Avertismentul a fost lansat chiar de către comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, generalul-locotenent Serhiy Drozdov, în contextul unei discuții despre prăbușirea unui Antonov An-26 la finalul lunii trecute.
Drozov susține pe bună dreptate că Ucraina are în serviciu acum numai avioane fabricate pe vremea Uniunii Sovietice, între 1968 și 1991, și că nu a primit niciun aparat nou în ultimele 3 decenii.
”Pot să spun că flota Forțelor Aeriene, per ansamblu, are nevoie de achiziții chiar astăzi. Vorbim despre o îmbătrânire morală și fizică a echipamentelor pe care le folosim, noi ne apărăm spațiul aerian cu platforme produse între 1968 și 1991. Cel mai vechi avion de transport pe care îl avem are 52 de ani vechime! Avioanele noastre de luptă, Su-25, Su-24M și MR, MiG-29 și Su-27 au fost produse între 1981 și 1991. De la declararea independenței Ucrainei nu am primit nici măcar un singur avion militar.
Capacitatea noastră de a răspunde este menținută exclusiv prin operațiuni de reparație și modernizare. Reparațiile constau în mentenanță și prelungire de resursă de zbor. Avem în prezent 10 companii care se ocupă cu reparația și modernizarea platformelor de producție sovietică.
Trebuie să subliniez faptul că reparațiile și modernizările nu pot fi făcute la infinit. Apare un proces natural de distrugere fizică a componentelor – motoare, celulă, subansamble. Mai devreme sau mai târziu, probabil în 10 ani, vom avea probleme mari, în sensul că avioanele noastre nu își vor mai putea îndeplini sarcinile”, a declarat acesta pentru postul de radio RBC-Ukraine.
Se pare că ucrainenii și-au dat, în sfârșit, seama că mai mult nu înseamnă neapărat mai bun și că au nevoie de echipamente moderne pentru a se putea apăra în anul 2020.
Forțele Aeriene ale vecinilor noștri au în serviciu câte 30 de MiG-uri 29 și Su-27, plus câte o escadrilă de Su-24 și Su-25.
Avem noi avioane de lupta care sa fie produse dupa 1985 (estimativ, Mig urile sunt mai vechi iar F urile cam pe acolo)?