Planul de inzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028: Am gasit bani de F-16, dar nu mai avem pentru elicoptere de atac

Read Time:4 Minute, 15 Second

Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028 a fost aprobat in sedinta de miercuri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si, daca interpretam corect ce ni s-a transmis, avem doua vesti, una buna si alta mai putin buna.

Vestea buna este ca s-au gasit bani pentru F-16 si, se pare, efectivul Escadrilei 53 va fi completat cu alte cinci aparate.

Vestea mai putin buna ar fi ca a picat acordul cu Bell pentru elicopterele de atac AH-1Z Viper, asta pentru ca in comunicatul oficial si in declaratia de presa a presedintelui Iohannis se vorbeste numai de elicoptere de transport si de cele echipate pentru misiuni SAR.

Inainte de comentarii, iata comunicatul Administratiei Prezidentiale, cu sublinierea partilor referitoare la inzestrare:

„Marți, 11 decembrie a.c., și miercuri, 19 decembrie a.c., au avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, conduse de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. În cadrul acestor ședințe au fost analizate și aprobate o serie de teme importante care privesc apărarea țării și securitatea națională.

Prima temă dezbătută a fost Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028.

Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din PIB pentru apărare, în baza Acordului politic naţional privind creşterea finanţării, a permis majorarea alocaţiilor bugetare pentru înzestrare şi iniţierea unui amplu proces de modernizare a structurii de forţe, cu implicarea industriei naţionale şi protejarea intereselor esenţiale de securitate. Obiectivul fundamental al procesului de înzestrare a Armatei României constă în dotarea structurii de forţe cu tehnică şi echipamente militare performante, compatibile şi interoperabile cu cele existente în armatele celorlalte state membre NATO şi UE, care să asigure capacitatea de descurajare şi apărare şi viabilitatea acestora pe durata următoarelor decade, prin nivelul de eficienţă şi dezvoltare tehnologică.

Programele de înzestrare esenţiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român se referă, în principal, la transportoarele blindate pentru trupe, autoturismele de teren blindate şi neblindate de tip uşor, avionul multirol al Forţelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncţională, elicopterele de transport personal şi cele echipate cu sisteme de salvare-evacuare medicală.

Aceste tipuri de tehnică sunt cuprinse în programele multianuale de înzestrare aprobate de Parlamentul României, pentru care au fost angajate fonduri financiare şi a căror derulare continuă sau care sunt în curs de fundamentare. Prin Planul de înzestrare a Armatei României, document care se actualizează anual, etapizat şi pe priorităţi, se planifică sistemele şi echipamentele care vor fi achiziţionate anual, realizându-se astfel corelarea dintre dotarea structurii de forţe şi resursele financiare alocate pentru înzestrare.”

Iata si ce a declarat presedintele Iohannis dupa sedinta de miercuri, in care a fost aprobat planul de inzastrare:

„Prima chestiune pe care aș menționa-o puțin mai în detaliu este aprobarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028. Acest proiect a fost aprobat și obiectivul fundamental al acestui proces de înzestrare constă în dotarea structurii de forță cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile cu echipamentele NATO. Programele de înzestrare care asigură interesele de securitate ale statului român se referă în principal la următoarele: transportoare blindate pentru trupe, autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor, avionul multirol al Forțelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncțională, elicopterele de transport personal și cele echipamente cu sisteme de salvare, evacuare medicală.”

Daca am citit bine, si am citit de mai multe ori, nu am gasit nicio referire la elicopterele de atac pe care eram foarte aproape sa le cumparam. In schimb, gasim referiri specifice la achizitia de elicoptere de transport si de cautare-salvare, ceea ce mi se pare cumva o surpriza.

Pana acum, noi stiam din declaratiile oficiale ca Romania se afla in negocieri avansate cu Bell pentru achizitionarea a 45 de elicoptere AH-1Z Viper si UH-1Y Venom. E drept ca ultimul este elicopter de transport si se poate incadra in prioritatile planului de inzestrare, insa pana acum s-a discutat de un pachet Venom + Viper. N-a spus nimeni ca am putea lua doar Venom pentru a acoperi necesitatile de transport si SAR, intotdeauna s-a discutat despre tandemul Viper – Venom.

In schimb, pare ca reintra in scena foarte puternic Airbus Helicopters, care ne propune H215M asamblat in Romania, un elicopter croit parca pentru cerintele transport si SAR. Asistam cumva la o schimbare de optica in MApN?

In ceea ce priveste multirolul, se pare ca achizitiile continua. Presupunem ca este vorba despre achizitia celor cinci F-16 AM/BM pentru completarea efectivului Escadrilei 53 pentru care ar trebui ca in 2019 sa fie semnat contractul daca nu vrem sa pierdem timpul de pomana.

Negocierile cu Portugalia si SUA ar fi destul de avansate, avioane ar exista si nu ar reprezenta o problema modernizarea lor la standardul celor aflate deja in serviciul Fortelor Aeriene Romane, astfel ca lipseste doar intentia politica. Daca planul de inzestrare vine si cu resursele financiare, nu e deloc exclus sa semnam pentru F-16 in 2019.

