Au cuvantul salvatorii: Escadrila 863 Elicoptere – Mihail Kogalniceanu

Read Time:1 Minute, 1 Second

Foto: Cer Senin
Foto: Cer Senin
A fi salvator în cadrul escadrilei de la Mihail Kogalniceanu presupune participarea la misiuni SAR – Search and Rescue pe uscat sau deasupra Mării Negre şi Deltei Dunării.

De asemenea, se fac antrenamente şi cursuri de specialitate pentru salvarea răniţilor prin toate mijloacele posibile: troliere, rapelare, paraşutare sau fast-rope.

O misiune deosebit de importantă a escadrilei a început în vara anului trecut, când echipajele escadrilei au fost implicate în executarea cursului de supravieţuire pe mare a piloţilor selecţionaţi pentru programele F-16 şi C-17.

Locotenent-comandorul Raul Toanchină, instructor cu paraşutajul şi mijloacele de salvare în cadrul Bazei 86 Aeriene ne-a oferit detalii în acest sens.

„S-au executat antrenamente de supravieţuire în bazin şi pe mare cu piloţii selecţionaţi, acestea având diferite grade de dificultate. Astfel, în bazin, piloţii au fost lansaţi în combinezon de zbor, cu pantalonii de suprasarcină, cu vestă şi cu barcă de salvare şi s-au simulat situaţiile de nefuncţionare a vestei, a bărcii sau în urma aterizării pe voalura paraşutei. Pe mare, a fost simulată târârea cu paraşuta sau semnalizarea poziţiei şi luarea legăturii radio cu salvatorii pe timp de noapte.”

Via Cer Senin

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post 53 de ani cu MiG-21
Next post Italia dezvolta un nou avion de antrenament