Al treilea (si ultimul) Puma Naval a fost receptionat

Read Time:2 Minute, 27 Second

puma navalMinisterul Apararii, prin Fortele Navale Romane, a receptionat recent al treilea (si ultimul) elicopter IAR 330 Puma Naval in configuratie finala. Multe sau putine, astea sunt si cu ele defilam in momentul de fata.

Ca sa citez din comunicatul MApN, „programul de dotare a Forţelor Navale Române cu acest tip de elicoptere a început în anul 2005, ca parte integrantă a programului de modernizare a fregatelor tip F 22. Cele trei elicoptere fac parte din Grupul de Elicoptere Tuzla şi operează de la bordul fregatelor Regele Ferdinand, Regina Maria şi Mărăşeşti.

Modernizarea s-a derulat în etape, sistemele şi echipamentele fiind integrate gradual, pentru a permite personalului navigant să se adapteze, treptat, cerinţelor operaţionale.

Prin încheierea acestui program, elicopterele Forţelor Navale Române sunt pregătite pentru lupta anti-submarin, lupta împotriva navelor de suprafaţă, efectuarea misiunilor de supraveghere maritimă, realizarea misiunilor de căutare şi salvare pe mare şi pe uscat, executarea misiunilor de transport logistic (transport cargo, transport trupe, evacuare medicală), executarea misiunilor de luptă împotriva pirateriei navale”.

Suna bine, nu?

Sa mergem mai departe si sa ne uitam putin la comunicatul Fortelor Navale: „Cele trei elicoptere IAR 330 Puma Naval au fost testate şi utilizate pentru îndeplinirea întregii game de misiuni în cadrul exercițiilor internaționale la care au participat începând cu anul 2009, precum: COOPERATIVE LION 2009, SUMMER STORM PHIBLEX 11, în Marea Neagră, Operația ATALANTA (2012, în Oceanul Indian) şi Operația ACTIVE EDEAVOUR (2013, în Marea Mediterană).

„În timpul participării la Operaţia ATALANTA, piloţii marinari au realizat mai multe premiere naţionale: efectuarea primului zbor deasupra oceanului pe timp de noapte, operarea elicopterului în condiţii meteorologice complexe în zona ecuatorială (temperaturi foarte ridicate ale aerului), executarea misiunilor anti-piraterie, executarea misiunilor de sprijin logistic – transport cargo, realizarea unei misiuni de evacuare medicală de pe o platformă navală la ţărm, la o distanţa de peste 400 de mile marine). De altfel, începând cu anul 2012, fregatele Regele Ferdinand şi Regina Maria participă, întotdeauna, la misiuni şi exerciţii cu elicopter ambarcat la bord, acesta fiind un vector important în ducerea acţiunilor de luptă.”

Puma Naval este un program care mie, personal, imi place. Fara sa-i cunosc detaliile sau costurile, este cert ca Fortele Navale aveau nevoie de elicoptere pentru fregate. In plus, e si o chestie de orgoliu, pentru ca vecinii si prietenii bulgari se „dadeau” de ani buni cu niste Mi-14 navalizate, basca si-au mai luat si trei AS565 Panther.

Trei Pume Naval sunt rezonabile, desi ma gandesc ca poate n-ar fi stricat macar inca una in rezerva. Totusi, cum nu vom avea toate fregatele cu elicoptere ambarcate in misiune in acelasi timp, cred ca e ok. In plus, probabil ca si costurile au avut un rol hotarator in stabilirea numarului de elicoptere.

Altfel, chapeau bas pentru inginerii IAR care au cam stors ce se putea stoarce din batranul Puma. N-ar mai ramane decat sa-i puna un Tumanski in coada si sa-l transforme in multirol 🙂

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Al treilea (si ultimul) Puma Naval a fost receptionat

  1. 3 în 10 ani? Sau lucrat și în 3 schimburi? Nici nar trebui să ne compari cu bulgarii,sînt la ani lumină în fața noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Prima femeie instructor pe IAK-52 in Fortele Aeriene Romane
Next post Bulgaria a retras din serviciu MiG-ul 21