Forțele Aeriene ale Statelor Unite își reanalizează strategia de a renunța la avioanele de Generația 4, existând posibilitatea de a suplimenta numărul de aeronave F-16.
În urmă cu două decenii, USAF a decis să investească exclusiv în platforme de Generația V, F-35 Lightning II fiind avionul ce urma să înlocuiască aparatele legacy din flotă.
Anii au trecut, F-35 a intrat în serviciu, însă oficialii americani și-au dat seama că nu își prea permit să renunțe la platformele mai vechi, mult mai eficiente din punct de vedere al costului de operare.
Astfel a fost luată decizia de a cumpăra noi avioane F-15 Eagle, în cea mai nouă variantă – EX, și tot de aceea se analizează opțiunea de a comanda noi F-16.
Flota de Fighting Falcon a USAF are o vechime apreciabilă, de aproape 3 decenii, iar multe dintre aparate sunt aproape de momentul epuizării resursei de zbor. Iar aici apare discuția despre cele noi: fie se merge pe modelul F-15, cu avioane noi-nouțe care să le înlocuiască pe cele vechi, fie se prelungește resursa celor existente, fie se renunță la ele și se merge pe F-35.
Din punct de vedere al costurilor, alegerea rațională ar fi să se cumpere noi F-16, care ar veni cu o resursă de zbor suficientă pentru 20-30 de ani de exploatare, echipamente de ultimă generație și know-how în ceea ce privește exploatarea.
Dar o comandă de peste 100 de F-16 ar lua bani de la programul F-35, și așa întârziat și care papă în continuare fonduri de parcă ar fi ciocolată caldă. Și aici e dilema generalilor americani.
O decizie ar trebui luată cât de curând pentru că vechile Vipere sunt, așa cum spuneam, pe final de carieră în USAF, iar o întârziere ar putea duce la niște probleme serioase în privința capabilităților armatei americane.
F-16 e avionul perfect pentru noi – avion de politie aeriana (principala activitate a RoAF) si cu capacitati de conducere a misiunilor avansate alaturi de fortele aeriene aliate. Adica multirol.
N-are rost sa ne batem capul si sa visam la cai verzi pe pereti – gen avion de suprematie aeriana (ca oricum n-avem ce sa facem de unii singuri impotriva posibilelor amenintari, nu avem nici infrastructura pentru ca ale sa fie eficare si nici bani pentru toate astea) si desi parea evolutia logica, F35 pare sa aibe un cost de operare prea mare pentru ce avem nevoie noi.
Deci da, F16 noi inca vor fi bune de acum in 30 de ani pentru acoperirea unor scopuri stricte, la un nivel mai mult decat decent, cu un efort financiar adecvat.
Daca e colaborat cu ceva gen „smart acquisition” adica un numar de min 24 bucati si centru de mentenanta regionala/europeana, este dupa parerea mea „win-win”, avand in vedere ca slovacii si bulgarii (poate si croatii) vor avea optiunea de trece pe la noi pentru serviciu de mentenanta/asistenta tehnica/modernizare.