Sapte marinari romani se pregatesc sa devina piloti de elicoptere

Read Time:2 Minute, 43 Second

Sapte marinari militari se pregatesc in aceasta perioada sa schimbe timona navelor de lupta cu mansa elicopterelor in a doua serie de formare a pilotilor navali pe filiera indirecta.

Cei sapte ofiteri de marina au ajuns Baza Aeriana de instruire si formare a personalului aeronautic de la Boboc, judetul Buzau, si au inceput deja cursul de formare ca piloti de elicopter.

Marinarii fac parte din promotiile 2014-2017, seful acestei a doua grupe fiind locotenentul Curelea Claudiu, de la Divizionul Forte Navale pentru Operatii Speciale.

Asa cum spuneam, am ajuns la a doua serie de marinari ce vor fi pregatiti pentru a deveni piloti de elicoptere, prima urmand cursurile de la Boboc in perioada 2005-2007. La vremea respectiva, ideea de a forma piloti din marinari sau, ma rog, militari care nu urmeaza filiera directa, a fost privita cu scepticism.

Totusi, cei sapte ofiteri din prima serie au reusit sa obtina brevetele de piloti militari si sa zboare pe elicoptere Puma NAVAL ale Marinei Romane.

Despre programul de pregatire putem spune ca este format din trei module. Primul este cel de pregatire teoretica si va avea o durata de patru luni de zile. In aceasta perioada, marinarii vor acumula cunostintele necesare pentru trecerea in faza urmatoare de pregatire, al doilea modul reprezentand iesirea la zbor pe elicoptere IAR-316B Alouette si acumularea a cate 23 de ore de zbor.

In fine, modulul al treilea inseamna trecerea pe elicopterul IAR-330 Puma, fiecare pilot avand alocate 63 de or de zbor. Pregatirea nu se va incheia insa aici, pentru ca dupa finalizarea celor trei module, noii piloti navali ai Romaniei vor merge la Tuzla, acolo unde vor face trecerea pe elicopterul IAR-330 Puma NAVAL.

Durata cursului de la Boboc este estimata la 20 de luni.

Personal apreciez extraordinar de mult aceste programe, iar faptul ca am ajuns la a doua serie de marinari ce se pregatesc sa preia mansa elicopterelor Puma NAVAL ma face sa sper ca putem dezvolta o traditie din acest lucru. Si chiar mi-as dori sa aflu ca avem tineri care isi incep cariera militara in Marina, invata ce inseamna sa navighezi pe navele noastre, iar apoi fac pasul spre aviatia ambarcata.

Inainte de a incheia, cateva declaratii, asa cum au fost publicate in comunicatul Fortelor Navale:

„Am ales să devin pilot marinar, considerând această nouă profesie o oportunitate în dezvoltarea mea profesională şi personală. Sunt conștient de faptul că perioada teoretică va fi una intensă, solicitantă, în care vom asimila foarte multe informaţii noi, dar sunt convins că vom face faţă cu toţii şi vom încheia cu succes acest program.” – Locotenent Curelea Claudiu, Divizionul Forţe Navale Pentru Operaţii Speciale, șeful grupei de piloți marinari

„Am revenit cu emoţie la Boboc, aici unde acum 14 ani, eu, alături de colegii mei, eram în locul celor șapte şi eram dornici să ne schimbăm meseria, să realizăm ceva în premieră şi să devenim piloţi de elicopter din ofiţeri de marină. Noi, piloţii marinari cu experienţă, aşteptăm de la ei să acumuleze cât mai multe cunoştinţe aici, pentru ca apoi, la Tuzla, să îi putem pregăti în tainele zborului deasupra mării, zborul de la fregate şi întrebuinţarea în luptă a elicopterului Puma Naval.” – Căpitan-comandor Bogdan Curcă, locţiitorul comandantului Grupului 256 Elicoptere Tuzla

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Sapte marinari romani se pregatesc sa devina piloti de elicoptere

  1. Una. Declaratiile celor doi parca sunt luate din manualul de propaganda PCR. Mai ramanera sa citesc ca aduc multumiri din inima partidulu’, personal, conducatorului sau…..
    Doua. Cineva prin MApN chiar gandeste, si gandeste sanatos.. De ce adica era privita ideea cu scepticism, daca BigBrother face asta de zeci de ani cu rezultate foarte bune. Inca mai sunt destule in armata care trebuie reformate, dar idei din astea ar trebui nu doar incurajate, ci si generalizate.
    A treia, si ultima. Puii mei, sapte catindati la cucu’ de pilot, fiecare cu o nuanta la uniforma, Ma opresc, ca deja ma apuca dracii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Accident cu un elicopter al Scolii Superioare de Aviatie Civila la Strejnic
Next post Final de ancheta in cazul MiG-ului 21 prabusit in iunie 2017 la Mihail Kogalniceanu