Un Eurofighter britanic a doborât o dronă în Siria

Read Time:1 Minute, 6 Second

Un aparat Eurofighter Typhoon britanic a doborât o dronă ce zbura deasupra bazei militare americane Al-Tanf, din Siria.

Este prima ”victorie aeriană” obținută de aparatul european, precum și prima angajare reală aer-aer pentru un Typhoon britanic.

În ceea ce privește misiunea propriu-zisă, Ministerul Apărării de la Londra a transmis că aceasta a fost reperată, identificată, urmărită, iar apoi a fost emis ordinul pentru angajare.

”Cum drona continua să evolueze pe același traiect, a devenit clar că reprezintă un risc pentru forțele coaliției. Avioane Typhoon aflate într-o misiune de patrulare au fost redirecționate pentru a investiga incidentul. În ciuda dimensiunii mici a dronei, care o făcea o țintă foarte dificilă, aceasta a fost doborâtă cu o rachetă ASRAAM.”

Misiunea a avut loc în data de 14 decembrie.

Acum discuția este dacă atacarea unei drone de mici dimensiuni cu ditamai Typhoonul e overkill sau ceva necesar.

De asemenea, putem discuta și dacă folosirea unei rachete aer-aer ASRAAM, care costă în jur de 200,000 de lire sterline, e justificată pentru o țintă precum o dronă de mici dimensiuni.

Și în tot acest calcul trebuie să ne gândim că drona aia putea avea un dispozitiv exploziv la bord, care putea provoca pagube însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești dacă ajungea să fie detonată în bază.

Deci?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Un Eurofighter britanic a doborât o dronă în Siria

  1. Șansa de a distruge o dronă în timpul zborului, fără a provoca incidente diplomatice sau escaladarea unui conflict nu apare în fiecare zi, asa ca decizia de angajare a țintei ar fi normală pentru orice comandant responsabil.
    Consider ca E.F-urile au fost trimise în mod intenționat la vânătoare. Motivele sunt cât se poate de evidente…viteza mică de evoluție a dronei, plafon limitat, manevrabilitate relativ redusa si deasemenea o suprafață mică și un semnal RCS scăzut.
    Acum sa te zgârcești la tărâțe și sa nu testezi parametri unei rachete de 200.000 e o mare prostie. Sunt ferm convins ca angajarea țintei a fost făcută în condiții, legate de viteza, altitudine, unghi de lansare…și alte detalii de ordin tehnic…la limita specificațiilor oferite de producător, cu motiv clar de testare și culegere de date pentru posibile erori și viitor upgrade ! Nu degeaba erau acolo doua EF-ere…
    Decizie de angajare foarte inspirata și benefică…ar fi fost culmea prostiei și incompetentei decizionale să ratezi șansa de testestare și sa obligi EF-ul sa pună tunul pe sărăcia aia…pe care am mari rezerve sa cred ca putea sa o penetreze din prima trecere…tocmai datorita vitezei foarte scăzute de evoluție a țintei în raport cu interceptorul de pe urmele ei…EF -ul
    Pana la urma 200.000 ce înseamnă….câteva ore de zbor cu EF-ul…le poți recupera în dublă…Dar datele culese de pe urma angajării țintei…sunt foarte valoroase…aș putea spune…aproape inestimabile !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ministerul de Interne cumpără două avioane Bombardier Learjet 75 pentru transport medical
Next post Ungaria cumpără rachete aer-aer IRIS-T pentru flota de Gripen