Ministerul Apărării a anunțat că o ”țintă aeriană de mici dimensiuni”, cel mai probabil o dronă, a violat spațiul aerian al României în seara zilei de joi, 17 octombrie.
Drona, sau ținta aeriană, așa cum îi spune MApN, a fost identificată încă de când evolua deasupra Mării Negre, la 150 de kilometri de baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Ruta acestei drone a adus-o în zona României, violând spațiul aerian național în zona localității Eforie Nord. Ulterior, evoluția a fost una curioasă, drona având un traseu spre zona de sud-est, departe de Ucraina unde probabil se presupune că trebuia să ajungă.
Avioanele F-18 spaniole de la Mihail Kogălniceanu și F-16 românești de la Fetești au fost alarmate și au monitorizat situația, fără ordin de a interveni și fără a avea în niciun moment contact vizual cu această dronă.
Cum misiunile de Poliție Aeriană se execută sub comanda Centrului NATO din Torrejon, Spania, cel mai probabil decizia de a nu angaja această dronă, precum și altele care au violat spațiile aeriene ale mai multor state NATO în ultimii ani, vine direct de la Alianță.
Iată și comunicatul integral al Ministerului Apărării:
”Joi, 17 octombrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.
Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.
Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19.00, în zona localității Eforie Nord, evoluând ulterior în direcția Topraisar.
Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei care a pătruns în adâncimea teritoriului național pe o distanță maximă de 14 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.
Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la est de localitatea Amzacea, în jurul orei 19.20.
Încetarea alertei aeriene a fost transmisă la ora 20.15, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.
Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, în cursul dimineții, cercetări în zonă.
MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea.”
[…] O dronă neidentificată a violat spațiul aerian al României […]