Ministerul Apărării vrea să plătească 150 de milioane de euro pe două elicoptere H215M

Read Time:2 Minute, 20 Second

Ministerul Apărării vrea să plătească nu mai puțin de 150 de milioane de euro pentru doar două elicoptere H215M produse de cei de la Airbus.

Informația a fost publicată de către G4Media și provine dintr-o solicitare adresată de MApN președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Conform acestei solicitări oficiale, ”din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că varianta optimă de realizare a capabilității de luptă la suprafață (anti-surfarce warfare) se asigură cu elicoptere H215M”.

Valoarea contractului pentru două elicoptere H215M este de 150 de milioane de euro, fără TVA, însă MApN susține că este numai una estimată, ”valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma procedurii de achiziție”.

Ministerul Apărării vrea elicoptere pentru misiuni ASuW care nu au capabilități ASuW!

Despre H215M se vorbește în România din anul 2016, atunci când fostul premier român Dacian Cioloș și fostul președinte francez Francois Hollande au inaugurat facilitatea de asamblare finală de la Ghimbav.

Din 2016 și până acum au fost asamblate zero elicoptere H215M în România și au fost semnate zero contracte de către Airbus Helicopters pentru acest tip de elicopter cu alte state.

Mai mult, condițiile pe care Airbus Helicopters le-a pus pentru a demara asamblarea elicopterelor în România vizează un număr minim de aparate pe care țara noastră trebuie să le contracteze, la ultima discuție acel număr minim fiind de 16 bucăți.

Mai departe, surpriza mare vine chiar de pe site-ul producătorului, acolo unde H215M nu este promovat ca un elicopter ce poate efectua misiuni de tip ASuW!

Conform site-ului Airbus, elicopterele H215M pot efectua misiuni de tip transport trupe și MEDEVAC (evacuare medicală), căutare-salvare și căutare-salvare pe teatre de luptă (SAR și C-SAR), plus operațiuni speciale și susținere a trupelor.

Nicăieri cei de la Airbus nu promovează H215M ca fiind un aparat destinat misiunilor ASuW. Acest tip de misiune este dedicat componentei navale a armatei și are ca obiectiv lupta împotriva navelor de suprafață ale inamicului. Pentru submarine, există o altă misiune dedicată care se numește ASW (anti submarine warfare).

Pentru ca un aparat să poată susține operațiuni de tipul ASuW trebuie dotat cu echipamente specifice și, mai ales, cu arme antinavă. Ori din prezentarea lui H215M aflăm că acesta poate fi echipat cu mitraliere calibrul 7,62 și 20, tun de calibrul 20 de milimetri, lansatoare de rachete și alte mitraliere. Absolut nimic despre lupta antinavă.

Airbus Helicopters are alte aparate pe care le consideră potrivite acestor misiuni, ele fiind AS565MBe și NH90 în versiunea NFH (NATO Frigate Helicopter), ambele având specificate la categoriile de misiuni pe care le îndeplinesc anti-surface warfare.

Cum au ajuns specialiștii Ministerului Apărării la H215M pentru aceste misiuni este un mister care sperăm să fie destăinuit atunci când MApN va răspunde la întrebările transmise.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Ministerul Apărării vrea să plătească 150 de milioane de euro pe două elicoptere H215M

  1. O sa le dau un „benefit of the doubt” celor de la MApN si uite: deci H215M erau denumite AS532, iar pentru AS532 exista o varianta AS532 SC care „This version is mainly used for Anti-surface unit warfare (ASUW), fitted with AM 39 Exocet missiles; Anti-submarine warfare (ASW), fitted with a variable-depth sonar and torpedoes; Search and rescue; and Sea patrols”, si da, poti sa gasesti poze cu elicopterele de tipul asta echipate cu Exocet (desi cred ca deja stiai asta). Deci in teorie, H215M poate fi echipat cu Exocet si folosit pentru ASuW.

  2. Dupa parerea mea e lose-lose situation.

    1. Nu dam drumul la hala aia de asamblat – cel mai probabil vin din Franta
    2. Ce faci doar cu 2 elicoptere? Sunt pentru T22R? Si cu PumaNaval ce faci? dar pentru viitoarele corvete cumperi 4 elicoptere diferite? deci 3 modele diferite?

    Si se mai pune intrebarea, daca le luam, cu le le inarmam ca sa faca ASuW?

    1. Cumparam Exocet cand asteptam sa vina NSM?
    2. Integram NSM? Pe banii nostrii?
    3. Punem Spike NLOS?
    4. Integram Martlet sau SeaVenom?

    Deci sa zicem ca si-au dat seama ca PumaNaval nu e elicopterul ambarcat pe care Marina il dorea. N-are putere sa care si torpile, radarul e mai mut de forma, pe timp nefavorabil nu zboara, etc.
    Pai in cazul ala, te indrepti spre un elicopter care sa poata fi ambarcat atat pe T22R cat si pe viitoarele corvete (intre timp pe Tetal). Deci un numar minim de 6 buc. Ideal 8 ca sa ai de antrenament, rezerva (pe model 2+1 la PumaNaval pentry T22R)
    De exemplu Wildcat daca nu avem bani de Romeo.
    Si daca chiar vrei sa incepi asamblarea la Ghimbav – pai comanda 16 H215M SAR, ca sa nu se mai prabuseasca pumele prin viscol, cautand avioane disparute…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ministrul Apărării a demisionat
Next post Decizia luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării