Schimbarea comandantului Forțelor Aeriene Române

Read Time:2 Minute, 17 Second

Miercuri, 29 decembrie, a avut loc ceremonia de trecere în rezervă a Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Pană lăsându-i loc, cel puțin pentru moment, în fruntea aviației militare generalului Baraboi, locțiitorul său.

General cu trei stele, Viorel Pană a comandat Forțele Aeriene Române timp de 6 ani, acesta fiind de altfel cel mai lung mandat la conducerea aviației militare de după Revoluție.

În locul său rămâne generalul Leonard Baraboi, fost comandant al bazelor aeriene de la Bacău și Câmpia Turzii.

Iar dacă avem în vedere faptul că Baraboi a fost avansat în urmă cu două zile la gradul de general maior, cu două stele, cel mai probabil împuternicirea lui la conducerea Statului Major al Forțelor Aeriene va deveni permanentă în perioada următoare.

De altfel, mutarea aceasta putea fi anticipată inclusiv prin faptul că generalul Baraboi, trimis nu cu mult timp în urmă la comanda Bazei 71 Aeriană, a avut un stagiu scurt la Câmpia Turzii, mai mult pentru a bifa comanda unei mari unități în CV.

”Generalul locotenent Viorel Pană a fost la conducerea Forțelor Aeriene Române timp de șase ani, perioadă în care această categorie de forțe a stabilit şi realizat obiective importante, precum achiziţia a încă 32 de aeronave F-16, care vor constitui încă două escadrile în cadrul Forţelor Aeriene Române, demararea procedurilor pentru achiziția de aeronave F-35, achiziţia sistemelor moderne de rachete sol-aer PATRIOT, achiziţia radarelor tridimensionale de distanţă mare cu tehnologie de ultimă generaţie TPS-77, modernizarea elicopterelor IAR 330, modernizarea avionului de antrenament avansat de vânătoare IAR 99, dar și inaugurarea Centrului European de Instruire F-16. În cei șase ani, Forțele Aeriene Române au participat la exerciţii naţionale şi multinaţionale în cadrul NATO şi UE, executând și două misiuni internaționale extrem de importante: Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali, în anul 2020 și Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2023) în Lituania, în anul 2023.

Generalul locotenent Viorel Pană și-a început cariera militară prin absolvirea Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, în 1985, şi apoi Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”, Boboc, în 1989. A îndeplinit funcţii ca pilot de vânătoare pe MiG-21 în escadrile ale Forţelor Aeriene până în 1992 când a făcut trecerea pe avioane de transport, începând cu AN-24, C-130 Hercules, C-27J Spartan, la Baza 90 Transport Aerian. Are peste 3000 de ore de zbor, fiind instructor pentru C-130 Hercules şi C-27 J Spartan. A efectuat peste 200 de misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Bosnia şi Kosovo şi a comandat şi participat în numeroase misiuni în ţară şi în străinătate (Libia, Muntenegru, China, Mali)”, se arată într-un mesaj transmis de Forțele Aeriene.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Primele avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România
Next post Avansări în Forțele Aeriene Române