Romanii, bulgarii și Poliția Aeriană în cadrul NATO

Read Time:4 Minute, 25 Second

Hai să discutăm puțin despre colaborarea dintre România și Bulgaria în ceea ce privește misiunile de Poliție Aeriană desfășurate sub ”umbrela” NATO. Și discutăm despre asta pentru că au apărut o serie de articole cretine și alarmante în ultima vreme.

Ce înseamnă Poliție Aeriană? Avem pentru voi un podcast pe această temă pe care îl puteți urmări mai jos:

Dacă nu ai răbdare pentru podcast, Poliție Aeriană înseamnă, pe scurt, monitorizarea spațiului aerian și intervenția la nevoie. Sisteme radar urmăresc toate mișcările din apropierea spațiului aerian național, iar NATO decide dacă este nevoie de o intervenție. Aceasta se ordonă în cazurile în care avioane – militare sau civile – se apropie de spațiul aerian, refuză contactul cu solul sau au probleme tehnice. Pentru mai multe infrormații, ascultați totuși podcastul.

Revenind, De când au intrat în NATO, România și Bulgaria au ajuns la un acord pentru ca avioanele fiecărei țări să poată efectua misiuni de Poliție Aeriană în spațiul aerian al celeilalte în caz de nevoie. Un punct important al acestui tip de misiuni este folosirea armamentului real. Pentru că avioanele decolează în alarmă înarmate și pot fi autorizate să folosească muniția de război pentru a doborî alte aparate.

Conform acordului semnat de România și Bulgaria în 2011, avioanele unui stat pot efectua misiuni de angajare în spațiul aerian al celuilalt, angajare însemnând utilizarea muniției de război, numai după aprobarea ministrului Apărării din țara în al cărui spațiu aerian se află. Adică ministrul de la București poate autoriza avioanele bulgarilor să angajeze ținte în România, iar cel de la Sofia îi autorizează pe români. Simplu, nu?

Ăsta a fost acordul semnat în 2011 și pe care îl poți citi aici

Ei bine, după anexarea ilegală a Crimeei, din 2014, NATO a instituit misiunile enhanced Air Policing (eAP) sau Poliție Aeriană întărită. Asta se traduce prin trimiterea pe flancul de est, în România și Bulgaria, a unor detașamente aliate. Concret, țări ca Italia, Marea Britanie, SUA, Spania sau Canada au trimis temporar avioane de luptă în România și Bulgaria pentru misiuni de Poliție Aeriană. Până în 2014 aliații erau detașați exclusiv pentru exerciții, după 2014 pot efectua misiuni de luptă.

În cadrul acestor misiuni de eAP a fost sesizată nevoia de a trece din România în Bulgaria sau invers. Acordul din 2011 este unul bilateral, așa că trebuia amendat pentru a include și al treilea actor, statul care efectuează misiuni temporare în cele două țări. S-au purtat negocieri o perioadă relativ lungă și s-a ajuns la o înțelegere pentru un ”Protocol de amendare a acordului între Guvernul României și Guvernul Bulgariei privind operațiile transfrontaliere de poliție aeriană semnat la București, la 12 octombrie 2011”. Ăsta e titlul, pe bune!

Poți citi memorandumul aici

Iar ce i-a activat pe așa-zișii ziariști apărători de neam și țară e următorul aspect. Cităm: ”Unul din elementele importante în economia Protocolului a fost reprezentat de referirea la misiunile ”de angajare” efectuate de aeronavele unui Stat terț membru NATO. Partea bulgară propusese excluderea expresă a acestor misiuni, cu argumentul că efectuarea acestor operațiuni de aeronave ale unui alt Stat nu ar fi fost permisă de legislația națională. Partea română a propus o referire generală la efectuarea acestor operațiuni „numai în conformitate cu legislația României sau Republicii Bulgaria”, care ar fi acomodat, din punct de vedere juridic, exigența părții bulgare. Partea bulgară a respins această propunere. În plus, față de argumentul că Acordul, în forma actuală, permite misiuni de angajare ale aeronavelor române/bulgare în spațiul aerian al celuilalt Stat, delegația bulgară a admis că „este o chestiune politică, ce ține de cel mai înalt nivel”. Astfel, textul art. 12 alin. (1) lit. g) rezultat din negocieri este:
”Misiunile de angajare:

  • în spațiul aerian al României: vor fi executate numai în conformitate cu legislația națională a României;
  • în spațiul aerian al Republicii Bulgaria: nu vor fi executate”.

De aici idioțenia de titluri de genul ”Bulgaria interzice avioanelor militare românești și din alte state NATO să deschidă focul asupra celor rusești în spațiul ei aerian”. Ce zici, mă?

În primul rând, acordul ăsta dintre România și Bulgaria vizează misiunile transfrontaliere. Adică atunci când se trece granița. Ceea ce înseamnă că aparatele NATO ce ajung în Bulgaria pentru misiuni de Poliție Aeriană nu au nicio interdicție în spațiul aerian bulgar.

În al doilea rând, amendarea acordului vizează o țară terță, nu România. Avioanele românești pot acționa în continuare cu aprobarea ministrului Apărării bulgar. Așa cum și cele bulgare o pot face cu aprobarea ministrului de la București. Afectate sunt doar aeronavele NATO aflate într-o țară ce acționează în cealaltă.

Pe scurt, spaniolii care sunt la Constanța nu pot doborî ținte în Bulgaria. Le este interzis, da. Dar americanilor care vor merge pe baza Graf Ignatievo nu le va fi interzis să facă asta. Așa cum nici unui F-16 sau MiG-21 românesc ce trece granița nu îi este interzis, fiind nevoie de aprobarea ministrului.

Cam asta e marea știre falsă ce a bubuit în ultimele zile. Fake news cauzat probabil de analfabetismul funcțional al ziariștilor, incapabili să înțeleagă un text relativ simplu.

Apropo, dacă ați ascultat totuși podcastul și a fost util am aprecia enorm dacă v-ați abona la canalul nostru de Youtube.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post De ziua lui Dobran
Next post Mentenanța avioanelor F-16 se împarte între Forțele Aeriene Române și Aerostar | EXCLUSIV