Sindicatele din aviatie acuza conducerea Tarom de lipsa de transparenta si abuzuri

Read Time:5 Minute, 0 Second

aeroport-otopeniSindicatele din aviatie, sustinute de Confederatia Nationala Sindicala „Cartel Alfa”, acuza Consiliul de Administratie al Tarom de lipsa de transparenta, dar si de management defectuos si de abuzuri, precum atribuirea unor venituri nejustificate.

Presedintele Confederatiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat ca din noiembrie 2012, de cand a fost introdus management privat la Tarom si a fost numita o noua conducere in cadrul Consiliului de Administratie, sindicatele sunt ingrijorate ca nu se respecta legile legate de dialogul social si ca membrii CA „lucreaza se pare mai putin eficient si cu mai putin interes”.

Potrivit lui Hossu, fara a fi prezentata o noua organigrama a companiei, s-au creat modificari la nivelul acestei structuri, creandu-se „posturi de conducere destul de caldute si foarte banoase”, cu efect negativ evident pe eficienta companiei”.

Presedintele Sindicatului National Tehnic Tarom, Aurel Curdov, a spus ca noul Consiliu de Administratie „vrea sa construiasca pe o structura veche, putreda”, care a dus compania intr-o situatie „similara cu cea a Romaniei”.

El a mai spus ca sindicatul a facut la Directia Nationala Anticoruptie o sesizare, care este „blocata” la Ministerul Transporturilor, punand acest lucru pe seama faptului ca „membri ai CA au afinitati cu fostul ministru Silaghi”.

Totodata, potrivit lui Curdov, noul Consiliu de Administratie, „ales tot de minister”, este „total neprofesionist” si nu se consulta cu sindicatele, care afla din presa de unele masuri pe care Consilul ar urma sa le ia, printre care si concedieri.

La randul sau, presedintele Sindicatului Exploatare Tehnica Aeronave, Cristian Voinea, a aratat ca nu a participat la niciuna din cele cateva sedinte pe care le-a avut noul CA din noiembrie si ca liderii de sindicat nici nu cunosc toata componenta acestui Consiliu. El a mai remarcat cresterea remuneratiei membrilor CA, de la cate 50 de lei pe sedinta, cat luau cei din fosta conducere, la salarii de 1.500 de euro, alaturi de crearea unor noi posturi.

„Deci sunt niste cheltuieli, dar in patru luni de zile nu s-a intamplat nimic”, a spus Voinea.

Problema salariilor

Aurel Curdov a precizat ca noul Consiliu de Administratie a anuntat ca exista o noua organigrama de la 1 ianuarie 2013, dar „nimeni nu a vazut aceasta organigrama”, cu noile posturi, el semnaland ca „se incalca repetat si contractul colectiv de munca”.

„Noua directoare, doamna Craita Claudia, directoare de resurse umane, a fost adusa prin concurs, probabil de imprejurari, ca altfel nu-mi explic – ei spun ca de dosare, ma rog – la compania Tarom. Dar nu s-a respectat contractul colectiv de munca, care prevede ca trebuia postul anuntat la AJOFM Ilfov si in comisia respectiva trebuia sa participe un membru al sindicatelor sau un salariat in domeniul respectiv”.

Curdov a mai spus ca presedintele CA al Tarom, Dan Pascariu, „a mintit in legatura cu venitul mediu al unui salariat din compania Tarom cand a spus ca are 2.000 de euro si ar trebui sa raspunda prin demisie”.

Presedintele Sindicatului National Tehnic Tarom a mai aratat ca salariile celor 600 de angajati Tarom, care ar fi vizati de o restructurare despre care se vorbea anul trecut, ar reprezenta cheltuielile pentru Consiliul de Administratie.

Potrivit lui Octavian Iosif, presedintele Sindicatului Pilotilor de Linie din Romania, salariul mediu brut al unui angajat este de 4.800 de lei, in timp ce membrii Consiliului de Administratie au salarii de 1.500 de euro, la care se adauga si cate 500 de euro pentru fiecare sedinta.

In sesizarea catre DNA a Sindicatului National Tehnic Tarom, trimisa in data de 12 ianuarie 2012, mai multe persoane din conducerea Tarom sunt acuzate de un prejudiciu „imens”, care se ridica, din cele prezentate, la peste 60 de milioane de dolari.

Potrivit documentului, „in luna octombrie a anului 2008, cand deja criza era declansata si toate companiile isi luau masuri de siguranta, s-a luat hotararea de catre Gheorghe Barla, director general, si Ruxandra Brutaru, director adjunct, sa se inchirieze de la Air Berlin trei aeronave Boeing 737 seria 800, pentru suma de 1.300.000 de dolari lunar”.

Problema aeronavelor

Reprezentantii Sindicatului National Tehnic Tarom precizau in sesizare ca in acel moment compania dispunea de doua aeronave Airbus 310, neutilizate din lipsa de pasageri, una dintre ele fiind inchiriata de Administratia Prezidentiala, iar cealalta fiind si in prezent neutilizata.

„Sindicatele au facut sesizari la Ministerul Transporturilor de acest abuz in serviciu, dar nu ni s-a raspuns niciodata, toate adresele fiind blocate de catre consilierul ministrului Transporturilor, Bogdan Docniu, protectorul doamnei Ruxandra Brutaru, cat si a actualului director general, Gabriela Bordea”, se arata in sesizare.

Reclamantul preciza ca s-a platit o chirie de 45 de milioane de dolari pentru cele trei aeronave, pana la sfarsitul anului 2011, cand, la presiunea sindicatelor, doua dintre ele au fost returnate, iar cea de-a treia, pentru care inca se plateste chirie, „este tinuta in parcare din lipsa de pasageri”.

Sindicatul mentiona si ca la inchirierea acestor trei aeronave nu s-a facut procesul verbal de predare-primire, in care sa fie consemnata situatia lor, cele returnate trebuind sa fie „in stare perfecta”, desi „venisera cu probleme”.

„Datorita dorintei proprietarului, celor doua aeronave li s-au schimbat pana si sezuturile scaunelor pasagerilor, fiecare zi de intarziere a livrarii a costat 1.200 de dolari, costul total platit, inutil, de Compania Tarom pentru relivrare a costat 900.000 de dolari/avion (1.800.000, in total), dar nimeni nu a raspuns pentru aceste fapte”, mai aratau autorii sesizarii, mentionand ca „printre persoanele trimise pentru preluarea aeronavelor se numara si actualul director tehnic Eugen Nicolescu”.

Sindicatul National Tehnic Tarom mai prezinta in sesizare si gradul de incarcare al aeronavelor companiei din ultimii ani – 2008 – 61 la suta, 2009 – 54,7 la suta, 2010 – 60,9 la suta, 2011 – 61 la suta -, concluzionand ca se puteau executa cursele cu flota proprie si nu era nevoie de inchirierea celor trei aeronave.

DNA a raspuns in urma primirii sesizarii, pe 13 ianuarie 2012, ca aceasta nu cuprinde toate datele, plangerea fiind retrimisa ulterior, potrivit surselor citate.

MEDIAFAX

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Achizitia de avioane multirol la mana a treia, tot mai contestata
Next post Dronele americane au ucis 4.700 de persoane. Senator: „Uneori lovim persoane nevinovate”