Rusia ar fi trimis avioane MiG-29 și Su-24 în Libia

Read Time:2 Minute, 54 Second

În urmă cu numai câteva zile, ministrul libian de interne, Fathi Bashagha, acuza Rusia că a transferat șase avioane MiG-29 și două aparate Su-24 forțelor de opoziție conduse de generalul Khalifa Haftar.

N-a trecut mult și a apărut o primă și unică imagine, cu un MiG-29 tractat pe una dintre bretelele bazei aeriene al-Jufrah, aflată sub controlul trupelor lui Haftar.

Nu există confirmări oficiale, însă cei mai mulți dintre specialiștii străini cred că avioanele au fost transferate în Libia de la baza aeriană Khmeimim, din Siria.

Proveniența aparatelor este și ea discutată pe larg, existând trei mari scenarii. Primul este că vorbim despre aparate rusești aflate în stocare ce au fost trimise trupelor lui Haftar, al doilea este că sunt avioane din Belarus, recondiționate acolo și trimise în Libia pe filiera rusă, în timp ce al treilea scenariu vorbeste de avioane iraniene. Acesta este și cel mai improbabil dintre cele trei.

Dacă transferul va fi confirmat, fie la nivel oficial, fie prin întrebuințarea în luptă a avioanelor, avem o schimbare importantă în acest al doilea război civil libian.

Istoria pe scurt a războiului civil din Libia

Generalul (mareșal după unii) Khalifa Haftar este un lider care arată cât de volatile sunt interesele și simpatiile geopolitice. A fost om de bază în lovitura de stat din 1969, care l-a adus la putere pe Muammar Gaddafi, iar asta l-a ajutat să urce rapid în ierarhia militară libiană.

A fost repudiat public după un eșec usturător în războiul cu Ciad, din anii 80, și tot atunci a fost ”recrutat” de către Statele Unite, prin CIA, devenind un pion principal al tentativelor de înlăturare de la putere a lui Gaddafi.

S-a mutat o lungă perioadă în SUA și a obținut cetățenia americană, revenind în Libia în 2011, pe final de război civil. A profitat de înlăturarea lui Gaddafi pentru a deveni mai întâi al treilea om din ierarhia armatei libiene, iar apoi conducătorul ei.

Al doilea război civil din anii 2000 a început după ce parlamentul libian și-a votat prelungirea mandatului cu cel puțin un an, în 2014. Haftar nu a fost de acord și a anunțat la TV că parlamentul este dizolvat, după care a pornit o amplă operațiune militară în estul țării.

Denumită Operațiunea Demnitate, aceasta a avut succes atât la nivel militar, cât și la nivelul susținerii publice. Destul de repede trupele generalului au preluat controlul unei bune părți a teritoriului libian.

Când, în urma negocierilor mediate de Națiunile Unite a apărut Government of National Accord, guvernul libian recunoscut la nivel internațional, Haftar și trupele sale au refuzat să se supună și au continuat acțiunile militare.

În prezent, Libia are un guvern la Tripoli, GNA, recunoscut internațional de ONU, care se opune lui Haftar, și un parlament, la fel de oficial, în Tobruk, care îl susține pe general.

Situația la zi din Libia. Cu roz e teritoriul controlat de Haftar, iar cu verde cel controlat de GNA

Recent, trupele lui Khalifa Haftar au lansat o ofensivă pentru a cuceri capitala Tripoli, însă au întâlnit o puternică opoziție din partea armatei guvernamentale susținută intens de Turcia. Dronele turcești au făcut ravagii și au distrus o mulțime de echipamente militare furnizate lui Haftar de către Emiratele Arabe Unite și Rusia.

Dacă cele 8 avioane de luptă au intrat în posesia trupelor lui Haftar și vor fi folosite în acțiuni militare, am putea asista la o schimbare poate decisivă în cursul acestui război civil.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Rusia ar fi trimis avioane MiG-29 și Su-24 în Libia

  1. ok. imi da cu rest, dar de e nu SU-35 ci Mig-29?

    doar fac demonstratie de forta si-i mai sperie pe turcaleti.

    sau poate asteapta promisiune de petrol de la maresalul libian, inainte de a incepe treaba?

    adica de ce sa te bagi daca nu iti iese si banul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post China a reluat testele celui de-al doilea avion de generația 5
Next post Rusia ar fi început construcția primului bombardier ”stealth” PAK-DA