Romania a fost inclusa oficial de Pentagon pe lista statelor ce ar putea achizitiona avioane de lupta de generatia V, F-35 Lightning II. Alaturi de tara noastra, pe aceasta lista se mai afla Polonia, Grecia, Spania si Singapore.
Nominalizarea Romaniei in randul potentialilor viitori operatori de F-35 a fost facuta de viceamiralul Mathias W. „Mat” Winter, iar pentru descrierea jobului sau o sa folosim denumirea in engleza, „program executive officer for the F-35 Lightning II Joint Program Office, leading the Department of Defense’s largest acquisition enterprise that is responsible for developing and acquiring the F-35, the most advanced next-generation strike aircraft weapon system for the Navy, Air Force, Marines and many allied nations”. Practic, viceamiralul Winter este omul care conduce programul F-35 din partea Armatei americane si cel care decide cine si cum poate cumpara aceste aparate.
Acesta a transmis recent un document Camerei Reprezentantilor din Congresul Statelor Unite in care spune, printre altele, ca „viitori potentiali clienti prin programul Foreign Military Sales sunt Singapore, Grecia, Romania, Spania si Polonia”, potrivit Reuters.
Evident, mesajul viceamiralului Winter a fost legat de multi de tensiunile americano-turce, astfel ca gluma cu Romania care preia avioanele Ankarei pare ca are destul de multa substanta.
Inca nu este foarte clar de ce am fost inclusi pe aceasta lista in conditiile in care nu putem finanta achizitia a cinci avioane F-16 la mana a doua pentru a completa efectivul Escadrilei 53, insa „potential” nu inseamna sub nicio forma „cert”.
Este posibil ca declaratiile ministrilor Apararii de la Bucuresti din ultimii ani, cu privire la o ipotetica achizitie de F-35 sa fi inclus Romania pe aceasta lista a statelor interesate si interesante.
Noi sîntem băgați ca umplutură,pe lista aia,ca și spaniolii, care sînt în cîrdășie în programul SCAF al ălora din Califat. La noi unii visează stoluri de F-35,pe cerul patriei,dar n-au lovele pe 5F-16 de la amarg,pt a completa așa zisă „escadrilă”. Pobabil ăia de la Pentagon,nau aflat că sîntem in trei ani de alegeri. Oricum m-am distrat copios,la numirea asta.
Baietii au descoperit ca totusi platim tot soiul de chipamente militare de la licurici. Facem abstractie de avioane. De exemplu Patriot. Asa ca, suntem totusi interesanti ca potentiali clienti.
Mai ales ca si altii au descoperit ce „caramida zburatoare ” este F 35, asa ca optiunile s-au mai redus.
Ce dracu, aparatul asta se bazeaza numai pe invizibilitate, ceea ce este o bazaconie. Platforma zburatoare, cum cred americanii ca ajunge !
la un astfel de nivel de discutia, nu se vb pe nas, asta este un lucru cert. acum aici cred ca sunt mai multe nuante, una si poate cea mai importanta este batul aruncat in gardul Turciei – baieti are cine sa le cumpere daca voi nu va „civilizati” achizitiile, si doi, adevarata si reala perspectiva ca Romania sa achizitioneze acest avion – aici vb despre un interval de minimum 10 – 15 ani cel mai probabil. o perioada mai mica nu poate fi fezabila nici dpdv financiar, si nu este nici loc – este coada mare la F35 iar tarile partenere au prioritate in onorarea comenzilor.
restul vrajelilor, caramida zburatoare and shit, sunt povesti de propaganda rusa. acest avion va schimba complet fata razboiului (in aer cel putin).
Avand in vedere intarzierea uriasa a programului F-16, singura soulutie ar fi arderea etapei “generatia a IV-a” si trecerea la F-35. Desigur, sunt multe alte tari in fata noastra, dar chiar daca primele avioanevor sosi in Romania peste circa 10 ani, nu va fi prea tarziu. Continuarea programului F-16 mi se pare compromisa in acest moment si nu ar aduce un castig semnificativ de timp sau de capabilitati. Din experienta programului F-16 derulat cuPortugalia, timpul de livrare a avioanelor ar fi de circa 3-4 ani pentru primul lot de avioane, daca se decide continuarea cu F-16. Ultimele avioane din totalul de 32 ar putea sosi probabil la 8-10 ani de la semnarea contractului. In situatia data, trecerea direct la F-35 pare cea maieficienta varianta. Oricum, Mig-21 va ramane cel mai probabil in serviciu inca 10-12 ani, iar achizitionarea unor F-16 vechi, modernizate, care sa ramana in serviciu pana in anul 2060 (aprox. 30 de ani de la livrare), nu mi se pare o solutie inteleapta.
E extrem de greu sa mai tina 21 in serviciu inca 10 ani. Estimarea noastra e ca in 2024-2025 ies din serviciu.
Este foarte logic ce zici.Subscriu.