Voi ce-ati inteles din comunicarea oficiala de dupa sedinta CSAT?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

13 thoughts on “Planul de inzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028: Am gasit bani de F-16, dar nu mai avem pentru elicoptere de atac

  1. 5 F 16 ? Eu speram sa se semneze pentru inca 30 bucăți minim. Elicoptere de atac înțeleg că nu ne trebuie , din discuțiile de pe aici și din declarația președintelui . Eu sper că președintele nu a enumerat tot .Noi luam autobuze și ungurii tancuri și obuziere. Fain !

    1. Pe ce se baza speranta ta cu cele 30 de avioane? Pe declaratiile ministrilor psd? 🙂 Comparatia cu ungurii nu isi are rostul la nivelul ala, putem spune si ca noi luam sisteme patriot si ei trag in continuare cu prastiile. Fiecare tara cumpara ce are nevoie si ce-si permite.

      1. Ce naiba are psd ul in toata chestiunea asta ?? A spus cineva din psd ca luam 30 de avioane ? De ce se ajunge din nou la politic? Iar referitor la unguri ei nu trag cu prastia ei trag cu rachetele KUB pe care le-au achizitionat sau le vor achizitiona de la prietenii rusi ! Povestea asta cu America nato vestul este pentru prosti . Ungaria tara NATO cumpara armament din Rusia si nu sunt singurii din nato care fac asta . Ma intreb daca si la noi se punea problema achizitionarii de armament sau modernizarii tehncii rusesti ce ar fi iesit ar fi fost acuzatii de tradare de neam si de tara sa nu mai spunem ca am fost atat de „catolici ” ca nu am mai trimis migul sovietic la parada ! Iar referitor la tancuri si obuziere nu se pot compara mere cu pere sunt categorii de tehnica diferita .

      2. Ce naiba are psd ul in toata chestiunea asta ?? A spus cineva din psd ca luam 30 de avioane ? De ce se ajunge din nou la politic? Iar referitor la unguri ei nu trag cu prastia ei trag cu rachetele KUB pe care le-au achizitionat sau le vor achizitiona de la prietenii rusi ! Povestea asta cu America nato vestul este pentru prosti . Ungaria tara NATO cumpara armament din Rusia si nu sunt singurii din nato care fac asta . Ma intreb daca si la noi se punea problema achizitionarii de armament sau modernizarii tehncii rusesti ce ar fi iesit ar fi fost acuzatii de tradare de neam si de tara sa nu mai spunem ca am fost atat de „catolici ” ca nu am mai trimis migul sovietic la parada ! Iar referitor la tancuri si obuziere nu se pot compara mere cu pere sunt categorii de tehnica diferita .

        1. psd-ul a fost si este la guvernare, decizia achizitiilor este una politica, de asta se ajunge la politic.
          vorbesti de KUB-urile pe care le are in serviciu si Romania? 🙂 asta apropo de povesti pescaresti. ne spui, te rog, ce armament rusesc a cumparat ungaria si cine din nato mai cumpara din rusia?
          cine a comparat tancuri cu obuziere?

  2. probabil ca schimbarea de optica are in vedere si acordul airbus cu ungaria de a deschide acolo o fabrica. fugim dupa himere si pierdem ce avem. daca airbus inchide fabrica de la brasov ramanem si fara industrie aero. oricum cele 59 pume sunt depasite moral cu ore de zbor ca un auto second hand. aveam nevoie de 40-60 elicoptere de transport, sar, utilitare si mai ales elicoptere usoare de atac si recunoastere. si cu si fara 24 cobre suntem vulnerabili. operationalizarea unor astfel de elicoptere dureaza 2-3 ani. integrarea in industria slaba a noastra a elicopetrului cobra ar putea dura ani de zile. nu mai suntem capabili sa facem un auto tot teren sau un blindat, ca nu mai avem nici oameni calificati nici industrie de profil. asa ca a ne inhama sa trecem de la tehnologia sovieto-franceza-invechita e adevarat, dar cat de cat functionala si operationala, la tehnologie americana nu cred ca ar fi posibila la noi-avem de 14 ani rachete hawk neoperationalizate , de 2 ani avioane care nu zboara, hummeruri scoase din unitati doar la parade si mrap-uri folosite sub indrumare in afganistan. tehnica americana e cea mai buna dar folosita de cei care stiu si pot sa o foloseasca.daca se vor produce la noi cobre si viperuri, la acestea motoarele sigur vin tipla din america. la airbusuri se fac la noi. ce faci in caz de conflict? ca motoarele se surubaresc dupa fiecare zbor si la 2-3000 ore se schimba. poate ca in sfarsit – indusa sau nu, avem si noi o gandire cat de cat corecta. poate daca mai luam si 20-30 h165 asa ca ungurii, nemtii, americanii si cati or mai fi era si mai bine.

