„Afacerea” Airbus: Iata cati bani a incasat Tarom

Read Time:1 Minute, 42 Second

Compania Tarom a reusit, in sfarsit, sa vanda cele doua Airbus A310 pe care le avea in flota, iar acum stim si cati bani s-au incasat in urma afacerii.

5,48 milioane de dolari a primit operatorul national pe cele doua avioane, potrivit unui reportaj realizat de TVR.

Daca vi se pare o suma buna, asteptati numai putin. Din toamna lui 2016, de cand ambele avioane au fost parcate pe platforma din fata hangarului Tarom, costurile de conservare au fost de cam 9 milioane de dolari pe an!

Pentru a le putea livra clientului, Armenia Airways, Tarom a investit peste jumatate de milion de euro pentru a readuce avioanele la capacitatea de a sustine un zbor pana in Erevan.

Poate vi se pare ca Tarom trebuia sa tina avioanele si sa le zboare in continuare. Ei bine, A310 nu prea mai putea zbura in Uniunea Europeana pentru ca depaseste nivelul de poluare fonica admis, iar costurile de repunere in serviciu ar fi fost de peste 20 de milioane euro.

Poate credeti ca retragerea lor din serviciu a fost o eroare si va spun ca revenim la poluarea fonica, la consumul enorm de combustibil, la rutele Tarom care nu erau chiar ce trebuia pentru astfel de avioane. In momentul retragerii, oficiali Tarom estimau la 58 de milioane de dolari costurile operarii celor doua A310 in urmatorii 5 ani!

Cert este ca aceste avioane ar fi trebuit vandute de ani buni, poate din momentul in care compania a renuntat la zborurile spre Statele Unite. Le-a mentinut insa in flota, iar ele au inceput sa genereze costuri tot mai mari.

Decizia actualei conduceri de a le vinde, chiar si pe o suma mica la prima vedere, este una cat se poate de buna. Pe langa banii primi de la armeni, Tarom ecnomiseste 9 milioane de dolari anual numai prin faptul ca nu mai conserva aparatele.

In plus, sumele acestea ar putea fi investite in leasingul altor avioane, mai moderne si mai mici, care se pliaza mult mai bine pe nevoile operationale ale companiei.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “„Afacerea” Airbus: Iata cati bani a incasat Tarom

  1. Si eu am zis bine ca le-au vandut. Oricum mi se pare cam exagerata suma de 9 mil anual pentru conservare. Imi aduca aminte ca in martie unul dintre ele avea prelatele motoarelor (in zona ventilatorului) rupte si nu parea sa ingrijoreze pe cineva ca niste pasari si-ar face cuib acolo.
    O alta varianta era sa fie „cumparate” de MApN si sa fie unul dintre ele transformat in MRTT, al doilea ramanand de sacrificiu.
    Poate erau prea scump de operat…

    1. Vă explic cum vine conservarea de 9 milioane $. Paznicul plătit cu minumul face cel mult 4000 $ pe an. Aici se adaugă completarea uleiului din sistemul de alimentare cu combustibil (ulei care introdus previne ruginirea liniilor de combustibil), introducerea de azot în roți din când în când, o spălare anuală și verificarea dacă prelatele sunt la locul lor încă maxim 6000 $. Restul de 8 990 000 $ reprezintă profitul firmei unui politician local sau membru SRI care a câștigat contractul.
      Firmele private (nu TAROM că e de stat) conservă avioane cu sume de câteva mii $ pe an.
      Tot bugetul 209th Aerospace Maintenance and Regeneration Group care are 500 de angajați și conservă 4400 de avioane este de 95 mil$ pe an cu salarii cu tot. Plus că ei anual pun în circulație 300-400 de avioane și elicoptere. Asta vine cam 21000 $ pe aparat la prețuri de SUA și vorbim de aparate în principal militare cu electronică scumpă.

      1. Domnule Augustus avem nevoie de oameni ca dumnevostra…Romania trebuie reconstruita, mi ar plăcea sa discutam in detaliu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Franta a retras din serviciu avioanele Mirage 2000N
Next post Terminal nou la Otopeni si aeroport in sudul Bucurestiului. Fara numar de la Guvern