca, in realitate, avionul nu a zburat cu acea viteza fantastica pentru ca, din punct de vedere constructiv, ar fi fost imposibil. Viteza de 1200 de kilometri pe ora a fost „tradusa” de site-urile de profil din cea reala la nivelul solului.
Asa cum stim, calculul vitezei depinde de o multime de factori, printre cei mai importanti fiind inaltimea, temperatura sau densitatea. Asadar, la inaltimea de 35 de mii de picioare (aprox. 10.600 de metri) la care zbura, Boeingul nu avea in niciun caz cei 1200 de kilometri pe ora, dar viteza lui de la momentul respectiv, transpusa in conditiile de la nivelul solului, a rezultat in aproape Mach 1.
In al doilea rand, aeronava a calatorit printr-un puternic curent ce a traversat Atlanticul de Nord. Viteza estimata a curentului de aer a fost de peste 320 de kilometri pe ora, acesta „impingand” practic avionul din spate.
Tabloidele n-au aflat de concorde și tupolev 144 iar curentul atlantic se numește jet stream.