In urma cu cinci ani, primii piloti romani ieseau la zbor in simpla comanda pe avioanele F-16 Fighting Falcon in cadrul programului de pregatire din Portugalia.
Primii doi piloti ai Fortelor Aeriene Romane ce au zburat in simpla comanda au fost capitanii-comandori Constantin Andrei si Catalin Miclos.
Ambii au fost piloti de MiG-21 LanceR la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, acumuland pana la acea data peste 1.100 de zbor, 900 dintre ele pe „Teava”.
Iata ce spunea acum cinci ani primul roman care a zburat in simpla comanda pe Viper:
„Prima simplă sigur a fost în regulă, nu aş putea spune că am avut emoţii, fiindcă experienţa pe care o am e destul de mare, dar e plăcut să zbori în simplă comandă, orice avion. Primul meu zbor a durat puţin peste o oră, în jur de o oră şi zece minute”, spunea capitan-comandorul Andrei pentru Cer Senin.
Iar Catalin Miclos a vorbit si despre diferentele dintre MiG-ul 21 pe care tocmai il parasise si F-ul 16 pe care incepea sa zboare.
„Din punct de vedere al tehnicilor de pilotaj să spunem că este un pic mai uşor de zburat F-16, însă sunt mai multe informaţii disponibile la bordul aeronavei care complică foarte mult zborul şi cred că maniera de antrenament este un pic diferită faţă de ceea ce facem noi în România, aspect care conduce la o complexitate mai mare a fiecărei misiuni. Intensitatea cursului este foarte mare. Ca şi vedere de ansamblu, imaginaţi-vă că după două luni de la începerea cursului, perioadă în care s-a executat pregătirea teoretică şi simulatoare de zbor, zborul în sine începuse deja de o lună. Deci cursul are o intensitate foarte mare; încă pot spune că ne adaptăm, însă nu mă refer aici la factorul zbor, ci la întreaga filosofie de antrenament. Lucrurile, în general, pot să spun că sunt diferite faţă de ce facem în România.”
Al treilea roman care a zburat in simpla comanda pe Viper a fost locotenent-comandorul Mihaita Marin, si el fost pilot de MiG-21 LanceR, insa la Baza 86 Aeriana Borcea.
„Fiecare zbor – în special primul zbor în simplă comandă – cu siguranţă, implică nişte sentimente mai intense. Pentru mine totul s-a desfăşurat exact la fel ca în orice altă zi: cu briefingul misiunii, pregătirea pentru misiune exact ca pentru celelalte zboruri pe care le executasem în dublă comandă, după care zborul efectiv, la care singura diferenţă a fost că instructorul cu care am zburat în dublă comandă a efectuat un zbor în formaţie cu mine, urmărindu-mă şi evaluându-mă pe toată perioada desfăşurării zborului. Instructorul se poziţionează în aşa fel încât să nu incomodeze în niciun fel elevul, iar elevul să se poată comporta ca şi cum ar fi absolut singur, dar toate mişcările şi toate operaţiunile pe care le face sunt evaluate. Emoţiile şi trăirile unui astfel de moment sunt mai intense, dar odată urcat la bordul aeronavei, lucrurile care trebuie făcute sunt atât de multe, iar concentrarea trebuie să fie atât de mare, încât toate acestea sunt uitate. Sentimentele puternice şi trăirile intense au revenit din nou după ce am aterizat, după ce ne-am dat jos din aeronavă, în momentul în care am realizat că am îndeplinit un lucru foarte, foarte important.”
La cinci ani de la acel moment istoric pentru Fortele Aeriene Romane, Catalin Miclos are gradul de comandor si este comandantul Escadrilei 53 din cadrul Bazei 86, prima si singura escadrila de F-16 romaneasca. Mihaita Marin are gradul de comandor si este pilot in cadrul Escadrilei 53. Constantin Andrei are gradul de capitan-comandor si este si el in continuare pilot pe F-16 la Borcea.
Și în curînd un an,de cînd nu zboară de 1 Decembrie. Să vedem dacă anul acesta vor zbura de 1 Decembrie sau vor fi ținute în hangare la caldurică,că am văzu că sărăcuțele de gioarse,nu zboară iarnă,că îngheață softul in ele. Namaste!
Curios si eu! Ai zburat vreodata (ca pilot)? Dar la Borcea ai fost?
Mariuse,dacă îți spun ce meserie la bază am,n-o să mă crezi.
Și după cinci ani CSAT se coiește cu aprobarea fondurilor pt cele cinci efuri lipsă. Și mai visează unii la ef 35.
https://adevarul.ro/news/eveniment/romania-cumpara-cinci-avioane-f16-vor-costa-1_5de01ea55163ec4271832c9d/index.html
S-a aprobat achizitia celor 5 aviaoen F 16 din Portugalia. Interesat este ca le modernizam si pe cele 12 din dotarea actuala.