Airbus preseaza pentru o comanda de elicoptere din partea Romaniei

Read Time:2 Minute, 57 Second

Gigantul Airbus a inceput presingul la autoritatile romane pentru a le determina sa puna pe masa o comanda ferma de elicoptere H215, fostul AS332 Super Puma.

Olivier Michalon, vicepreşedinte senior pentru Europa în cadrul Airbus Helicopters, a iesit primul la rampa cu o serie de declaratii care se pot traduce prin ideea ca productia de elicoptere pe linia de asamblare inaugurata anul trecut va incepe dupa ce ai nostri bat palma si marca banul pentru o comanda ferma.

Dar sa vedem despre ce este vorba:

„Dacă te uiţi la necesităţile din României – şi nimeni nu ştie mai bine decât ministerele despre numărul necesar de elicoptere -, estimarea noastră este că, pentru modernizarea întregii flote militare (a României n.r.), este nevoie de 40-50 de aparate.

Poate fi un prim contract, de cinci elicoptere pe an pentru România, iar celelalte zece elicoptere pe an (din capacitatea uzinei, n.r.) vor fi acoperite de piaţa de export”, a explicat Michalon.

Bun, ce ne spune noua domnul asta? In primul rand, ne spune ca Airbus n-a reusit sa vanda H215 asa cum spera si ca nu are suficient de multe motive pentru a demara productia. Ganditi-va ca la inaugurare se spunea ca in 2017 vom avea primul H215 iesit de pe poarta uzinei de la Ghimbav, acum se vorbeste deja despre 2018.

Si pentru ca nu a reusit sa vanda, ceea ce anticipam aici, daca o sa aveti curiozitatea sa cititi articolele mai vechi, Airbus are nevoie de un contract buffer. Adica un contract suficient de mare – cateva zeci de elicoptere – pentru a putea demara productia, intre timp cautand alte acorduri.

De exemplu, sa spunem ca Romania comanda 30 de H215. Airbus incepe productia, in 2018 ies de pe linie primele bucati. Ne livreaza in primul an 3-4-5. Daca intre timp prind vreun contract de cinci bucati de cine stie pe unde, intram pe hold, ca nu avem nevoie urgenta de ele, si primesc elicopterele aia din comanda. Si tot asa. Caz in care livrarea celor 30 de elicoptere ale noastre se poate intinde pe 7-8-10 ani, daca nu si mai bine. Ani in care sutele de muncitori de la Ghimbav muncesc 🙂

Intrebarea care se pune acum este daca Romania are nevoie de H215. Folosim deja Pumele de vreo 3-4 decenii si o facem foarte bine. Cu toate acestea, Puma este un elicopter de transport si, sa zicem, Medevac. Mare, greoi si, mai ales, neprotejat de blindaj, Puma nu poate fi utilizat pe campul de lupta pentru ca-s sanse mari sa nu se mai intoarca la baza.

Noi folosim Pumele pentru ca astea sunt, dar in cazul achizitiei de noi elicoptere, pe bani seriosi, avem o problema. Mai indeplineste Puma criteriile Fortelor Aeriene? Ca elicopter de atac, cu siguranta nu, SOCAT-ul fiind o gluma pe langa elicoptere de atac. Asa ca ar merita sa cumparam niste aparate de care nu stiu cata nevoie avem doar pentru a porni productia de la Ghimbav?

Pe de alta parte, Bell pare tot mai dornic sa se bage si el in schema cu IAR-ul pentru a produce sau asambla pe la noi un elicopter cu adevarat de atac, AH-1Z, de care chiar ar avea nevoie baietii nostri si care ar aduce un plus major la capabilitatile de lupta ale Fortelor Aeriene.

Dar daca am lua Ah-1Z, exista riscul real ca Airbus sa isi ia jucariile si sa plece. Cum o dam?

