Una dintre companiile din dimeniul apărării despre care se vorbește foarte mult în ultima vreme, Hanwha Aerospace, a anunțat recent că intenționează să deschidă în România un hub industrial pentru Europa, cu obiectivul declarat de a vinde echipamente militare țării noastre.
Nu a fost avansat un interval de timp pentru această intenție, ci este doar o manifestare a ei, semn că se așteaptă un eventual contract cu Ministerul Apărării.
”Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de a furniza vehicule de luptă în cadrul programelor de înzestrare pentru a contribui la capacitățile de apărare ale Forțelor Armate Române și la creșterea industriei locale de armament.
Cea mai mare întreprindere din industria aerospațială și de apărare din Coreea de Sud, Hanwha Aerospace, este renumită pentru capacitatea sa remarcabilă de fabricare în domeniul apărării, pentru a satisface cererea globală în creștere pentru diverse sisteme de apărare, livrând comenzi de anvergură „înainte de termen” și „în limita bugetului”. În baza acestor capacități de producție și competențe, Hanwha Aerospace dorește să demareze programe de localizare pentru a sprijini inițiativele de modernizare a fortelor armate și a sistemului de apărare, a declarat directorul executiv al companiei care
gestionează relația cu România”, se arată într-un comunicat de presă.
Peter Bae, vicepreședinte al Hanwha Aerospace Europe, a detaliat aceste intenții pentru România ale companiei sud-coreene.
„Hanwha Aerospace se angajează să maximizeze beneficiile pentru industria românească de
apărare prin diverse tipuri de programe de localizare, care includ producția locală de
echipamente de apărare, ocuparea forței de muncă la nivel local, transferul de tehnologie și
înființarea unui centru de excelență pentru operațiunile de mentenanță și reparații.
Ne concentrăm pe integrarea capacității industriale românești în dezvoltarea de
echipamente avansate de apărare personalizate pentru Forțele Armate Române. Includerea
industriei românești în lanțurile largi de aprovizionare globală ale Hanwha Aerospace este unul dintre potențialele beneficii pe care România le-ar putea obține din această colaborare”,
a declarat acesta.
Iar sud-coreenii au venit și cu două propuneri concrete, pe care și le asumă acum la nivel public, pentru dotarea armatei României, este vorba despre obuzierul autopropulsat K9 și de mașina de luptă a infanteriei Redback.
K9 Thunder este unul dintre cele mai cunoscute obuziere autopropulsate, fiind vândut de Coreea de Sud unor armate foarte puternice. Chiar dacă în ultima vreme s-a discutat aproape exclusiv despre interesul și comenzile Poloniei pentru K9, acest obuzier este folosit de ani buni de țări precum Turcia, India, Norvegia, Finlanda sau Egipt.
Despre Redback, sau AS-21 Redback, așa cum a fost promovat în Australia, unde a și câștigat un contract, putem spune că este o evoluție a lui K21, mașină de luptă a infanteriei dezvoltată de Coreea de Sud și produsă momentan în număr mic. Redback a fost propus și Poloniei recent, care însă l-a refuzat preferând să își dezvolte propriul IFV.
Average Rating