În încercarea de a scăpa de sancțiunile impuse de administrația Trump în finalul anului trecut, Turcia se oferă să folosească ”parțial” sistemele antiaeriene S-400 achiziționate din Rusia.
Ministrul Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, a declarat că aceste sisteme nu trebuie utilizate chiar permanent, dacă asta i-ar liniști pe aliații din NATO, în special pe americani.
”Nu trebuie să le folosim tot timpul. Asta am propus, să ne uităm la modelul folosirii sistemelor S-300 din Creta pentru că noi suntem deschiși negocierilor. Am spus că putem avea aceste discuții și sub umbrela NATO. Secretarul general Stoltenberg vede și el lucrurile destul de pozitiv”, a spus oficialul turc, citat de Reuters.
Într-adevăr, Grecia utilizează sisteme antiaeriene de producție rusească pe care le are desfășurate pe insula Creta. Numai că spre deosebire de cele turcești, elenii au sisteme vechi pe care le folosesc și alți membri NATO, ca Bulgaria și Slovacia. Iar în cazul Turciei avertismentele au fost clare de la început.
Dacă vrei să afli mai multe despre Grecia și cum a ajuns o țară NATO să cumpere sisteme antiaeriene rusești avem pentru tine următorul podcast:
Revenind la Turcia, comparația cu Grecia nu prea ține din mai multe motive. Nu există informații că sistemele construite și livrate în anii 80 sau 90 pot retransmite date către producător, iar situația de atunci era complet diferită.
Turcia a cumpărat sistemele S-400 pe deplin conștientă de riscuri. Statele Unite nu au ascuns faptul că vor sancționa Ankara, ba chiar au întârziat cât au putut de mult aceste sancțiuni. Iar noua administrație Biden nu dă semne momentan că ar fi dispusă să schimbe această tactică.
Average Rating