După ce israelienii de la Elbit și-au anunțat public intenția de a vinde drone României, manifestându-și disponibilitatea de a deschide o linie de asamblare finală în țara noastră, avem un al doilea producător intrat în această cursă – Thales UK.
Iar dacă Elbit propune drona Hermes 450, Thales vine cu Watchkeeper X… un Hermes adaptat solicitărilor armatei britanice.
Mai mult, compania care a livrat dronele Watchkeeper britanicilor este un joint venture între Thales și… Elbit!
Trecând peste aceste constatări inițiale, să vorbim puțin despre produs. Este, în esență, un Hermes 450, dar parcă propune ceva în plus. Cel puțin la prima vedere.
”Are sisteme de comunicații criptate, are toate sistemele de siguranță, de identificare amic-inamic în conformitate cu standardele NATO. Este foarte rezilient, poate să zboare în medii ostile, în medii în care activitățile de bruiaj sunt semnificative, chiar și acolo unde nu există semnal GPS. Are o gamă de senzori multispectrali, electro-optici și infraroșu, dar ceea ce-l face cu adevărat deosebit este radarul iMaster de la Thales – un synthetic aperture radar care permite supravegherea unei zone de 100 de kilometri în jurul senzorului în așa fel încât să poți să identifici și să urmărești ținte în mișcare. Prin cei doi senzori îți poți desfășura misiunea principală de colectare de informații și de supraveghere în orice condiții. Chiar dacă e ceață sau ploaie și senzorul electro-optic nu funcționează, radarul iMaster preia informațiile relevante care după sunt diseminate factorilor de decizie”, a explicat Cristian Sfichi, director Aerospace Defence & Security în cadrul Thales România, pentru Hotnews.
Și încă un lucru. Spre deosebire de Elbit, reprezentantul Thales nu ascunde faptul că drona Watchkeeper X poate fi înarmată. Ceea ce înseamnă că poate fi utilizată inclusiv în misiuni de atac a unor ținte. Mai mult, potrivit lui Sfichi această soluție de înarmare există la Thales și poate fi oferită României.
”În cadrul Thales avem o soluție care poate fi adaptată pentru misiuni de război electronic, de cercetare în domeniului spectrului electro-magnetic. În final, Watchkeeper poate acroșa și vectori de armament. Poate să facă activități de supraveghere, de identificare a țintelor, activități de distrugere a țintelor sau activități de transmitere a informaților către alți utilizatori, aerieni sau navali sau așa mai departe”, a mai spus acesta.
Și pentru ca propunerea să fie și mai atractivă, și cei de la Thales sunt gata să deschidă o linie de asamblare finală în România!
”Înseamnă transfer de tehnologie în ceea ce privește linia de asamblare, înseamnă contracte cu companii din industria aero-spațială pentru producția de componente. Mă refer nu doar la partea de cablaj care se face deja în România, ci și la componente de aerostructuri cum ar fi cele din fibră de carbon. Noi am inițiat deja discuții cu Romaero și IAR Brașov, au autoclave și în trecut au produs astfel de componente. Pe partea de hidraulică am deschis discuții cu partenerii de la Aerostar. Nu în ultimul rând colaborăm și cu Institutul Național de Cercetări în domeniul Aerospațial (INCAS) care ne va ajuta în a personaliza un astfel de sistem conform cerințelor Armatei Române. Colaborarea cu industria românească va ajuta semnificativ la livrarea unui sistem produs în România, asamblat în România, testat în România și chiar personalizat în România”, a mai declarat reprezentantul Thales.
Ministerul Apărării de la București vrea să achiziționeze 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus pachetul de sprijin logistic aferent, la un cost estimat la aproape 280 de milioane de dolari.
De notat este că britanicilor le-a ieșit un cost de cam 15 milioane de dolari per aparat, aici fiind inclusă și faza de dezvoltare a Watchkeeperului.
Așteptăm cu interes să vedem cine mai participă la acest meci pe achiziții din România.
În continuare puteți urmări podcastul #AvNews pe tema ofertei Elbit pentru România:
As prefera tara NATO (comunicatii secretizate, nu ca israelienii nu ar avea acces la date pe care le pot vinde/schimba cum au mai facut). Thales all the way. Partea buna e ca o sa luam drone, mai inarmate sau mai dezbracate. De la Il sau UK.. ue pentru poporul prieten de la rasarit/bolsevik. Cheers!