A investit 3,5 milioane de euro pentru a face sa zboare un Spitfire

Read Time:1 Minute, 12 Second

Un avion, model Mk1 Supermarine Spitfire, a fost restaurat prin folosirea pieselor originale salvate după prăbuşirea aeronavei în 1940, în timpul zborului experimental. Reconstrucţia Spitfire-ului, unul dintre singurele trei modele care există pe teritoriul Marii Britanii, a durat opt ani şi a costat peste trei milioane şi jumătate de euro.

Aparatul s-a prăbuşit într-un râu din regiunea North Yorkshire, Anglia, în timpul unui zbor de probă, dar pilotul care-l conducea, Howard Squire, a reuşit să se salveze. Aparatul a ieşit la suprafaţă în 1976, după ce nivelul apei a scăzut simţitor în urma unei secete puternice.

Aeronava a ajuns la un colecţionar din North Yorkshire şi mai târziu a fost preluată de un fost pilot commercial, Peter Monk, cel care a supervizat recondiţionarea sa.

Monk conduce firma The Spitfire Company, din localitatea Biggin Hill, o companie care se ocupă cu reconstrucţia avioanelor vechi. El este considerat unul dintre cei mai buni experţi din lume în refacerea avioanelor vechi.

’’Căutam părţi ale Spitfire-ului, când m-am întâlnit cu un tip din Yorkshire care spunea că are câteva bucăţi ale aeronavei într-un depozit. Am fost surprins când am găsit acolo fuzelajul, motorul, elicea şi o parte din fiecare aripă. Erau mai mult decât suficiente pentru a începe refacerea avionului’’, a spus Monk, citat de Daily Mail.

Proiectul a fost sponsorizat de omul de afaceri texan Dan Friedkin, nepotul miliardarului Kenny Friedkin, fondatorul companiei Pacific Southwest Airlines.

Gandul

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Romania poarta negocieri pentru vanzarea de MiG-uri 21 Croatiei
Next post Primul F-35 olandez | FOTO