Anul 2018 vine cu noutati de la Tarom, operatorul national avand in plan deschiderea mai multor rute interne.
Directorul Wolff Werner-Wilhelm a explicat, duminica, la lansarea rutei Iasi – Timisoara, care sunt planurile companiei. Acestea vizeaza in perioada urmatoare deschiderea unor noi curse interne.
Seful cel mare de la Tarom vrea sa lege Constanta de orasele din Vestul tarii, dar se gandeste si la mai multe rute din Romania spre Chisinau.
„Pe plan intern dorim să reconectăm vestul ţării de Chişinău, dorim să reconectăm şi Constanţa de vestul ţării pentru ca oamenii să aibă posibilitatea de a ajunge la mare în condiţii normale. Vrem să legăm Constanţa de vestul ţării, deci Constanţa – Timişoara poate chiar şi Oradea, pentru că începe şi sezonul estival. De asemenea, Chişinăul vrem să îl legăm de Timişoara şi există un plan pe care l-am rediscutat şi astăzi cu directoarea comercială. Iaşi – Cluj va fi următoarea variantă, pentru că după ce primim aeronavele (noi – n.r.) vrem să luăm iarăşi în calcul această variantă. (Lansarea rutei – n.r.) va fi anul acesta, dar probabil în sezonul de iarnă”, a explicat seful de la Tarom pentru Agerpres.
Transportatorul aerian national a lansat, duminica, ruta Iasi – Timisoara. Aceasta va fi operata cu avioane ATR-42 si va avea o frecventa de patru zile pe saptamana.
Zborurile vor fi in zilele de luni, miercuri, joi si duminica. Avioanele Tarom vor pleca luni, miercuri si joi din Iasi la ora 08:30 si vor ajunge in Timisoara la 10:20. Duminica se pleaca la 13:30 din Iasi si se ajunge la 15:20 in Timisoara.
Preturile incep de la 40 de euro dus-intors.
Oamenii astia fac studii de fezabilitate pt. rute, sau doar anunta viitoare pierderi?
Ei zic ca au facut studii.
INTERESANT. ATR 42 zboara la viteza de croaziera de 500km/h. Viteza de croaziera este cea mai economa. Iasi-Timisoara in linie dreapta este cam 450Km. Acum cineva sa explice logic de ce TAROM are nevoie de 2 ore si 10 min sa parcurga drumul? Decolarea nu dureaza mai mult de 5-10 min de când roțile au fost deblocate de personalul de la sol, iar viteza de croaziera este atinsa in 5 minute. Alte 10 minute incetinire, apropiere si aterizare. Menșionez ca am calatorit mult cu avionul inclusiv cu TAROM pe ruta CLUJ-SIBIU-VIENNA ruta ce a curpins o aterizare la Sibiu – debarcare si imbarcare- facuta cu ATR si totul a fost 2 ore exact cat aceast fatidica cursa anuntata Iasi – Timisoara.
In primul rand, nu zboara in linie dreapta ci pe culoare aeriene dupa cum e dirijat. Apoi, la decolare si in urcare viteza e sensibil mai mica decat cea de croaziera, de obicei cam 2/3 din ea. La orice avion se calculeaza (si apoi se verifica) viteza optima ascensionala, sunt de fapt 2 dar detaliile nu mai conteaza: nu ajunge la viteza de croaziera decat dupa ce ajunge la plafonul de zbor.
La aterizare e la fel, pentru a economisi combustibil (jumatate din cost) dine cu motoarele reduse, in mare parte planand. Apoi mai dai de ceva vant de fata si de ceva asteptare la aterizare si asa s-a dus timpul.
Durata cursei se calculeaza ca acel interval de timp in care in 95% din cazuri vei ajunge la destinatie, nu cazul cel mai favorabil cu zbor in linie dreapta, vant de spate si aterizare directa. Ca dai de un pic de vant de fata sau de un ocol si iti sar pasagerii in cap ca intarzii.
Am zburat cu TAROM, cu ATR pe ruta Cluj-Vienna cu escală la Sibiu (cât să debarce și să îmbarce). Exact 2 ore în total 900 km. Timisoara-Iasi ATR TAROM – 2 ore si 10 minute 600 km mai exact fără nici o escală. Explicatia ta nu ține. Performanțele lor au scăzut.