Ucraina spune că o rachetă rusă a survolat România. MApN neagă

Read Time:1 Minute, 39 Second

Ucraina susține că o rachetă de croazieră rusă a survolat pentru scurt timp spațiul aerian al României, dar Ministerul Apărării de la București neagă informația.

Rusia a atacat din nou infrastructura energetică a Ucrainei în ziua de Crăciun, iar autoritățile de la Kiev au transmis Bucureștiului că una dintre rachetele de croazieră folosite în atac a trecut și prin spațiul aerian al României.

Ar fi fost un survol scurt, de cel mult două minute, în drumul rachetei spre o țintă din regiunea Cernăuți.

Totuși, Ministerul Apărării spune că nu are date care să confirme informația din Ucraina, conform unei informări de presă:

”Cu privire la informațiile din spațiul public, referitoare la o rachetă rusească ce ar fi intersectat, în această dimineață, spațiul aerian național, facem următoarele precizări:

Sistemul de supraveghere aeriană al României, ca parte a sistemului integrat al NATO, care monitorizează în permanență situația aeriană din zonă, nu a detectat o astfel de situație.

Autoritățile militare române au fost informate de cele ucrainene despre faptul că, în jurul orei 7.30, o rachetă a forțelor Federației Ruse, care ar fi avut impactul în regiunea Cernăuți, Ucraina, ar fi evoluat prin spațiul aerian al Republicii Moldova și, pentru aproximativ două minute, și prin spațiul aerian al României, în zona de nord, în proximitatea localității Darabani.

Din datele de monitorizare ale sistemelor de supraveghere aeriană ale României și din cele furnizate de mijloacele țărilor NATO care suplimentează monitorizarea în zona de responsabilitate a României, nu a fost confirmată traversarea spațiului aerian românesc.

Structurile competente ale MApN vor continua să cerceteze această situație, pentru clarificarea tuturor circumstanțelor.

De asemenea, forțele și mijloacele angrenate în executarea Serviciului de Luptă Poliție Aeriană – sub comandă națională și sub comandă NATO rămân permanent la datorie pentru protejarea spațiului aerian național și aliat.”

De notat este și faptul că, de această dată, Ministerul Apărării nu a anunțat dacă avioanele de luptă au fost alertate, ceea ce înseamnă probabil că nu au existat misiuni de Poliție Aeriană sau CAS.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Wizz lansează din 2025 ruta București Băneasa – Varșovia
M346 Master Next post Austria cumpără avioane M-346 Master