(Poate) ultimul dans cu 29

Read Time:3 Minute, 58 Second

Una dintre ultimele întâlniri cu MiG-ul 29 a avut loc pe 25 iunie într-una dintre ultimele țări ce operează încă frumosul avion, Bulgaria. Vecinii din sud au deschis porțile celei mai importante baze aeriene de-a lor, Graf Ignatievo, pentru a marca 110 ani de aviație militară bulgară, și nu puteam lipsi.

Ca unul ce a crescut în lumea asta a aviației cu revista Top Gun mai mult decât prin cărțile lui Doru Davidovici, MiG-ul 29 a reprezentat întotdeauna maximul. Sigur, iubesc MiG-ul 21, este și va rămâne pentru totdeauna avionul meu de suflet, dar 29 a fost și, probabil, va rămâne visul imposibil.

Erau avioanele acelea de la malul Mării Negre despre care citeam cu ocazia diferitelor exerciții, mai ales multinaționale. Sorbeam relatările legate de luptele aeriene simulate cu Alpha Jet (da, da!) sau cu F-16, mă entuziasmam auzind despre ”victoriile aeriene”.

Le-am văzut zburând și pe ale noastre, cele de la Baza 57, și spunând asta nu știu dacă sunt norocos sau doar bătrân. Nici nu contează, îmi rămân amintirile cu ”Muri” și cu Neluțu Necșoiu, pe care îi admiram de la distanță, desigur. Îmi rămâne și acum șocul la auzul poveștii lui Buru, care a plecat de bunăvoie de la 29 la 21, anticipând scoaterea din serviciu, nici acum nu pot să cred că cineva a renunțat chiar și la o mână de ore de zbor pe care le mai putea prinde pe Fulcrum.

Pot și acum să discut cu oricine, chiar și cu cei pe care i-am pus pe soclul unor statui ale aviației, și să argumentez de ce renunțarea la 29 în favoarea mai bătrânului 21 a fost o decizie logică și rezonabilă. Dar toate astea sunt povești și n-am ajuns încă la vârsta poveștilor.

Vestea că bulgarii deschid porțile de la Graf Ignatievo pentru public a venit din foarte scurt, iar drumul a fost planificat pe repede înainte. Fiind totuși vorba despre Bulgaria, este accesibil cu mașina, așa că n-a fost mare bătaie de cap.

Primul contact cu cea mai importantă bază aeriană din vecini a fost ca un drum în trecut. Graf Ignatievo arată acum, în mare, cum arăta Borcea înainte de modernizare. Același stil sovietic omniprezent, aceeași arhitectură, aș spune că și aceeași înghesuială fără să fie totuși aglomerată.

Baza bulgară punctează însă la capitolul impact având un adevărat muzeu al aviației în curte. Două 21 expuse pe piloni, plus multe aeronave militare într-un mic părculeț din fața a ceea ce părea a fi comandamentul. Din punctul ăsta de vedere, jos pălăria.

Show-ul în sine a fost cu bune și cu rele. Mai multe bune, relele le găsesc doar dacă sunt cârcotaș.

Remarc doar expoziția statică redusă ca dimensiuni, dar unde bulgarii au prezentat întreaga gamă de armament a aeronavelor din dotare, aparatele MiG-29, MiG-21, Su-25 deschise pentru public, un sistem S-300 adus probabil să se vadă că n-a fost donat (sunt rău aici!) și o organizare aproape britanică!

Oamenii au anunțat un program de evoluții aeriene și s-au ținut de el la minut!

Vedeta zilei, MiG-ul 29, a fost și răsfățatul zilei, cu trei momente distincte. Am început cu o evoluție a două duble ce au zburat în formație și apoi ne-au făcut poftă cu câteva treceri cu forțajul cuplat, după care aceleași două duble au simulat un exercițiu de poliție aeriană interceptând un Spartan și apoi ”dându-se în bărci” prin fața noastră. Cuminței piloții, nimic exagerat.

Pe final, după ce două Su-25 (văzute în premieră de subsemnatul) au venit la aterizare a decolat o simplă de 29 pentru un demo în adevăratul sens al cuvântului, cu treceri la joasă înalțime, limită de viteză, inversat, derapat și așa mai departe.

Pentru lipsa de pregătire cruntă a piloților bulgari, despre care vorbesc chiar și ei, a ieșit un show super spectaculos.

De ce spun că este poate ultimul dans cu 29? Pentru că Fulcrumul se pregătește de pensie. Slovacii mai au puțin și gata, polonezii la fel, iar bulgarii așteaptă noile F-16 ca să aibă în sfârșit capabilități moderne.

Cu toate astea, sunt sigur că măcar polonezii și bulgarii vor marca scoaterea din serviciu a acestor aeronave și, în mod normal, vor fi evenimente de neratat inclusiv pentru noi. Dar dacă se întâmplă neprevăzutul sunt mai mult decât fericit de această ocazie de a-mi lua la revedere de la un vis.

Știu că frumusețea e în ochii privitorului, dar oricum ai privi MiG-ul 29 nu poți spune că nu e frumos. De fapt, poate asta a fost marea lui problemă. Frumusețea contează doar pentru fotografi într-o eră în care tot accentul este pus pe capabilități.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “(Poate) ultimul dans cu 29

  1. Ale noastre au fost lăsate să se degradeze de noi,având motoare și piese de schimb(vândute de câțiva ticăloși cărora îmi e scârbă să le pronunț numele).Unii au crăpat în chinuri 👏. RIP MiG 29…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Italienii și-au terminat misiunea de Poliție Aeriană din România
Next post Suedia și Finlanda au fost invitate să adere la NATO