Romania NU dezmembreaza avioane F-16. Cum se realizeaza mentenanta la Borcea

Read Time:4 Minute, 38 Second

In urma cu cateva zile, jurnalele de stiri ale unor posturi TV au prezentat o stire trista si revoltatoare in acelasi timp, aceea ca Romania a inceput sa dezmembreze avioanele F-16 cumparate din Portugalia pentru ca nu ar avea piese de schimb pentru ele.

Am lasat sa treaca putin timp pentru a aduna informatii si pentru a va putea prezenta o imagine cat mai apropiata de realitate. Trebuie sa incepem cu ceva simplu: Romania NU dezmembreaza avioanele F-16. Dar nici informatia prezentata in presa nu este complet falsa, cazul fiind unul tipic de neintelegere transformata in senzational.

Utilizarea unui avion de lupta presupune doua tipuri de operatiuni de mentenanta. Sunt cele planificate, care se executa urmand strict indicatiile producatorului la un anumit numar de ore de zbor. Practic, in momentul in care aparatul a atins numarul de ore specificat in documentatia tehnica intra in operatiunea de mentenanta planificata. Aceasta se face chiar daca avionul nu are probleme si, la o prima vedere, ar mai putea fi utilizat. Pe scurt, in momentul in care s-a atins numarul x de ore de zbor, Falconul intra pe manca tehnicienilor. Iar aceste operatiuni de mentenanta variaza in functie de utilizare, cea mai complexa fiind reparatia capitala, efectuata la 200 de ore de zbor.

Sunt si operatiuni de mentenanta neplanificate. Ca orice masinarie, avionul are defectiuni tehnice. Multe dintre acestea se rezolva in timpul operatiunilor planificate, experienta acumulata in zeci de ani de utilizare aratand cam cand este nevoie de reparatii si cand este posibil ca anumite piese sa cedeze. Se intampla totusi ca unele componente sa se strice neasteptat, mai repede, din diverse motive. Atunci vorbim de operatiuni de mentenanta neplanificate, cand trebuie rezolvate probleme ce apar practic peste noapte.

Daca am lamurit acest aspect, sa continuam. In timpul operatiunilor de mentenanta planificata, avioanele din serviciu devin indisponibile. Practic, procesul de planificare iti arata cand anume un avion trebuie trimis in hangarul de mentenanta si, foarte important, cat timp sta acolo pentru ca intretinerea si repararea aparatelor nu se face de pe o zi pe alta.

Ei bine, ajungem si la miezul problemei. Exista o procedura implementata atat in cadrul Fortelor Aeriene Romane, cat si in cadrul altor aviatii militare din lume, care se numeste la noi „schimb controlat”. Asta inseamna ca tehnicienii pot lua diferite piese de pe avioane indisponibilizate pentru operatiuni de mentenanta pentru a le folosi pe cele aflate in serviciu. Ca sa discutam concret, dar este un caz pur ipotetic si nu se bazeaza pe informatii reale, sa presupunem ca Escadrila 53 are 3 avioane F-16 in operatiuni de mentenanta planificata. In timpul misiunilor, la un alt avion apare o defectiune minora. In momentul acela, se ia piesa necesara repararii de pe unul din aparatele aflate in mentenanta, iar pana la finalizarea lucrarilor aceasta se comanda si se inlocuieste. Practic, nu ajungi la canibalizare, in sensul de a avea avioane-donatoare, care exista doar pentru a lua piese de pe ele, ci rezolvi situatii punctuale.

Cum spuneam, procedura aceasta este implementata in cadrul Fortelor Aeriene, este cat se poate de legala si de normala.

Sigur, in cazul ideal un operator ar trebui sa aiba un stoc de piese de schimb care sa acopere aceste cazuri, cand apar defectiuni neasteptate ce trebuie reparate rapid. Dar pentru a avea asta trebuie creat un intreg sistem de planificare, trebuie luate in considerare o suma de lucruri. Trebuie sa te gandesti ce necesitati ai pentru mentenanta planificata, trebuie sa anticipezi ce alte probleme ar aparea, totul fara a irosi banii publici comandand piese care stau in depozit ani de zile pana la a ajunge sa fie folosite. In plus, acest sistem nu permite livrarea pieselor prin curier, la usa unitatii. Livrarile pot dura luni de zile, iar daca rotitele angrenajului nu sunt foarte bine puse la punct ajungi in situatii in care indisponibilizezi avioane.

