Statele Unite analizează posibilitatea de a dezvolta un nou avion de luptă, de Generația 4, care să înlocuiască în serviciu o bună parte a flotei de F-16. Dar chiar așa să fie?
Lumea aviației s-a aprins în urmă cu câteva zile dupa ce generalul Charles Brown, șeful Statului Major al US Air Force, a făcut anunțul referitor la posibilul nou avion. Momentan este vorba despre un studiu care să arate dacă acest proiect este sau nu fezabil.
Înainte de toate, iată ce a spus:
”Acest studiu ne va ajuta să ne informăm cu privire la deciziile care cred că trebuie luate la nivelul US Air Force și cu privire la recomandarea mea pentru mixul de forțe din flotă. Vă spun că nu cred că toată lumea va fi de acord cu ce spun. Dar vreau să avem un punct de plecare, un punct de dialog. Studiul acesta va include posibilitatea proiectării unui nou avion de Generația 4,5 sau 5 minus.”
Obiectivul este ca acest studiu să fie finalizat la timp pentru ca unele dintre concluzii să fie incluse în solicitarea de buget a USAF pentru anul fiscal 2023.
Declarația generalului Brown este destul de clară și departe de interpretările spectaculoase din unele medii de așa-zisă presă. Nici vorbă ca în viitorul apropiat să vorbim despre înlocuitorul lui F-16. De fapt, șansele ca F-16 să fie înlocuit de un nou avion de Generația 4 sunt destul de mici.
Dar Brown își dorește o discuție pe această temă, o discuție care să ia în considerare toate aspectele. Și aici vorbim despre oportunitatea de a prelungi resursa pentru avioanele din flota actuaală, cea de a cumpăra noi F-16, cea de a dezvolta un nou avion sau cea de a cumpăra F-35, conform planului.
O astfel de dezbatere nu poate fi decât foarte utilă pentru că așa va fi luată cea mai bună decizie.
Hai să vedem acum ce e cu noul avion. Potrivit lui Brown, US Air Force ar avea nevoie de o nouă platformă de generație veche pentru a putea îndeplini o serie de misiuni. Întrebat de ce nu ar cumpăra pur și simplu mai multe avioane F-16, generalul, el însuși fost pilot de Fighting Falcon, spune că vrea o parte dintre capabilitățile acestei platforme, dar mai multă viteză și o capacitate mai mare de adoptare a digitalizării. De ce de generație mai veche? Aici e simplu, pentru a reduce costurile.
Este posibil ca americanii să meargă pe acest drum? Bineînțeles! Nimeni și nimic nu i-ar putea opri să investească într-un nou program. Dar aici ar apărea și problemele.
Lockheed Martin este un gigant al industriei și deja a comentat în sens negativ intenția lui Brown. Oficialii companiei susțin că F-35 este ceea ce au nevoie Forțele Aeriene și că reprezintă viitorul. Iar dacă USAF vrea să trăiască în prezent are oricând pe linia de asamblare F-16 Block 72.
Lobby-ul este o industrie în sine în State și va conta mult această parte. De aceea, dar și din cauza costurilor mari de tot, nu cred că americanii vor merge pe acest drum.
Sunt șanse de a împăca ambele tabere cu un proiect de genul F-21, un F-16 modificat destul de multișor și rebranduit, pe modelul licitației indiene.
Cel mai probabil scenariu mi se pare însă cel al continuării achiziției de F-35 și de prelungire a resursei pentru actualele F-16, în paralel cu modernizarea lor.
Average Rating