Noutati despre „fabrica” Airbus de la Brasov: Intai comanda, apoi investitiile

Read Time:1 Minute, 46 Second

Foto: Airbus
Oficialii Airbus Helicopters au vorbit despre „fabrica” (a se citi linie de asamblare pentru elicopterele H215) de la Brasov si despre planurile pe care le au.

Discursul este unul simplu si, in ansamblu, corect de tipul „intai comanda si apoi venim cu investitiile.

Practic, oamenii anunta ca nu vor da drumul productiei de la Brasov/ Ghimbav pana cand nu vor primi o comanda ferma din partea statului roman. Iar aceasta comanda ferma trebuie sa fie de minim 16 elicoptere pentru a fi viabila pentru ei, potrivit lui Bruno Even, CEO Airbus Helicopters.

„Intai avem nevoie de un angajament, apoi vom veni cu investitiile”, a declarat acesta.

El a mai precizat ca aceasta facilitate din Romania, odata pornita, se va adresa pietei mondiale, nu doar celei nationale.

Foarte important mi se pare faptul ca, la nivel de discurs oficial, Airbus Helicopters a negat varianta vehiculata de jurnalistii francezi privind mutarea liniei de asamblare din Romania, precizand ca nu exista planuri in aceasta directie.

Bun, in esenta oamenii spun ceea ce am tot zis si eu pana acum, anume ca productia nu va fi demarata pana cand nu primesc o comanda ferma din partea statului roman, cel care, in teorie cel putin, ar fi direct interesat sa avem elicoptere Airbus asamblate la Ghimbav.

Am mai auzit povestea cu santajul si mi se pare subtire. Airbus Helicopters nu a venit la Ghimbav din senin. Oamenii au testat piata, au avut discutii cu oficialii si au primit angajamente. Asa au ales sa vina cu o facilitate in tara noastra.

Pretul, daca vreti sa ii spuneti asa, ar fi comanda din partea statului. Intr-un fel, e similar cu ce s-a intamplat la Dacia. Ganditi-va cum a ajutat statul roman producatorul de la Mioveni prin comenzi mari pentru Ministerul de Interne, de exemplu. Sunt investitii strategice care stabilizeaza o companie.

Acum mingea este in terenul statului. Daca vrem sa intram in clubul producatorilor de elicoptere, trebuie sa achitam nota. Daca nu vrem asta, lasam timpul sa treaca si vedem ce decide Airbus, probabil inchiderea proiectului.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

11 thoughts on “Noutati despre „fabrica” Airbus de la Brasov: Intai comanda, apoi investitiile

  1. Comparatia cu Dacia nu prea merge – pai ce Renault n-a inceput treaba la Mioveni pana nu a venit Ministerul de Interne sa dea comanda? Renault a venit la Mioveni de cu SuperNova, Solentza si ulterior cu ce au batut ei moneda la inceput – masina de 5000 EUR – adica Logan – ca n-a fost 5000, ca la inceput romanu` zicea ca ploua in masina cu galeata, ca car ca mar e alta poveste.
    Ceea ce face Airbus e santaj. Sa-si mute panourile sandwich de la hala pompos denumita fabrica in Indonezia unde au asamblat SuperPuma. Poate mai doresc ei, Si poate e mana de lucru mai ieftina daca tot vor sa se bata pe segmentul low-cost.

  2. Eu sunt perfect de acord, unu’ prin zona nu mai „ansambleaza” fabrica nimeni elicoptere, doi resursa umana va fi un de top,trei cele saisprezece isi gasesc cu usurinta loc la MAI si de ce nu sa facem garda de coasta cu elicoptere de salvare ?!
    Iarasi putirinta aia e problema.
    Ce daca vor comenzi inainte ?

  3. Daca ne uitam un pic in trecutul nu foarte indepartat vom gasi declaratii ale oficialitatilor franceze in care spuneau ca au ei comenzi, daca vor fi si de la statul roman atunci acestea vor fi un bonus. Povesti.
    A veni componentele frumos impachetate cu trenul si aici sa le puna cap la cap dupa schema data, o face oricine aproape. Asta nu-i tehnologie si nici know how.

      1. „La finalul lunii octombrie vom primi in fabrica elicoptere finlandeze, de la politia de frontiera, pe care le vom moderniza si le vom aduce la zi de la modelul Super Puma la standardul modelului H215. Asta inseamna un nou pilot automat si ultima versiune de echipamente de avionica. E important pentru noi sa aratam ca putem executa operatii complexe si modernizari in fabrica de la Brasov”, a mai spus Serge Durand, directorul Airbus Helicopters Romania.

        „Poate fi un prim contract, de cinci elicoptere pe an pentru Romania, iar celelalte zece elicoptere pe an (din capacitatea uzinei, n.r.) vor fi acoperite de piata de export”, a explicat Michalon.

        https://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21831553-video-airbus-helicopters-dori-prima-mare-comanda-elicoptere-romaniei-ajunga-airbus-fabrica-brasov-semn-loialitate-logica.htm

      2. Bun, numai ca declaratia aia nu se refera la facilitatea de asamblare. AH si IAR au mai modernizat elicoptere Puma si Super Puma de-a lungul anilor si contractele alea nu prea au legatura cu vanzarea de aparate noi.

        1. Aia cu modernizarea trebuia sa arate ca se intampla ceva in noua hala (lasa vechea IAR si ce colaborari mai are).
          Iar a doua declaratie ma duce cu gandul ca dam noi sau nu alea 5 comenzi dar ei au 10 sa umple capacitatea de productie. Sa vina ei cu alea 10 si sa mearga asa pana dam noi comanda de 5.

  4. Păi,LanceRe sîntem deja în clubul producătorilor de elicoptere,dacă nu știai,fabricăm IAR puma Socat. Dacă vreo dată vrem să aderăm la Califatul Islamic European,păi cam ar trebui să dăm comanda de vreo 22 de bucăți pt început. Uitațivă la bozgori și la mărgineni,au plătit tainul la Airbuistan,noi mai așteptăm,poate se desființează mUE. Nu degeaba a venit Macrou cu babeta lui nemuritoare pe la Bucale,de a bătut șaua să priceapă iapa: Vreți în Califat,dați comanda!

  5. Mdaaaa…sa zicem ca tine, desi am altya parere. Doua aspecte merita enumerate, anume:

    -Daca facem asta trebuie impus prin contract ca vor vinde, nu e treaba noastra cum si cui, si altora elicopterele alea, ca nu vor muta productia minim 30 de ani din Romania si ca nu vor redirectiona eventualele contracte catre alte filiale ale Airbus, sau catre alte modele fabricata in alte parti.

    -in caz de nu se vinde modelul asta in alta parte, Airbus isi ia angajamentul ca va asambla alt model la Ghimbav, unul care are cautare pe pietele internationale.

    Iar in caz de nu isi tin promisiunile, sa fie penalizati drastic prin contract, punand, eventual, gaj pe fabrica sau chiar oferirea licentei complete, inclusiv a motoarelor catre IAR, Turbomecanica si alti operatori de stat, pe modelul produs la noi.

    Daca am invatat ceva la la francezi, ca si de la italieni, e ca nu trebuie sa ai incredere mai mare in ei decat suspiciuni. Se schimba ca vremea si mint mai mult ca PSD-ul!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Intra in scena F-35A „Panther”
Next post Cat de bune sunt, in realitate, avioanele MiG-21 LanceR?