P.S. Toate scenariile sunt in ideea in care MApN ar investi in achizitia de elicoptere 🙂

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

11 thoughts on “Airbus preseaza pentru o comanda de elicoptere din partea Romaniei

  1. Pai totul depinde de premierul si ministrul apararii Liviu Dragnea.Cred ca e mmai important sa cumparam Ah-1Z decat sa luam H215.Ps nu cred ca airbus vor pleca daca luam ah-1z avand in vedere ca ce fac iei la Ghimbav sunt elicoptere de transport si nu de atac..Probabil asteapta comanda de la alte tari..

    1. am uitat Pakistanul a cumparat 15 AH-1z pentru suma de 952 milioane de dolari (totu linclus).Acuma totul depinde de bugetul Romaniei !

    2. Cel mai probabil Dragnea ar merge cu Bell. Se vede clar ruptura intre PSD si UE iar asta nu poate fi decat benefica pt noi, poate nd concentram si noi mai tare pe principalul aliat strategic al nostru. UE, aka Merkel, aka Barosu’ sper sa-si fi trait ultimele zile politice. Partizanatul UE cu cei din opozitie de la noi ne-a adus numai jeg, imputiciune, rahat, contracte paguboase pt noi, escadrila TH de F-16 bagata pe gat, numai ca sa nu ne mai terfeleasca imaginea etc. Sper, dupa alegerile din Germania, sa nu mai aud niciodata cat voi trai de Merkel. Sper ca Schultz sa fie echilibrat si mai ales echidistant, CORECT. Si sper sa ne concentram pe americani din pct de vedere al achizitiilor militare, sper sa fie Bell iar Airbus sa plece.

      1. Sper ca stii ca asta cu escadrila bagata pe gat de baroso e o legenda. A fost interesul direct al celor care au atribuit contractul fara licitatie sa faca asta, iar Portugalia era la momentul respectiv singura care avea avioanele la un nivel acceptabil, adica putin zburate si MLU-izate.

        1. Nu tati, nu-i legenda, nu a fost nimeni acuzat si condamnat pt ca ar fi avut vreun interes in contractul ala. Logica a fost urmatoarea: s-a dorit aparat american, pt ca cei din PSD merg cu americanii pe plan militar, strategic etc insa ca sa nu se supere Barosu si Merkela si sa-i faca sa nu ne mai calce in picioare s-a mers pe aparat american dintr-o tara europeana, cu modificarile aduse pe aparate tot in aceeasi tara europeana, care tara tocmai tara lu’ Barosu’ care trecea prin grele incercari economice tocmai in perioada aia. Deci poti sa-i multumesti lu fuhrer Merkel si lu Barosu ca am luat A-uri si B-uri, ca altfel luam C-uri si D-uri. Doar ca nu se gaseau C/D-uri la nicio tara europeana. Iar daca-mi servesti treaba cu Portocalia singura tara cu F-uri MLUizate sau cu F-uri la general, nu convingi nici o musca cu minciuni d-astea… Niciun aparat portocalian nu ne-a venit gata MLUizat pt ca nu erau modificate, erau simple A/B-uri din alea din care gasesti cu suta pe la AMARG, aparatele ni le-au modernizat dupa semnarea contractului… si te intreb, de ce nu le-am luat noi pe toate de la americani, care au toata gama disponibila la AMARG, de la A la D?

  2. putem sa cumparam cateva bucati aitbus si se nelansam si cu americanii pt elicopter de atac . adica gin totalul necesat in impartim la 2 si castigam impreuna. atat sua cat si franta sunt f bune in domeniu

    1. Eu nu… Nu mai vreau Airbus in tara, atata timp cat ei au vrut sa treaca peste IAR numai ca sa preia ei mentenanta Pumelor noastre. Cine pune astfel de presiuni pe noi nu ne poate fi niciodata prieten. In al doilea rand, nu ai cum sa-i impaci pe toti, trebuie sa alegi, ori unul ori celalalt. Iar dintre astia voi alege intotdeauna SUA.

  3. Eu cred ca MAPN-ul o sa impace si capra si varza, nu cumpara nimic si gata! :))))

    Doar ce credeati, ca o sa cumpere de la amndoi producatorii? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Primele detalii despre Air Navigation Convention 2017
Next post Dosare penale pentru utilizarea dronelor la protestele din Bucuresti?