Japonia a refuzat Super Raptorul si isi construieste propriul avion de lupta

Read Time:1 Minute, 58 Second

Japonia isi va construi propriul avion de lupta in urmatorul deceniu dupa ce oferta americanilor pentru Super Raptor li s-a parut niponilor neserioasa.

Concret, Ministerul Apararii de la Tokio planuieste sa inlocuiasca cele peste 90 de Mitsubishi F-2, varianta locala de F-16, si a solicitat informatii din partea producatorilor internationali. Au raspuns trei astfel de companii, cu produse care s-ar plia pe necesitatile japonezilor.

In urma analizei, asiaticii au respins fara negocierile propunerile celor de la Boeing, cu F-15, si BAE, cu Eurofighter Typhoon. A ramas cumva in picioare oferta Lockheed, care a propus un Super Raptor, F-22 adus in anul 2020 cu avionica de pe F-35. Numai ca aceasta propunere a fost considerata neserioasa.

Asta pentru ca Lockheed nu a oferit explicatii clare despre cum anume va convinge guvernul american sa ridice restrictia de export pentru Raptor. De asemenea, costul estimat pentru acest program – reluare a productiei si modernizare – a fost considerat mult prea mare.

In aceste conditii, japonezilor le ramane solutia de a dezvolta ei propriul avion, probabil de generatia V.

Exista un program despre care am mai vorbit, ATD-X, din care a rezultat demonstratorul Mitsubishi X-2 Shinshin, numai ca si acesta este prea scump, potrivit declaratiilor oficiale, iar Japonia nu prea are resursele pentru a dezvolta de una singura o asemenea platforma.

Mai este si problema timpului, pentru ca F-2 va ajunge la capat de drum peste putin mai mult de un deceniu, iar o asemenea perioada este foarte scurta pentru a dezvolta un avion bun.

De partea cealalta, Lockheed Martin are o sansa aproape unica de a „invia” F-22. Raptorul este cel mai bun avion din lume, fara discutie, insa incepe sa-si piarda din avantaje in special la capitolul avionica. Prin urmare, un F-22 cu aceeasi anvelopa de zbor, inclusiv in modul stealth, dar cu echipamente de ultima generatie ar reprezenta un adversar de temut pentru orice inamic.

Iar daca Japonia si-ar asuma o parte a finantarii dezvoltarii Super Raptorului, costurile ar putea fi preluate si de americani, care imi imaginez ca isi doresc modernizarea F-urilor 22 pe modelul asta. Ramane numai embargoul privind exportul acestui avion, insa cu un trump aproape disperat sa creasca chiar si numai din pix cifrele privind exportul, am sa presupun ca si acest impediment ar putea sa dispara relativ usor.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

9 thoughts on “Japonia a refuzat Super Raptorul si isi construieste propriul avion de lupta

  1. Vad ca sunt din ce in ce mai multi cei care nu sunt prea incantati de ofertele americane, avand tendinta de a-si construi un avion propriu [ sau macar vor sa incerce]. Desigur, dispun si de facilitatile necesare. Mai ales ca americanii sunt cam restrictivi in ce priveste transferul de tehnologie, licenta de export , etc.

      1. @LanceR – pai poate oficial nu se exprima nimeni dar iti dau eu 2 exemple legate de F-35:
        1-costul este mult mai mare decat s-a preconizat;
        2-din 350 de aparate produse pana acum ghici cate au americanii si cate au ceilalti participanti la program, asta la un pret mult mai mare decat s-a vehiculat initial.

        Pe scurt … si cu banii luati si cu stat la coada

        1. Deci spui ca sunt multi care se plang, dar nu poti sa dai niciun exemplu. Apoi imi spui de doua probleme ale programului care sunt cunoscute si asumate de parteneri. Costul e mare, dar cea mai mare parte e suportata de americani. Ultimul lot de F-35 pentru care s-a semnat are un pret per aparat de sub 100 milioane. Livrarile avioanelor se fac conform programului stabilit cu ani in urma, n-are nicio legatura faptul ca americanii au mai multe avioane decat ceilalti parteneri.

  2. Interesant. Curios ca a picat varianta asta, daca ne luam dupa itoricul recent, unde F-2 era de fapt cam aceeasi intelegere dar transpusa in anii 90 (tot LM, tot cost mare – wiki precizeaza x4 fata de F16, tot accord politic urma de cel comercial etc).

    Poate dam si de o barza chioara, si vedem o colaborare nipono-europeana, ambele parti dorindu-si o platforma noua si fiind intr-o etapa similara de evoutie a proiectului.

  3. Pe F-2,începe sa-l retragă de la anul,în locul lui intră F-35,doar 12 ani îl m-ai țin în serviciu. Noi avem relații bune cu Japonia,dacă știm să negociem,poate ne „înoim”cu o escadrilă. Probabil,cert oricum,samuraii vor mai da o comandă de F-35,ca să echilibreze balanța comercială și tot odată să scape de gura-amenințările lui Trump,apoi se poate vorbi de un avion de gen 5-6,fabricat local. Niponii,au talent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post „Bunatati” la Tarom: Negocieri pentru avioane, inclusiv lung curier, si rute spre SUA si Asia
Next post Brazilia vinde 11 avioane Mirage 2000