Airbus i-a dat un mare si impresionant rivalului Boeing dupa ce a achizitionat pachetul majoritar al proiectului CSeries, dezvoltat de canadienii de la Bombardier.
Povestea pe scurt este urmatoarea: Bombardier a dezvoltat un avion destul de bun pentru sectorul narrow-body si, contrar primelor estimari, a reusit sa vanda. Gigantul Boeing s-a simtit amenintat in momentul in care Delta Air Lines a semnat un contract pentru 75 + 50 de CS100. Iar vanzarea s-a facut pentru ca producatorul canadian a oferit un discount consistent, estimat la vreo 70% din pretul de catalog.
Boeing a sesizat comisiile federale din SUA, acuzand Bombardier ca vinde avioane la pret de dumping, amenintand industria nationala, iar astia din comitete si comitii au stabilit o suprataxa de 300% pentru avioanele CSeries care ajung in State.
Aici intra in scena rivalul Boeing, Airbus, care a preluat pachetul majoritar de actiuni al proiectului CSeries. In continuare, gigantul european planuieste sa transfere o parte din productia avionului in Statele Unite, in Mobile, Alabama, dribland astfel suprataxa federala.
Boeing a reactionat rapid, sustinand ca toate componentele necesare fabricarii avionului in Alabama ce necesita importul in SUA vor fi suprataxate cu 300%, insa oficialii Airbus si Bombardier spun ca nu e cazul, ca exista legi federale care incurajeaza productia locala si care ii avantajeaza.
Si mai misto in toata aceasta disputa este ca Airbus n-a platit nimic pachetul majoritar a CSeries, ci s-a angajat numai sa finanteze linia de productie din State si sa isi foloseasca reteaua globala pentru a impulsiona vanzarile.
Ca sa rezumam, Bombardier face un avion bun in sectorul sau si incearca sa-l vanda. Se loveste de duopolul Boeing-Airbus, insa reuseste sa vanda destul de bine si pentru ca ofera discounturi foarte mari, profitand de subventii. Boeing, ca un copil rasfatat, se ratoieste la vecinul mai mic si cu mai putine jucarii si, in prima faza, il lasa pe asta cu degetul in gura. Intervine Airbus, celalalt copil rasfatat, care ii da una dupa ceafa Boeingului.
Momentan aici suntem si nu vad cum adminsitratia strump ar putea suprataxa avioane produse in SUA, cu mana de lucru americana.
Mai departe, cu Airbus renuntand la A319neo, CSeries ar putea avea un viitor mult mai frumos decat sperau cei de la Bombardier. Si totul pentru ca Boeing s-a simtit amenintat pierzand o comanda de 75+50 de avioane, un nimic la nivelul la care se afla compania.
Average Rating