Flota Aeroclubului Romaniei se va mari cu inca un avion de inalta acrobatie, directorul general George Rotaru anuntand recend ca a fost achizitionat un al treilea Extra 330SC.
Din momentul in care va fi adus in tara, flota de acrobatie aeriana a Aeroclubului va consta in trei Extra 330SC, cinci Extra 300L si doua Zlin 50. Acrobatie, in faza incipienta, se face si pe familia de Zlinuri 526, 726, 142 si 242.
Am discutat cu George Rotaru pentru a afla mai multe detalii despre achizitia acestui al treilea Extra 330SC si despre cum se va schimba dinamica de pregatire si de evolutie.
Bun, de ce era nevoie de inca un avion de inalta acrobatie pentru Aeroclubul Romaniei? Daca ne-ati urmarit macar anul acesta ati aflat ca rezultatele pilotilor nostri la intrecerile internationale au devenit tot mai bune, avand acum oameni ce se pot lupta inclusiv pentru medalii. Ei bine, numarul tot mai mare de piloti romani competitivi s-a suprapus pe un numar tot mai mic de avioane capabile sa ii ajute sa isi atinga potentialul. Asta pentru ca „batranele” Extra 300L sunt depasite din punct de vedere al performantelor, mai ales la clasa „mare”, Unlimited, acolo unde incepem sa patrundem usor-usor.
Ca sa va faceti o idee despre diferente, pe Extra 300L este montat motorul Lycoming AEIO-540, ce dezvolta 300 de cai putere, in timp ce pe Extra 330SC avem motorul Lycoming AEIO-580, de 315 cai putere. La prima vedere par detalii, dar detaliile acestea fac diferenta in competitii.
„Este o diferenta enorma intre Extra 300L si Extra 330SC, ca masa, forma aerodinamica, suprafata comenzilor, puterea motorului, caracteristicile elicei. Competitiile aeronautice de acrobatie aeriana necesita aeronave foarte manevrabile si puternice.”
In continuare, faptul ca Aeroclubul va avea trei avioane Extra 330SC inseamna ca mai multi piloti acrobati vor putea concura la clasa Advanced. Competitiile de acrobatie aeriana sunt impartite in mai multe clase, Advanced fiind a doua in ordinea dificultatii, iar Unlimited cea mai dura. Asadar, trei avioane de inalta acrobatie inseamna sanse pentru mai multi piloti de a concura in cadrul intrecerilor internationale. Mai mult decat atat, din ce ne-a spus George Rotaru, se pregateste si o surpriza, anume participarea Romaniei cu o echipa la clasa Unlimited. Pentru a participa ca echipa a Romaniei este nevoie de minim trei piloti inscrisi in competitie. Ca sa inscrii trei piloti, ai nevoie ca acestia sa fie foarte bine pregatiti si revenim la numarul de avioane, care de-acum va permite acest lucru.
„Intentia mea este ca anul viitor sa avem o echipa si la clasa Unlimited. Echipa trebuie formata din minim trei piloti, conform regulilor stabilite CIVA – comisia de specialitate pentru acrobatie a FAI (Federatia Aeronautica Internationala).”
In fine, vom mai avea parte de o schimbare, anume in cadrul Hawks of Romania. Formatia de acrobatie a Aeroclubului va avea acum la dispozitie opt avioane Extra. Nu trebuie sa le foloseasca pe toate in acelasi timp, evident, insa este posibil sa vedem treceri in formatii extinse. In plus, demonstratiile facute in formatie se vor schimba si ele pentru ca Extra 330SC este mai puternic decat Extra 300L, iar programul de demo va trebui actualizat si adaptat. Ceea ce e bine pentru ca, sper eu, vom avea evolutii inca si mai spectaculoase.
„Dinamica Hawks of Romania se va schimba cand vom evolua cu trei Extra 330SC pentru ca avioanele urca mai repede si pastreaza altfel energia, fiind mai usoare si mai puternice. Vom avea formatii extinse in general la flypast. Numarul avioanelor si experienta pilotilor vor permite diferite configuratii de formatii si evolutii, bineinteles si in functie de amploarea evenimentelor la care vom evolua.”
Nu putem incheia fara a aborda un aspect oarecum mai delicat, cel al finantarii. Achizitia acestui Extra, precum si cele ale avioanelor comandate si receptionate de Aeroclub anul acesta au fost facute din bugetul de investitii al Aeroclubului. Prin urmare, activitatea de zbor nu ar trebui sa fie afectata in niciun fel de cheltuielile cu achizitiile.
„YR-EXC a fost achizitionat conform aprobarilor necesare din bugetul alocat Aeroclublui Romaniei pentru anul in curs. Achizitia s-a efectuat din capitolul bugetar dedicat investitiilor, acesta neafectand capitolul de bunuri si servicii, adica zona din care se efectueaza cheltuielile pentru activitatea curenta (combustibil, cheltuieli de deplasare, pentru cantonamente etc.). Din acelasi capitol au fost achizitionate doua avioane de scoala si antrenament ZLIN 242L, un avion de remorcaj planoare Maule M7 si doua remorci pentru planoare Jantar.”
In cazul in care nu am fost suficient de clar, citatele ii apartin lui George Rotaru, directorul general al Aeroclubului Romaniei, cel care a avut amabilitatea sa discute cu noi extrem de repede din momentul solicitarii si trebuie sa marturisesc ca a fost o surpriza foarte placuta.
Pe final, ca sa rezumam, lucrurile stau in felul urmator: Aeroclubul Romaniei a achizitionat un al treilea aparat Extra 330SC, avion de inalta acrobatie; a facut-o pentru ca are nevoie de avioane performante in competitiile de acrobatie aeriana, pilotii romani ajungad la un nivel la care este necesara tehnica superioara pentru atingerea potentialului; achizitiile de aeronave nu afecteaza activitatile curente ale Aeroclubului, fiind finantate din bugetul de investitii.
Average Rating