Aerostar Bacau va deveni intr-un orizont de timp inca nedefinit centru de mentenanta pentru avioanele F-16 ale Fortelor Aeriene Romane.
Intai sa vedem declaratia oficiala a președintelui companiei, Grigore Filip, una acordata site-ului desteptarea.ro”
„Aerostar se pregătește în vederea desemnării formale ca centru de mentenanță pentru F16. Neformal noi am fost desemnați de circa doi ani, dar reglementările legale au mai întârziat. Aerostar are deja parteneriate cu companiile partenere și cu alți furnizori în domeniu, dar stadiul în care suntem nu ține de anumite poziții ale guvernului, ci de metodologia aplicării unui act normativ cum este, în acest caz, Legea privind industria națională de apărare, apărută anul trecut. Așteptăm să fie date, pentru această lege, normele de aplicare și atunci vom ști cine va fi desemnat centru de mentenanță.”
Legea la care se refera seful Aerostar este 232/2016 privind industria națională de apărare. Fiind una „proaspata”, evident ca nu are norme si ca nu poate fi aplicata inca.
Bun, avem declaratia omului, acum sa comentam putin. In teorie, un centru national de mentenanta ar trebui sa efectueze toate lucrarile de intretinere si reparare a avioanelor. In realitate, eu as paria ca nu se va intampla asta.
Daca ma intrebati pe mine, Aerostarul va efectua lucrarile uzuale, in timp ce reparatiile complicate vor fi efectuate in continuare in Portugalia.
Sigur, nu ma bazez pe nimic scris sau declarat in momentul de fata si pot fi contrazis foarte usor, insa va cer putin timp pentru a vedea cu ochii nostri ce si cum. Cert este ca in momentan Aerostarul nu repara niciun F-16, iar situatia asta va mai dura ceva vreme.
Sa nu intelegeti ca spun ca tehnicienii de la Bacau sunt slabi. Nu. Eu ma leg mai mult de contractul de achizitie care, va reamintesc, nu e public. Portugalia ne asigura mentenanta prin OGMA o perioada de doi ani, dar nu stiu daca de la primele livrari sau de la ultimele livrari. Am mai avea minim un an de acord cu portughezii, perioada in care Aerostar trebuie sa obtina o multime de certificari.
Eu zic ca e imposibil, dar imi doresc sa fiu fraierul care s-a inselat. Apoi, certificarile alea nu se obtin pe zambete, oamenii trebuie instruiti pentru a lucra la F-16. Treaba care cere bani si, mai ales, timp.
Prin urmare, e foarte posibil ca la finalul perioadei de mentenanta portugheza Aerostarul sa nu poata prelua sarcina. Caz in care se semneaza un nou acord cu OGMA, probabil pe cinci ani. In aceasta perioada cele doua companii isi impart lucrarile in functie de complexitate si dupa asta mai vedem.
Si mai vedem mai ales daca planul de a cumpara inca 12-20-36 de avioane F-16 sh va fi pus in aplicare. Va rezulta un volum de munca urias si cred ca OGMA abia asteapta sa lucreze 🙂
Prin urmare, timpul va demonstra cine a avut dreptate si cine s-a inselat.
AerostaR e partener certificat al LM de ceva timp, asta ii faciliteaza acreditarea aia de care vorbesti tu. Eu as paria pe faptul ca firma bacauana o sa primeasca contractul ala, actuala problema fiind la romani(guvernanti), nu la cele doua firme.
E cale lunga de la facilitare la obtinerea certificarilor. Care se obtin nu pe ochi frumosi, ci investind in facilitati si in oameni.
Cum am spus, vedem probabil la anul ce se intampla cu mentenanta de F-16.
Aerostar încă nu a primit ‘binecuvîntarea’ de la LM pt a repara F-16,pe moment sunt doar 22 de țări care au primit licența pt a șurubări un F-16. Noi luăm ‘licența’ cînd ne vin ultimele 3 bucăți de la lusitani.
Sigur? Pe cuvantul tau?
Te-am mințit eu vreodată ?
@LanceRe,
Ai pierdut pariul, nene!
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/acord-romania-lockheed-martin-f16-reparate-la-aerostar-bacau-cu-transfer-de-tehnologie-785438
Sa fie asta primul pas pentru modernizarea celorlalte 36 F 16 dorite de romani, tot in tara? 🙂