Bulgarii mai baga o fisa in multirol si lanseaza o noua licitatie, de aceasta data cu numai patru concurenti. Producatori din Statele Unite, Suedia si Italia au raspuns solicitarii vecinilor de la sud de Dunare de a oferi informatii cu privire la avioanele de lupta disponibile pentru vanzare.
Din America au venit doua propuneri, Lockheed Martin propunand F-16, iar Boeing venind cu F-18. Suedezii, castigatorii ultimei licitatii din Bulgaria, au propus din nou Gripenul, iar italienii au incercat din nou sa scape de vechile Eurofighter T1.
Dintre cele patru propuneri, numai ultima este pentru avioane second hand, celelalte trei fiind pentru aparate noi.
Marea problema a bulgarilor este insa cea financiara si am sa presupun ca doar din acest aspect invingatorul va fi inca o data Gripenul, dar iarasi fara certitudinea ca va fi si cumparat.
Guvernul de la Sofia spune ca ar aloca 920 de milioane de euro esalonati pe o perioada de 10 ani pentru achizitie. Si de banii astia ar vrea avioanele, cam opt-noua la numar, pachetul de pregatire al pilotilor si tehnicilor, dar si mentenanta in primii trei ani de utilizare. Nu se spune nimic despre armament, insa presupun ca bulgarii presupun ca e inclus in capitolul „avioane”.
Slovacia, care a selectat in vara F-16V Bk70, va plati in jur de 1,6 miliarde de euro pentru 14 avioane, ceea ce ma face sa cred ca bulgarii nu-si permit in momentul de fata acest avion. De Hornet, sau Super Hornet, nici nu poate fi vorba, acesta avand costurile si mai ridicate.
Eurofighterele italiene ar fi solutia cea mai ieftina, din ce reusesc sa imi dau seama, insa ramane de vazut daca oamenii lui Borisov vor accepta costurile de operare considerabil mai mari decat ale monomotoarelor, precum si capabilitatile reduse.
Ramane Gripenul, Suedia venind cu propunerea de Gripen C/D adus la standardul MS20, cel mai modern dezvoltat de suedezi.
Optiunea e cumva ciudata pentru ca, in momentul in care s-au apucat de Gripen E/F, anuntasera ca renunta la fabricarea variantei vechi. E foarte posibil ca vanzarile slabe de E/F sa ii faca sa se razgandeasca si sa reia fabricarea „batranului” C/D pentru a mai ciupi un contract.
De notat mi se pare faptul ca Dassault nici macar n-a raspuns solicitarii pentru Rafale, iar Italia sau Anglia n-au considerat ca merita sa propuna Eurofighter nou.
Cele patru oferte vor fi analizate de o comisie de experti, care va realiza un raport si il va inainta unei alte comisii, de data asta politice. Sofia spera sa semneze contractul pana la finalul acestui an ceea ce, admit, mi se pare fantezist.
Average Rating