Canada a trimis, la inceputul acestei saptamani, o cerere de informare catre cinci producatori de avioane. Canadienii au intocmit un chestionar detaliat din care rezulta cam ce isi doresc de la noul multirol.
Final Industry Engagement Request: Capability, Production and Supportability Information Questionnaire, pe numele ei complet, a fost expediata catre Boeing, Dassault, EADS, Lockheed Martin si Saab – in ordine alfabetica sa nu se supere nimeni.
Dupa ce au renuntat la ideea de a cumpara F-35 fara vreun fel de licitatie sau concurs de oferte, canadienii le-au spus producatorilor ce isi doresc de la noul avion. Astfel, ei vor un aparat care sa fie folosit macar treizeci de ani si care sa faca fata amenintarilor de acum si din viitor.
In acest sens, au impartit perioada de operare a multirolului in doua parti. In perioada 2020 – 2030 aparatul va trebui sa faca amenintarilor actuale, insa dupa 2030 se iau in considerare noile arme dezvoltate de potentialii dusmani, in speta „invizibilul” de generatie a V-a, Suhoi T-50, al rusilor, noul bombardier strategic pregatit la Moscova, aparatele de generatie V ale chinezilor, noile arme aer-sol etc.
De asemenea, noul multirol canadian trebui sa raspunda unor cerinte stricte – sa poata apara Canada, sa poata apara America de Nord, sa poata fi trimis in misiunile internationale.
Interesant este ca desi se mentioneaza si „o semnatura radar redusa”, nu se cere neaparat ca avionul sa fie stealth, astfel putand sa intre in cursa aparatele de generatie 4,5.
F-35 al celor de la Lockheed Martin, F-18 Super Hornet (Boeing), Rafale (Dassault), Gripen (Saab) si Eurofighter Typhoon (EADS) se afla in lupta directa pentru contractul din Canada. Favorite sunt insa cele doua avioane americane.
ssigur vor lua superhornet.
E inca greu de prezis. SUA a pompat sute de miliarde de dolari in JSF si nu va renunta la el. Asa ca trebuie musai sa-i gaseasca piete pentru export.
Probabil ca pretul F-35A o sa scada semnificativ odata cu intrarea in dotarea USAF, probabil ca Lockheed o sa pluseze mult la capitolul offset… sa vedem, e greu de prezis ce se va intampla.