Inainte de a intra in subiectele de aviatie vreau sa va propun, asa cum fac periodic, un subiect care are o legatura tangentiala cu aripile, dar care este de interes: pensionarea generalilor.
In ultimele saptamani, speriati de o modificare a conditiilor de pensionare, mai multi „instelati” si-au depus dosarele de pensie pentru a beneficia de reglementarile inca in vigoare. Vreau sa remarc inca de la inceput ca cele mai multe solicitari de pensionare vin de la Interne si servicii.
Totusi, exemplul meu o sa fie altul si probabil ca o sa fiu blamat pentru unii, dar as vrea sa discutam fara patima.
Generalul maior Marius Harabagiu a renuntat la comanda SMFT la patru luni dupa numirea in functie, el alegand sa se pensioneze. Sigur, e dreptul omului sa aleaga ce crede ca este mai bine pentru el si pentru viitorul, dar cu Romania ce facem?
Din punctul meu de vedere, o astfel de functie implica in primul rand o uriasa responsabilitate. Ori se pare ca in cazul asta responsabilitatea a tinut pana la vestea ca se pot pierde niste bani la pensie. Nici nu vreau sa ma gandesc la reactiile avute intr-un ipotetic conflict.
Si mai e ceva. Daca multi au plecat, sunt si multi care au ramas. Generalul Ciuca a ramas la SMG, generalul Anastasof a ramas la SMFA, viceamiralul Mirsu a ramas la SMFN. Cumva ma indoiesc ca ei nu indeplineau conditiile pensionarii, desi admit ca nu stapanesc acest subiect. Insa plec de la premisa ca si ei se puteau pensiona si constat ca nu au facut-o. Pe ei nu-i intereseaza banii pe care i-ar pierde?
Voua cum vi se pare situatia asta? Si nu doar cazul generalului Harabagiu, desi acest caz m-a socat pe mine. Dar au plecat la pensie si comandantul Jandarmeriei sau sefii Politiei de Frontiera, ca sa dau alte exemple. Cat credeti ca ar trebui sa conteze responsabilitatea functiei ocupate? E in regula sa lasi comanda pentru a nu pierde bani?
P.S. Daca nu ma insel foarte tare, la inceputul anilor 2000 a mai fost un val de pensionari din institutiile militarizate tot pe motiv de a avea un venit mai mare.
Ce este asa surprinzator ?
In marea lor majoritate, astia sunt ofiteri DE PACE, adica au mentalitate de functionari. Nici vorba sa-i intereseze altceva decat banutii ! Pentru ei, formule precum ‘responsabilitate’, ‘patriotism’, ‘curaj’ sunt vorbe goale.