România cumpără drone de supraveghere electrice

Read Time:1 Minute, 49 Second

Ministerul Apărării va achiziționa în următorii trei ani de zile un număr considerabil de drone de mici dimensiuini pentru misiuni de supraveghere. Anunțul a fost făcut recent de compania care a câștigat contractul, nemții de la Quantum Systems.

Potrivit comunicatului de presă, România va cumpăra dronele electrice cu decolare și aterizare pe verticală (electric vertical take-off and landing – eVTOL) Vector.

Ministerul Apărării va plăti 18,4 milioane de euro pentru dronele Vector, al căror număr nu a fost precizat, contractul având o durată de 36 de luni.

”Quantum Systems anunță că a obținut un contract important pentru a furniza Ministerului Apărării Naționale (MApN) din România sistemele aeriene fără pilot avansate (UAS) Vector. Contractul, în valoare de aproximativ 18,4 milioane EUR, a fost finalizat la 14 mai 2024 și se va întinde pe o perioadă de 36 de luni”, se arată în mesajul companiei.

Cei de la Quantum Systems mai precizează faptul că principalul criteriu în atribuirea contractului a fost îndeplinirea specificațiilor tehnice solicitate.

”Vector UAS de la Quantum Systems a fost selectat pe baza razei de acțiune superioară, a autonomiei de zbor, calității senzorilor și a termenilor de garanție robusti, împreună cu o structură de prețuri competitive. Vector permite o recunoaștere precisă și are o durată de zbor de până la trei ore. Combi-senzorul integrat „Raptor” este echipat cu o cameră optică și una cu infraroșu, permițând operațiuni de zi și de noapte în toate climatele și în condiții de mediu dificile.”

Vector este o dronă de mici dimensiuni (Small Unmanned Aircraft System – sUAS) cu aripă fixă, cu decolare și aterizare pe verticală, care are o greutate maximă la decolare de 8,5 kilograme. Poate evolua la 35 de kilometri distanță de centrul de comandă, are o autonomie de zbor de 180 de minute și o viteză de croazieră cuprinsă între 15 și 20 de metri pe secundă.

Dronele Vector sunt portabile, au o greutate de sub 10 kilograme în momentul în care sunt transportate în rucsac, și pot fi asamblate și folosite în misiuni în aproximativ 3 minute. Vector este echipată cu senzori performanți și are integrate elemente de Inteligență Artificială, care degrevează operatorul de sarcini repetitive și obositoare.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

F-16 RNLAF Previous post Încă trei avioane F-16 olandeze au ajuns în România
L-39 Albatros Next post Bulgaria a primit primul avion L-39 modernizat