Regimul Erdogan a ajuns in punctul in care este nevoit sa puna pe masa si ultima carte, baza aeriana Incirlik.
Speriat de perspectiva sanctiunilor economice americane, „Imparatul” ameninta cu evacuarea trupelor americane din ceea ce pana nu de mult era considerata una dintre cele mai importante baze militare din lume.
Ministrul de Externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a declarat recent ca impunerea unor sanctiuni tarii sale ar provoca o reactie turca. Si cum nu se pot lupta in domeniul economic, turcii vor actiona strategic.
Cavusoglu a declarat direct ca se poate ajunge pana la schimbarea statutului bazelor strategice americane Incirlik si Kurecik.
Daca au ajuns in acest punct al discursului public este evident ca turcii sunt bagati in colt bine de tot si ca nu mai au spatiu de manevra, ceea ce poate fi bine sau rau pentru NATO.
Pentru americani, pierderea Incirlik nu ar reprezenta o lovitura atat de mare, mai ales ca de cativa ani lucreaza la redistribuirea trupelor pe o salba de baze din Grecia, Italia sau Romania, toate situate relativ aproape de zona lor de interes.
Pentru Ankara insa plecarea americanilor de la Incirlik si pierderea statutului de gazda de arme nucleare ar reprezenta, probabil, crucea pusa pe mormantul regimului Erdogan.
Taierea legaturii dintre Turcia si SUA ar da nastere unui joc de putere si interese fara precedent in perioada moderna, actori ca Rusia, Iran, chiar China si, evident, SUA incercand sa isi imparta influenta in acest stat ramas in bataia vantului.
Pe lîngă cele două baze principale,turcaleții mai au și strîmtorile cu care îi mai pot șantaja pe gringo. Nu cred că gringo sînt așa de idioți să de-a strimtorile rușilor moca. La ora actuală,turcaleți fabrică cam detoate: submarine,corvete,fregate,elicoptere,drone,Atmaca,în curînd TF-X și Altay și toate tipurile de mașini pt infanterie,de la Cobra la Altay și vor avea S-400. Săi dea Alah sănătate președintelui Erdogan,că pune binele țării.mai presus de orice.
Partz, Altay e on hold ca nu au motor, T129 la fel (fratii lor pakistanezi se uita spre Cobra) si tu rostogolesti ca fac submarine si alte minuni. Ar putea daca ar avea voie, acum nu mai au. Pentru noi e de bine. Sultanul nu pare ca o mai duce mult. Acum aprinde o lumanare pentru Kuznetov si sufera in tacere. Shalom!
Navigatia prin strantori este reglementata prin conventia de la Montreaux din 1936. Orice incalcare a ei ar atrage replica internationala, nu doar americana.