  3. Presedintele nu s-a referit nicaieri la cele cinci aparate F 16MLU de completare – asta este doar o impresie personala, a facut vorbire despre programul avionului multirol.
    In al doilea rand cum ai ajuns la concluzia ca afacerea cu Bell e.. kaput?! Tu ai ceva cu texanii?! Cu ocazia expozitiei de la Paris ai scris ca americanii nu mai fac fabrica la Brasov, lucru dezmintit chiar de CEO-ul celor de la Bell. Revenind in zilele noastre, de unde pana unde concluzionezi ca elicopterele de atac au iesit din schema, cu atat mai mult cu cat dotarea cu elicoptere de atac si de transport noi n-a facut niciodata parte din cele opt programe de dotare strategice?

    Ca un singur exemplu, in programul transmis parlamentului se prevedeau (in interiorul sumei de 9,3 miliarde de euro) doar achizitia a 94 de transportoare blindate. Intre timp s-a semnat contractul pt 227 de Pirahna 5. Pt HIMARS era prevazuta suma de 690 milioane de euro, in final suma aprobata este de peste 1,25 miliarde de dolari.
    Eu zic sa fim un pic mai optimisti.

    https://www.hotnews.ro/stiri-esential-21709213-ministrul-apararii-cere-parlamentului-aprobe-program-9-3-miliarde-euro-pentru-inzestrarea-armatei-printre-tintele-programului-reluarea-achizitiei-corvetelor-doar-94-transportoare-blindate-sisteme-rach.htm

    1. Salut, ce dragut ca ma „certi” 🙂

      Daca ai citi declaratia presedintelui si comunicatul transmis de administratia prezidentiala ai vedea ca nu se face nicio referire la elicopterul de atac, dar ca exista una cat se poate de clara la elicoptere de transport. De aici concluzionez ca ce e trecut in planul ala de inzestrare va deveni prioritar. Ca se mai pot schimba lucrurile, mai ales daca se schimba ministrul sau guvernarea, e posibil, dar in momentul de fata discutam pe planul de inzestrare, care nu spune nimic despre elicoptere de atac.
      Programul avionului multirol stii ce contine? Unde il pot citi si eu si unde scrie ca e vorba de mai mult de o escadrila? Si vorbesc acum de planul de inzestrare 2019-2027 recent adoptat.

      In final, n-am nimic cu Bell, dimpotriva. Dar daca tot ai asa multe informatii din interior iar eu ma insel evident, imi spui si mie concluziile evaluarii facuta de americani industriei din Romania? E fezabila o linie de asamblare in Romania, potrivit Bell, si e pe lista propunerilor de colaborare industriala?

      1. Nu te cert, pur si simplu nu trebuie sa tragem concluzii pripite. Cand a fost vorba de completarea escadrilei 53, s-a spus clar acest lucru. In privinta elicopterelor, nu cele de transport sunt urgenta, acolo „L”-urile au intrat la reparat/modernizat, zic eu – fara sa stiu – ca vor mai trage de ele inca ani buni de acum incolo.
        Bell a facut o evaluare a IAR Ghimbav, a declarat acest lucru chiar directorul IAR, nu cunosc rezultatele ei, dar ii poti intreba pe cei de la Bell. Si ce anume intelegi prin „linie fezabila”? Depinde de Romania cati bani se hotareste sa bage, Bell n-are nici o treaba cu chestia asta daca se inteleg la bani.

        Am explicat mai sus ca planul de inzestrare este destul de orientativ, pe langa el aparand si alte surprize, cum ar fi achizitia de tancuri, care desi nu a fost luata in considerare s-au facut multe in privinta ei, tot asa cum stim deja ca marina romana nu ar dori sa aiba in dotare submarine din clasa Gotland. Le-au vazut si nu le-a placut.

        Tot ce am scris are la baza opinia personala nu vreo informatie din interior.

        1. De adaugat ca nici programul de dotare cu camioane (de toate felurile) – 13 mii de bucati nu face parte nici din lista celor opt programe aprobata de parlament pe vremea primului mandat a lui Gabriel Les si nici din lista enumerata de presedinte, cu toate astea peste 3000 de bucati au fost scoase la licitatie, Iveco a castigat, Rheinmetall a atacat in justitie, licitatia se reia.
          Dar programul nu face parte din nici o lista si este deja in faza de licitatie.
          Sau poate imi fac eu curaj singur si sunt prea optimist in perioada sarbatorilor…

        2. Bun,

          Bell, ca si Airbus sau orice alt jucator din industrie, investeste in Romania ca sa faca bani, nu ca sa ne faca noua un bine. Prin fezabil inteleg profitabil pentru mentinerea in functiune si dupa finalul comenzii noastre. Raportul ala nu e public, intreb degeaba 🙂

          Planul de inzestrare o fi el orientativ, dar pe el lucram. Sau ti se pare ca o declaratie politica a unui ministru ce isi pierde postul peste sase luni e mai relevanta?

          In fine, nu e rau sa fii optimist. Eu, avand la baza tot opinia personala, nu sunt la fel de optimist. Sper sa ma insel si sa ajung si eu la concluzia ca planul de inzestrare e o chestie irelevanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Romania va trimite elicoptere militare in Mali
Next post Cat de mult zboara un pilot roman de F-16?