Antonovul An-30 al Escadrilei 902 de pe Baza 90 Transport Aerian Otopeni, numar de bord 1105, a fost modernizat cu un nou sistem de camere foto dezvoltat pentru misiunile specifice pe care le executa aceasta aeronava si care a fost denumit RoDAS.
Pentru mai multe detalii, iata si comunicatul transmis prin intermediul publicatiei Cer Senin:
La Baza 90 Transport Aerian „Comandor Gheorghe Bănciulescu” a avut loc prezentarea, testarea și evaluarea sistemului AEROFOTO DIGITAL RoDAS care echipează aeronava AN-30 din cadrul Escadrilei 902 Aviație Transport Operativ și Aerofotogrammetrie ce execută misiuni din Tratatul privind Cerul Deschis.
Activitatea încununează efortul a doi ani de colaborare între structuri din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne și mai multe firme civile.
La definitivarea cerințelor operaționale și specificațiilor tehnice care au stat la baza achiziționării sistemului RoDAS au contribuit specialiști din Statul Major al Forțelor Aeriene din domeniul Resurselor, Informațiilor, ai Centrului Național Militar de Comandă, Agenției de Informații Geospațiale a Apărării și Direcției Control și Verificarea Armamentelor din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale.
Sistemul a fost furnizat de către firma Angelosoft Computers, utilizează camere foto aeriene produse de firma PHASE ONE din Danemarca și este integrat de firma GGS Gmbh din Germania. Aplicațiile software dedicate pentru aerofotogrammetrie și utilizate în cadrul misiunii Cer Deschis au fost dezvoltate de către firma Intergraf România.
Sistemul este unul complex, face tranziția de la utilizarea camerelor foto analogice la cele digitale, completează dotarea aeronavelor AN-30 cu un al doilea senzor digital, după sistemul ADS-80 utilizat în misiuni de aerofotogrammmetrie de către Ministerul Agriculturii și permite executarea zborurilor foto la trei înălțimi (1500 m, 3100 m și 5600 m) cu obținerea de rezoluție spațială de 30 de centimetri.
Acesta va fi supus unei omologări naționale de către o echipă de specialiști din Ministerul Apărării Naționale sub coordonarea Centrului de Cercetare și Încercări în Zbor din cadrul Departamentului pentru Armamente. După omologare, RoDAS va fi supus unei certificări internaționale cu participarea tuturor țărilor semnatare a Tratatului privind Cerul Deschis (Treaty on Open Skies), după care va putea fi utilizat fără restricții în cadrul tratatului.
Average Rating