Achizitia de avioane multirol la mana a treia, tot mai contestata

Read Time:2 Minute, 4 Second

f-16 cocarde 2Intentia Romaniei, si a vecinei Bulgaria, de a achizitiona avioane multirol la mana a treia, fara organizarea unei lictitatii in cadrul careia producatorii sau ofertantii sa ofere mai multe optiuni, este tot mai contestata. Si nu in tara, ci in mediile din strainatate.

Recent, prestigioasa publicatie Jane’s a oferit cititorilor sai o analiza destul de ampla a intentiilor din Romania si Bulgaria cu privire la achizitia de avioane multirol.

„Obiectivul Bulgariei de a trece de la o achiziție concurențială de avioane de luptă la o achiziție interguvernamentală de avioane F-16, dintr-o singură sursă, ar putea intra în conflict cu normele de concurență ale Uniunii Europene – chiar dacă directiva UE referitoare la achizițiile din domeniul apărării permite o astfel de excepție, au confirmat surse UE pentru IHS Jane.

Orice acțiune în justiție ar depinde de felul în care sunt văzute acțiunile Sofiei, mai precis dacă acestea sunt văzute ca o încălcare a directivei, au mai spus sursele”, noteaza cei de la Jane’s.

Ne amintim ca, in urma cu aproape un an, pe adresele guvernelor din Romania si Bulgaria au sosit scrisori de la Bruxelles, semnate de Michel Barnier, Comisarul European pentru piața internă, care atragea atentia asupra faptului ce preconizatele achizitii trebuie sa respecte toate regulile de concurenta si transparenta.

In mod concret, UE nu poate face nimic, in momentul de fata, daca Romania sau Bulgaria semneaza un acord interguvernamental de achizitie a avioanelor F-16 la mana a treia din Portugalia. Insa, in mod cert aceasta miscare nu ar fi bine vazuta in cercurile europene, mai ales pentru ca vorbim de un contract in valoare de sute de milioane de euro.

„Aceste afaceri cu avioane F-16 contează, pentru că sunt foarte mari și foarte vizibile. În timp ce noi nu am putea interzice celor [două] state să invoce această excludere, ar trebui să dovedim limitele de utilizare ale acesteia. Aceasta este singura pârghie pe care o avem – însă este una eficientă”, a explicat un membru al Parlamentului European.

Intrucat tot continentul este lovit de criza financiara, achizitia directa, dintr-o singura sursa, nu este vazuta cu ochi buni, mai ales ca sunt si alte state care ar avea surplus de avioane, dar si producatori dispusi sa concureze cu aparatele noi pe care le construiesc.

In momentul de fata, atat in Romania cat si in Bulgaria, intentia de a cumpara avioane F-16 la mana a treia este blocata, cel putin la nivel declarativ, niciunul dintre state neavand bani pentru a finanta afacerea.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Pasiune, curaj, datorie – Flotila 90 Transport Aerian | VIDEO
Next post Sindicatele din aviatie acuza conducerea Tarom de lipsa de transparenta si abuzuri