Rusia ar fi cerut americanilor retragerea din Europa de Est

Read Time:3 Minute, 9 Second

Delegația rusă de la negocierile cu Statele Unite ce au avut loc recent în Arabia Saudită ar fi solicitat americanilor retragerea din Europa de Est, inclusiv din România.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale, România a fost informată despre aceste discuții, iar o stare de incertitudine planează asupra întregii arhitecturi de securitate europene.

Diaconescu spune că Rusia își dorește o reîmpărțire a Europei în zone de influență și vrea ca Statele Unite, prin NATO, să se retragă pe ”aliniamentul” din 1997.

Asta ar însemna ca statele care au făcut parte din blocul comunist să fie excluse din NATO sau ca garanțiile de securitate ale NATO să nu li se mai aplice, lăsând Rusiei mână liberă pentru a interveni în regiune.

”E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani – ce și-a dorit Rusia? Două aspecte – să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru proiecte de tip Ialta. Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa, să convingă partea americană pentru divizări în relația transatlantică. Situația se poate schimba de la o oră la alta sau de la zi la zi. Nu au reușit să-i convingă pe americanii. Ei au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibiltiate privind criza. Au abordat pragmatic și tranzacționist în sensul asumării unor responsabilități, partajate între europeni și americani privind criza americană.

Așteptările lor țin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate, urmând ca, privind situația din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Yalta, și care în mod evident ar duce la recunoaștere unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, e declarația lor. În egală măsură, evident, această proximitate a NATO ar fi din perspectiva Rusiei necesar a fi limitată cât se poate de mult pentru a-și rezolva problemele de adâncime strategică, adică ei să-și împingă sursa de amenințare, pentru că așa au consacrat-o în opinia publică. Am fost informați, are o relevanță din ce privește relevanța României. Le-am primit, nu le-am cerut noi. Statele Unite au refuzat, în acest moment”, a spus Diaconescu într-o intervenție la Antena 3.

Ulterior, Diaconescu a revenit cu o serie de precizări, el spunând că solicitările Rusiei datează din 2022, acum fiind doar reluate, și subliniind faptul că Statele Unite nu le-au acceptat.

”În 2022, în momentul în care a avut loc ofensiva în Ucraina, în pachetul de propuneri pentru a opri ofensiva, Vladimir Putin a cerut ca NATO să își retragă garanțiile de securitate pe aliniamentul din 1997, ceea ce însemna practic că noi statele venite din comunism, care intraserăm în NATO, să nu mai beneficiem de garanțiile de securitate. Este un pachet de negociere din 2022 care nu a ajuns la o finalitate, de altfel și privind statele Baltice, Bulgaria, Ungaria, există o solicitare similară. Ceea ce am spus la un alt post de televiziune a fost faptul că această solicitare nu a fost acceptată sub nicio formă nici de americani și în mod evident nici de europeni, nici atunci și nici acum, ceea ce este o știre bună. Problemele sunt extrem de grave, vor urmă dialoguri bilaterale și toți suntem interesați că aceste dialoguri să fie de nivel și să aibă un răspuns privind interesele de astăzi”, a mai declarat Cristian Diaconescu.



About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

F16 Romania Norvegia Previous post Baza 57 Aeriană va avea a treia escadrilă de F-16
trump Next post Ce este și de ce ar trebui să ne intereseze strategia ”Muzzle Velocity”?