Urmașul MiG-ului 21 a primit a doua comandă

Read Time:2 Minute, 9 Second

MiG-ul 21 trăiește și este produs din nou în China, acolo unde a primit o nouă înfățișare și o a doua comandă pentru export.

Compania Guizhou Aviation Industries Corporation (GAIC) a anunțat că un stat din Asia de Sud-Est a plasat o comandă pentru un număr neprecizat de avioane FTC-2000G.

Livrările ar urma să înceapă chiar de anul viitor, însă cam acestea sunt toate informațiile. Ar fi al doilea contract de export pentru ”noul 21” după cel cu Sudanul, stat care are în serviciu șase astfel de aparate.

Dacă nu știți ce anume este FTC-2000G și care este legătura lui cu MiG-ul 21 vă spunem imediat.

Undeva la începutul anilor 2000, producătorul din Guizhou a dezvoltat un avion de antrenament bazat pe clasicul J-7, clona chinească a MiG-ului 21. Compania nu primise o comandă din partea statului, așa că dezvoltarea s-a făcut cu fonduri proprii, iar produsul final a fost unul low-cost.

Pentru a reduce investiția, cei de la GAIC nu au făcut altceva decât să modifice partea din față a MiGului și aripile. Au păstrat fuselajul posterior, deriva inconfundabilă, motorul și, foarte important, toate echipamentele mecanice de control.

A rezultat JL-9, un avion de antrenament supersonic decent, ce a efectuat primul zbor în 2003, dar care a pierdut lupta internă cu JL-10 pentru o comandă consistentă din partea Chinei. Chiar și așa în 2013 a intrat in producția de serie, fiind cumpărat în număr relativ mic de Forțele Aeriene Populare.

Cei de la GAIC au mers însă mai departe și au transformat JL-9 în FTC-2000, un aparat de generația 4, zic ei, ce se pretează misiunilor de bază pentru categoria avioanelor de luptă multirol.

Iar acum a apărut prima comandă externă pentru el. Externă deoarece China nu prea e interesată de o platformă veche și puțin performantă, obiectivul fiind de a se dota cu avioane de generația 4+ și 5.

Ca și dimensiuni, avionul are 14,5 metri lungime și o anvergură de 8,32 metri, identică cu cea a lui J-7, o greutate maximă la decolare de 9.800 kilograme și cinci puncte de acroșaj.

Not great, not terrible, aș spune, însă FTC-2000 poate reprezenta exemplul perfect pentru cei care încă mai cred prostiile scrise de unii cu privire la modernizarea MiG-ului 21 în România la acest nivel. Sigur că teoretic se poate face, însă costurile ar fi enorme, iar produsul final cu siguranță e mai slab decât un F-16 la mâna a treia. Considerabil mai slab.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Urmașul MiG-ului 21 a primit a doua comandă

  1. Recent,chinezii au fabricat și o versiune pt marina chineză,pt antrenarea piloților pe cele două portavioane: Liaoning și Șandong.

    1. Chinezii nu se prea multumesc cu 1-2 tipuri de avioane, iar asta e de admirat.
      Daca au si salturi la partea de calitate, vor pune suficiente probleme ulterior prin vecini & more.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Companiile aeriene reiau zborurile comerciale din România la începutul lunii mai
Next post Wizz Air redeschide baza de la Timişoara