Africa de Sud ar vinde avioane Gripen la mana a doua, Romania cumpara F-16 la a treia

Read Time:2 Minute, 32 Second

GripenAfrica de Sud ar fi dispusa sa vanda o parte din avioanele multirol Saab Gripen pe care le are in dotare. Romania, in schimb, a ales „cea mai buna oferta de pe piata”, F-16 la mana a treia vechi de 30 de ani!

Povestea sud-africanilor sta in felul urmator. In a doua jumatate a anilor ’90, cand tara pe val din punct de vedere economic, s-a luat decizia investitiei in armata, pentru ca Africa de Sud sa devina principala putere a „continentului negru”. Parte a programului de inzestrare, aviatia militara avea nevoie de un avion multirol.

A fost ales Gripenul suedezilor de la Saab si s-au comandat 26 de bucati prin 1999. Timpul a trecut, criza financiara a venit iar cand Saab a inceput livrarile, prin 2008, africanii din sud s-ar trezit intr-o situatie paradoxala – aveau avioane noi, dar zero bani ca sa le foloseasca.

Astfel, dupa alti cinci ani, mai-marii armatei au luat decizia de a stoca nu mai putin de 12 avioane. Nu „stocare” in termenul inteles de romani cu MiG-urile 29 de la Kogalniceanu, ci depozitare in conditii optime, avioanele putand fi folosite in orice moment, dupa efectuarea operatiunilor de intretinere inerente.

Din celelalte 14 Gripenuri ramase in dotarea Fortelor Aeriene, mai putin de 10 sunt operationale iar piloti antrenati sa le zboare exista in toata Africa de Sud doar vreo… sase!

In aceste conditii, potrivit presei locale, guvernul sud-african ia serios in considerare posibilitatea de a vinde o parte dintre avioanele multirol, vizate fiind, evident, cele 12 aparate aflate in stocare.

Deocamdata nu a fost avansata vreo suma, insa este clara intentia sud-africanilor de a reduce semnificativ costurile cu armata pe ond de criza mai ales ca, pe langa multiroale, vor sa vanda si niste elicoptere Agusta A109 cumparate tot de noi.

Alegerea Romaniei, „cea mai buna”

Bun, in Romania, achizitia de F-16 la mana a treia ne este prezentata ca fiind „cea mai buna optiune” de pe piata. Adica de avioane noi nu avem bani (sic!), alte aparate la mana a doua sunt prea scumpe pentru noi (Eurofighter-ele italiene) iar alte F-16 nu-s. Sigur ca suedezii ar fi fost si ei dispusi sa discute macar posibilitatea de a vinde niste Gripen la mana a doua, dar sa admitem ca n-au vrut in ruptul capului treaba asta.

Acum ne confruntam cu posibilitatea asta. Multiroalele sud-africane au mai putin de 10 ani vechime si au fost folosite extrem de putin. Practic, sunt ca noi! Pretul lor, fara indoiala, va fi unul mult mai mic decat cel de achizitie.

In aceste conditii, e natural sa ne intrebam daca nu cumva baietii nostri de la conducere nu s-au grabit putin? Sau ca macar n-au analizat intreaga oferta de pe piata?

Fara a avea un anunt oficial al africanilor, suntem indreptatiti sa credem ca cele 628 de milioane de euro cu care se vor plati F-16 portugheze ar fi fost suficiente pentru a achita Gripen sud-africane?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Africa de Sud ar vinde avioane Gripen la mana a doua, Romania cumpara F-16 la a treia

  1. Lasa ca este bine asa, astfel ne securizam”pozitia” de partener strategic al USA si ne |”securizam” optiunea pentru F 35 atunci cand o fi sa fie….adica la Pastele Cailor!
    Sincer cred cu tarie ca dupa F 16 tot nu o sa scapam de Gripen in viitor atunci cand o sa tragem linia cu privire la costurile integrarii F 16 in RoAF.

  2. Noua si daca ni le dadeau astia gratis, tot nu le luau. Le gaseau ei o buba ceva, un defect sau o intriga ceva! Nu va vaitati……cu F 16 TH vom muri!!!

  3. Fara a „tine partea” cuiva, ne place sau nu, politicienii hatarasc (din pacate). Cand esti politician mioritic, ajunge, nu mai e nevoie sa fii si specialist. Pe de alta parte, banii vorbesc (vorba cantecului). Atat primim, asta putem cumpara, cu asta va vom apara (speram sa nu fie nevoie). Din proprie experienta va spun ca un avion, oricat de nou ar fi, daca „sta” la sol da mai multe defecte decat unul mai vechi dar zburat. Ne ramane un singur lucru de facut, sa vedem cum putem „scoate” cat mai mult de la aceste avioane. Asta inseamna sa fie zburate in toate conditiile, sa faca trageri cu tot aramentul de la bord iar pilotii sa-si faca toata gama de exercitii. Resursa de zbor au destula, sa le putem numai exploata la maxim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Instantanee la Otopeni
Next post BIAS 2013: Primele impresii si imagini