Mai mult, este extrem de dificil ca un stat ce opereaza numai 12 avioane sa aiba un stoc de piese care sa acopere orice situatie. Iar daca vrei sa faci acest lucru constati ca e si extrem de scump.

Marea problema pe care nimeni nu pare dispus sa o abordeze este alta, anume cea a numarului infim de avioane de lupta moderne! Nicio aviatie militara din lume nu are disponibilitate de 100%, cu alte cuvinte nimeni nu poate scoate la zbor atatea avioane cate are in serviciu. Unele sunt la reparatii, altele se strica si tot asa. Disponibilitatea medie e pe undeva la 50%-60%, o rata multumitoare si care iti permite sa efectuezi misiunile. Cand ai 100 de aparate in flota, faptul ca 40 sunt indisponibile nu te afecteaza mai deloc. Problema apare cand ai numai 12, iar 4-5 sau cinci aflate in reparatii planificate si normale iti afecteaza serios capacitatea de lupta.

Aici este problema majora! Noi avem nevoie de suficient de multe F-16 incat problemele tehnice sa nu afecteze capabilitatea de aparare a spatiului aerian national. Pentru ca, din nou, este una sa nu poti zbura cu 4 din 12 aparate si cu totul alta sa nu poti folosi 12 din 36, nu? Una e sa ai 7 avioane gata de zbor si alta e sa ai 24.

Faptul ca noi inca scoatem din context informatii si le prezentam prapastios nu va ajuta pe nimeni. S-a facut anul de cand Romania se chinuie sa gaseasca bani pentru inca 5 avioane F-16 care sa completeze efectivul Escadrilei 53, iar de la alte escadrile se pare ca ne-am luat gandul cu totul. Despre asta vorbesc foarte putini.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

9 thoughts on “Romania NU dezmembreaza avioane F-16. Cum se realizeaza mentenanta la Borcea

  1. Bani au fost la MApN pt 5F-16,dar s-au dat ratele la Patriot,Himars și Pirania. Noi luă 5F-16,dintre care 2 avioane le dezmembrăm si le folosim ca piese de schimb.

  2. inteleg ca nu va place termenul “canibalism”, dar promiteti sa reveniti cu un alt articol cand piesa “imprumutata” va ajunge inapoi pe avionul “donator”? calm, am inteles: aia donata ramane donata, urmand ca o piesa noua sa revina avionului donator, aflat deja in RK, dar cand?
    apoi, fara sa fiu rautacios, dar daca dupa doar o saptamana de zbor efectiv, un f16 intra in RK, nu ajungem sa-i dam dreptate carcotasului de la 1 Decembrie care se intreba daca nu cumva “ne-am luat multiroale de vara”?
    cu respect!

      1. Chiar daca e corect articolul, @ me me are și el dreptatea lui, cu excepția rk-ului. Daca n-am fi văzut în trecut aceeași practică poate nici n-aș fi pus la îndoiala articolul dar când vezi că nu ești capabil sa ții o flotă de 5 amărâte de Hercules și mai zbori doar cu 3, celelalte 2 fiind canibalizate… Vai mama lor, singurul motiv pt care nu s-au întâmplat asta și la Miguri este datorită faptului că deținem zeci de aparate trase pe dreapta, bune de canibalizat, dar când vine vorba de tehnica americană veche, dar nou cumpărată, avem precedentul Herc-ului.

  3. Bine punctat si explicatiile sunt clare pentru orice om cu bun simt. Din pacate exista niste “ziaristi” care cauta doar senzationalul si sa arunce cu noroi in propria tara, incercand sa para inteligenti. Ei oricum nu inteleg nimic si reusesc doar sa demonstreze un IQ mai mic decat numarul rotilor de la F-16…

    1. Nu ziariștii aruncă cu noroi în propria țară. Ăia se numesc politicieni. Corupți, hoți și trădători. De câți ani este nevoie să completeze o panarama de escadrila cu numărul necesar de avioane?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Qatar va renunta la avioanele Airbus A380
Next post Acorduri de colaborare intre Blue Air si Tarom